Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere La Misericòrdia acull la primera exposició permanent del Fons d’Art del Consell de Mallorca

La Misericòrdia acull la primera exposició permanent del Fons d’Art del Consell de Mallorca

(29/03/2019)

Es tracta d’una selecció de 36 obres pictòriques i dibuixos, la majoria procedents de la col·lecció de l’antiga Diputació Provincial i que fins ara es trobaven en espais d’ús privat al Palau del Consell de Mallorca. La mostra, desconeguda fins ara per al gran públic, també exposa per primera vegada les obres adquirides des del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports aquests darrers anys amb l’objectiu de completar el Fons d’Art del Consell de Mallorca.

El Museu d’Art del Consell de Mallorca comença a caminar i ho fa amb una exposició dedicada al “Fons de pintura del Consell de Mallorca, segles XIX i XX: del realisme a la postguerra”, que acull la Capella del Centre Cultural la Misericòrdia des d’aquest dijous, 28 de març. Una proposta comissariada pel catedràtic d’Història de l’Art de la UAB, Marià Carbonell i Boades, autor també del Catàleg del Fons d’Art antic del Consell de Mallorca, que ofereix un recorregut per l’evolució de la pintura mallorquina des de 1880 fins a la guerra civil a través de pintors com Joan O’Neille, Joan Mestre, A. Fuster Forteza, Agustí Buades, Ricard Anckermann, F.Llorenç Cerdà, Agustí Buades, Fuster Valiente, Pilar Montaner, Clotilde Pascual Fibla i J. Fuster Bonnín, entre d’altres.

 
La selecció inclou, majoritàriament, obres del Palau del Consell de Mallorca procedents de la col·lecció de l’antiga Diputació Provincial, nucli original del fons artístic del Consell de Mallorca. Incorpora també les darreres adquisicions realitzades des de la Direcció Insular de Cultura durant l’any 2018 per seguir completant aquest fons com a col·lecció museogràfica: una cinquantena de dibuixos d’Agustí Buades, dels quals s’exposa una selecció; dos quaderns de dibuixos de Joan Bauçà; “Paisatge de muntanya” d’Antoni Ribas Oliver; i “Retrat” d’Antoni Fuster Forteza.


“Posam a disposició de la ciutadania el fons d’art del Consell. Donam a aquestes pintures un valor artístic i social”, explica el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, “i avançam en un projecte de Museu d’Art del Consell de Mallorca amb una exposició permanent, coherent i ordenada, que es pot visitar i que ve acompanyada d’un programa de difusió a través de tallers escolars, propostes adreçades a la comunitat universitària i a l’Escola d’Arts i Oficis, així com visites guiades. Alhora que invertim en un programa d’adquisició d’obres que ens permetrà completar aquest fons amb autors i èpoques que no tenim representades”.

 
Una altra de les novetats és que sobre aquestes pintures i dibuixos s’aplicarà un programa museològic que inclou un pla de conservació preventiva dins un espai, com és la Capella, que disposa d’una climatització estable.

 
La mostra pretén alhora oferir diferents nivells de lectura. “No és només una exposició representativa de l’evolució de la pintura mallorquina d’aquesta etapa a partir del paisatgisme, escenes costumistes i natura morta. No només es fixa en els seus valors estètics sinó que també pretén obrir un debat sobre els temes que representen”, explica Marià Carbonell, comissari de la mostra: “els paisatges tenen els seus valors plàstics però també ens poden dur a reflexionar com la societat contemporània ha usat i ha malmès aquest patrimoni natural. També és interessant analitzar quina mirada projecta la pintura d’aquesta època sobre la dona”.

 
Aquesta selecció inicial del Fons d’Art del Consell de Mallorca està previst que es vagi renovant periòdicament. El projecte s’emmarca dins el Museu d’Art del Consell de Mallorca, impulsat des de la Secció de Museus i Belles Arts del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports, concebut com un museu en xarxa amb seu als edificis del Centre Cultural la Misericòrdia, el Palau del Consell, el Museu Krekovic i Raixa. Precisament, l’exposició inaugurada aquest dijous a la Capella de la Misericòrdia es completarà en les pròximes setmanes amb una segona mostra del Fons d’Art del Consell de Mallorca a partir d’obres d’artistes estrangers vinculats amb l’illa des de final del segle XIX, que s’ubicarà al Museu Krekovic.