Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Patrimoni treballa per crear un Pla de salvaguarda del patrimoni immaterial

Patrimoni treballa per crear un Pla de salvaguarda del patrimoni immaterial

(01/07/2016)

La directora insular de Patrimoni, Kika Coll, s’ha reunit amb diferents institucions per compartir la feina que ja es fa a Mallorca i per coordinar actuacions a favor del patrimoni immaterial.

La Direcció Insular de Patrimoni té previst, en el Pla de Gestió 2016-2017, posar en marxa un pla específic dedicat a la salvaguarda del patrimoni immaterial a Mallorca, el que es transmet oralment: la música, els rituals, els sons, els balls… I d’altres relatius als sentits, com: les aromes, les olors… Fins ara, el Departament de Cultura del Consell ha fet feina en patrimoni immaterial a través del reconeixement de les Festes d’Interès Cultural (com és el cas de Sant Antoni de Sa Pobla, el Firó de Sóller, els Cossiers d’Alaró i de Manacor, els Cavallets i Sant Joan Pelós, a Felanitx o el Sermó de l’Enganalla, a Llucmajor) i de la divulgació del cant medieval de la Sibil·la, a part d’altres actuacions de caire puntual en diferents projectes.

 

«Ara es tracta de fer una passa més», explica Kika Coll, directora insular de Patrimoni, «i treballar en la salvaguarda d’aquest patrimoni immaterial de manera transversal a través d’un pla d’actuació. Però, per fer això, primer ens havíem de posar en contacte amb les institucions que ja tenen algun projecte en marxa per saber qui, què i com actua en relació al patrimoni immaterial a casa nostra, amb respecte per la feina que s’ha fet fins ara i amb la intenció de determinar quin ha de ser el paper que hem de jugar des del Consell de Mallorca«. És per això que, després d’un seguit de reunions prèvies, aquesta setmana s’han assegut a la mateixa taula representants de la Universitat de les Illes Balears, de la Fundació Casa Museu Llorenç Villalonga, Pare Ginard i Blai Bonet, de l’Institut d’Estudis Baleàrics i del Consell Assessor de Cultura Popular de les Illes Balears, a més de tècnics de patrimoni i els directors insulars de Patrimoni i Cultura del Consell, Kika Coll i Rafel M. Creus.

 

«Des de la Biblioteca de la UIB fan feina en sistemes d’arxivística i documentació que ens poden donar una idea de com hem de recollir la informació i de com l’hem de processar perquè, no només formi part d’un arxiu del Consell, sinó que hi poguem fer feina en zarza», afegeix Kika Coll. Des del Departament de Filologia Catalana de la UIB també treballen aspectes de patrimoni oral i disposen d’un arxiu de folklore.

 

A la reunió han assistit, a més de Kika Coll i Rafel M. Creus, directors insulars de Patrimoni i Cultura respectivament, el director del Servei de Biblioteca i Documentació de la UIB, Miquel Pastor; el director del Departament de Filologia Catalana de la UIB, Jaume Guiscafrè; la directora de la Fundació Casa Museu, Carme Castells; la coordinadora de la Casa Museu Pare Ginard (Museu de la Paraula), Joana Serra; el president del Consell Assessor de Cultura Popular de les Illes Balears, Andreu Ramis i Bernat Ramis, en representació de l’IEB.

 

Durant la trobada també s’ha parlat de les jornades sobre patrimoni immaterial que se celebraran a Palma a principis del mes de novembre, organitzades pel Consell Assessor de Cultura Popular i que compten amb la col·laboració del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca.