Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere Mallorca organitza un fòrum internacional de Turisme Accessible

Mallorca organitza un fòrum internacional de Turisme Accessible

(25/10/2022)

El Fòrum es durà a terme a Palma el proper 28 d'octubre i es podrà seguir tant presencialment com online.

En el marc del Pla de turisme accessible que està desenvolupant el Consell de Mallorca a través de la Fundació Mallorca Turisme, el proper 28 d'octubre se celebra el Fòrum Internacional de Turisme Accessible, que comptarà amb destacats representants de la cadena de valor turística i de l'àmbit de la discapacitat.

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, serà l'encarregada d'inaugurar el fòrum. Per la seva banda, el conseller de Transició, Turisme i Esports, Andreu Serra, el conclourà juntament amb Alessandro Marinelli, president de Predif Illes Balears. Precisament aquesta entitat representativa de persones amb discapacitat física i orgànica coorganitza l'esdeveniment amb la FMT.

El Fòrum se celebrarà a l'edifici de la Delegació Territorial de les Illes Balears de l'ONCE i serà retransmès online. Es podrà seguir en espanyol i anglès, amb traducció simultània. Tota la informació sobre el programa del fòrum es troba a https://www.foroturismoaccesible.es/. Per formalitzar les inscripcions, els interessats ho han de fer a través del següent enllaç: https://bit.ly/3TcsgOL.

L'esdeveniment plantejarà i desenvoluparà qüestions relatives a la cadena d'accessibilitat al turisme, incloent xerrades de reconeguts ponents de la indústria turística, del transport i entitats socials que protagonitzaran un complet programa de trobades i debats.

Programa

L'esdeveniment s'iniciarà amb una taula sobre Transport: visió sobre l'accessibilitat aplicada als desplaçaments i comptarà amb la participació del director general d'accessibilitat de l'Ajuntament de Palma, Antoni Martín, que també serà l’encarregat de moderar; del cap del departament d'operacions del Consorci de Transports de Mallorca (CTM), Jordi Sansó; del cap del departament de Gestió de Serveis Aeroportuaris d'AENA, Carlos del Río; i del gerent de l'Empresa Municipal de Transports de Palma, Mateu Marcos.

Seguidament, s'abordarà el tema Les agències de viatges: d'on venim, on som i cap a on anem en matèria de turisme accessible. Moderarà el debat el director de Territorio Viajero i col·laborador RNE, Paco Huertas. També participaran la responsable de comunicació, relacions internacionals i RSC de Grup Viajes El Corte Inglés, Susanna Sciacovelli; la product manager a Travel XPerience, Irina Martínez; i la project mznager a Wheel the world, Joanna Gruau.

El següent tema a tractar seran Els allotjaments i la seva implicació a la sostenibilitat social. Des dels hotels individuals a les grans cadenes. Modera aquesta taula la directora de l'Escola de Turisme de les Balears, María José Moreno. També intervindran la vicepresidenta de la FEHM, María José Aguiló; la directora tècnica de InOut Hotel BCN, Izaskun Quilez; i el director de Sales & Màrqueting Marriot, Alberto Izquierdo.

Seguidament, el fòrum se centrarà en les Bones pràctiques al turisme accessible al sector hoteler i com ser una cadena pionera per la inclusió, a través de la intervenció del Consultor d'accessibilitat turística al mercat suec, exdirector d'accessibilitat de Scandic Hotels i membre d'ENAT, Magnus Berglund.

Les Destinacions i la seva gestió: la gestió de l'eix d'accessibilitat des del punt de vista de l’smart tourism seran el següent assumpte que centrarà un debat moderat per la directora general de Turisme de l'Ajuntament de Palma, Maribel González. També participaran el director de màrqueting a Visit València, José Manuel Camarero; i la responsable d'estratègia DTI i ens gestors en Intel·ligència Turística, Natalia Andreu.

La representant del grup de turisme accessible a ISTO i CEO de Mountains4all, Catherine R. Cosby, intervindrà posteriorment amb una ponència sobre ISTO: Organització Mundial del Turisme Social y la seva aportació al desenvolupament del sector.

La penúltima taula se centrarà en la Informació i tecnologia per al desenvolupament del turismo accessible. Comptarà amb la participació com a moderadora de la coordinadora de serveis a la Fundació ASPES, María Magdalena Vanrell. També intervindran el CSO de Navilens, Raúl Moreno; el director de PuntoDis Accessibility Solutions, Jon Imanol Ibarra; i el director tècnic d'accessibilitat universal, turisme i cultura inclusius en PREDIF - TUR4all, Miguel Carrasco.

I la darrera taula versarà sobre La experiència de l'usuari amb necessitats d’accesibilidad a Mallorca: normalització i visualització a través de les noves maneres de comunicar. Modera el campió paralímpic Xavier Torres, També participaran els influencers Alan ‘el Ruedas’, Marta ‘Stuntman’ Bustos, Cristina Reyes i Anabel Domínguez.

La demanda d'accessibilitat

El segment de mercat que demanda una destinació accessible compte amb un perfil molt específic, compartint algunes característiques com tenir una capacitat de despesa més elevada que la mitjana (aproximadament un 28 més). El 96% de viatgers van acompanyats i, normalment, viatgen en grup; i són un excel·lent mercat per a la desestacionalització de la destinació ja que hi ha demanda de viatges en totes les èpoques de l'any, per destacar algunes característiques.

Es pot destacar també que el volum de turistes que busquen una destinació accessible s'està incrementant. Aquest és un mercat en creixement, ja que, a Europa, 1 de cada 5 ciutadans té més de 60 anys, i compta amb necessitats creixents de suport en la seva vida. Alemanya, França, el Regne Unit, Itàlia i Espanya són els països amb més població amb necessitats especials a la UE, coincidint precisament amb els principals mercats emissors turístics de Mallorca.

El pla completa una sèrie d'accions per millorar la informació sobre l'illa, entre les quals es troben el desenvolupament d'una pàgina web turística amb avenços d'accessibilitat. Així mateix, inclou un ampli programa d'activitats de dinamització com viatges de familiarització per mostrar els avenços de l'illa pel que fa a la inclusió, la realització de campanyes de promoció específiques en col·laboració amb PREDIF (Plataforma Representativa Estatal de Persones amb Discapacitat Física) i la participació en fires turístiques i específiques del sector de la discapacitat, entre altres.