Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere La sarsuela puja a escena al Teatre Principal amb un concert “antològic”

La sarsuela puja a escena al Teatre Principal amb un concert “antològic”

(24/09/2015)

El Teatre Principal de Palma ha organitzat pels dies 3 i 4 d’octubre, a les 18 hores, l’espectacle “Antologia de la sarsuela”, un concert multidisciplinar en el qual hi participarà el Cor del Teatre Principal, l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears, el Ballet español Illes Balears i els solistes María José Perelló, Inma Hidalgo, Gabriel Blanco, Manel Esteve i Roger Berenguer, tot plegat dirigit per Miquel Ortega.

Durant la presentació del muntatge, el director gerent del Teatre Principal, Rafel M. Creus, ha assegurat que “donam prioritat i importància a la gent d'aquí que té nivell i el de la Simfònica, el Cor, el Ballet español, així com els solistes, el tenen més que demostrat”. Així mateix, Creus ha elogiat la figura del director, Miquel Ortega, “una màxima autoritat en el món de la sarsuela”.

“Antologia de la sarsuela” inclou fragments de títols tan coneguts com El bateo, El barberillo de Lavapiés, Doña Francisquita, Los claveles, La revoltosa, Los gavilanes, La rosa del azafrán, Marina, La leyenda del beso, Luisa Fernanda, Bohemios, El baile de Luis Alonso, Maravilla, El último romántico i La verbena de la paloma. La selecció dels fragments d’aquests 18 títols ha anat a càrrec de Pablo López, coordinador artístic del Teatre Principal, que ha explicat que aquesta selecció “ha estat una feina molt complicada. Hem intentat que hi hagi tot tipus d’escenes: interludis musicals, fragments corals, moments còmics, moments musicals amb ballet, solistes... Intentam que aquest espectacle sigui un ventall de tot allò que és realment una òpera”.

A més, López també ha anunciat que el concert estarà especialment dedicat a la memòria del músic  Rafel Nadal, finat fa uns dies, que va ser el fundador i primer director del Cor del Teatre Principal.

Per la seva part, Miquel Ortega, ha defensat la sarsuela com un gènere musical de primer nivell per damunt de prejudicis i tòpics que “l’han menyspreada, una situació que se deu en gran part a aquestes ganes de despreciar allò que és nostre”. Miquel Ortega, a més de director d’orquestra, és un estudiós i un investigador de la sarsuela i del seu món i, al mateix temps, un ferm reivindicador d’aquest gènere musical. Aquesta lluita l’ha portat fins a la campanya on ara està capficat amb la qual vol que la Unesco reconegui la sarsuela com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat  “com ja ha fet amb el tango o el fado”.

Ortega també ha mostrat la seva disconformitat amb l’extesa creença de que la sarsuela “està en un nivell inferior a l’òpera i a la resta de músiques cultes. Això és fals. És possible que un títol de sarsuela pugui està per davall. Però, en conjunt, la sarsuela és superior a l'opereta francesa, per exemple, per citar un gènere que també conec molt bé”.

Amb l’objectiu de facilitar l’accés del públic i d’apropar la sarsuela a tots els públics, el Teatre Principal ha preparat una iniciativa adreçada especialment a “Padrins i néts” per la qual els padrins que venguin acompanyats dels seus néts només pagaran el 50% de l’entrada d’aquests darrers.

A més, segueixen ben vigents els descomptes existents la temporada anterior, com el 10% destinat a pensionistes; i el descompte especial de darrera hora pel qual les persones menors de 26 anys i les persones en situació d’atur tenen un descompte del 50% en el preu de l’entrada sempre que la comprin una hora abans de començar l’espectacle.