Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vicenç Navarro i Carmen Orte reflexionen sobre la sostenibilitat de les pensions al Consell de Mallorca

Vicenç Navarro i Carmen Orte reflexionen sobre la sostenibilitat de les pensions al Consell de Mallorca

(22/06/2017)

La doctora Carmen Orte i el professor Vicenç Navarro realitzen una anàlisi profund de la situació social i política del passat, present i futur que influencien a la sostenibilitat de les pensions. Ha estat durant la conferència del cicle Xerrades al Consell "La situació de les pensions a Balears i a l'Estat" que ha presentat i moderat el vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado.

La comunitat de Balears es troba a la cua respecte a altres comunitats autònomes en matèria de pensions. Comparant la pensió mitja de jubilació extreta de l'1 de maig de les Illes amb la del País Basc; a Balears se'n beneficien 117.265 persones que cobren 978,16€ mentre que a la comunitat basca se'n beneficien 346.347 persones que cobren 1.313,04 €. "I no estem parlant d'un debat comptable, sinó sociològic i polític i totes les solucions impliquen conseqüències per a l'Estat de Benestar" ha declarat la doctora Carmen Orte durant la seva presentació i reflexió sobre la situació de les pensions a Balears en comparativa amb la resta de l'estat. "El nostre cas és curiós, perquè justament tenim una comunitat jove i un nivell d'activitat alt, però les pensions són baixes i és que també depèn dels salaris i les cotitzacions, que en aquest cas són més baixes." Ha aclarit Orte. 

Per la seva part, el professor Vicenç Navarro ha fet una reflexió sobre si és o no sostenible el sistema de pensions de l'estat espanyol. Segons Navarro, Espanya és dels països de la comunitat Europea que menys recursos està dedicant a despesa pública, un 43,6% del seu PIB enfront de la mitjana del conjunt dels 28 països europeus que és d'un 48,1%.

El professor ha anat presentant la situació actual que es viu com a conseqüència sobretot per la corrupció política, seguit de la disminució de salaris, l'augment de la desocupació, la migració de la gent jove preparada, la reducció de la despesa pública social, la privatització dels serveis de l'estat, la reducció de drets socials i laborals, el debilitament dels sindicats i de la negociació col·lectiva i la reducció i privatització de la seguretat social i les pensions públiques són factors que fiquen en perill l'estat de benestar que actualment gaudim. "L'aglutinament de fortunes i el poc que aporten i l'augment de la pobresa també estan creant grans desequilibris, arribant a la xifra més alta de pobresa des del 2005: més de 10 milions de persones a Espanya (un 22,3% de la població) estan per sota del llindar de la pobresa."

Segons Navarro però, les alarmes creades per prediccions i les retallades de les pensions han originat un augment de les pensions privades, "que no són la solució perquè no són sostenibles". Només entre 2011 i 2016 aquests fons van augmentar un 28%, o el que és el mateix, 23.700 milions d'euros, passant de 83.148 milions a 106.839. "La màxima pressió ha provingut de la banca i les companyies d'assegurances, que han dit que les pensions no són viables. Però el que no diuen és que el PIB ha crescut 24 vegades des de 1900. El punt clau és si el país té la riquesa per pagar unes pensions dignes o no. I el país té aquesta riquesa."

Adjuntem currículum dels ponents