Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

La història del Capità Toni a les "Xerrades al Consell"

La història del Capità Toni a les "Xerrades al Consell"

(29/03/2017)

La sala de plens del Consell de Mallorca ha acollit avui dins del cicle "Xerrades al Consell" una nova conferència sota el títol "El mariner Antonio Barceló i el seu temps". Ha estat a càrrec del degà i professor de la Facultat d'Història de la UIB, el Dr. Miquel Deyá i Bauzá i coorganitzada per la Real Lliga Naval Espanyola. El vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado n'ha fet la presentació.

"300 anys després del seu naixement, es reconeix una figura històrica mallorquina poc coneguda fins ara. És important conèixer la història, general i també la nostra, ja que ens ajudarà a saber d'on venim, qui som i cap a on anem." D'aquesta manera ha iniciat la conferència Jesús Jurado, per a introduir la ponència del Dr. Miquel Deyá.

Un acte que s'inclou dins del cicle de conferències "Xerrades al Consell" i que pretén recordar a l'il·lustre navegant mallorquí Antoni Barceló i Pont de la Terra (1717 - 1797) i la seva trajectòria personal.
Antoni Barceló, o com després se'l coneixeria a Mallorca "el Capità Toni", des de petit ajudava al seu pare en el transport de mercaderies i més tard al tràfic de Correu Reial entre les Illes i la Península en una època on els pirates i corsaris algerians, tunisians i berbers assaltaven les embarcacions en les costes de Balears i resta del Mediterrani occidental. Amb només 18 anys i amb la mort del seu progenitor, va haver de fer-se càrrec del negoci del transport i aquí és on va comença la seva llegenda com a persona i com a marí.

El seu valor i la seva dedicació per combatre pirates i corsaris, netejant les costes de Balears i aportant major seguretat a la navegació en general, entre altres gestes, li van valer nombroses condecoracions per part de Felip V en 1738, Felip VI en 1748. Finalment, Carles III, malgrat la seva condició de civil, li va atorgar la Condecoració de la Real Ordre de Carles III i li va nomenar Tinent General de l'Armada en 1783.

Home de caràcter afable i entranyablement lligat a la seva Mallorca natal, va voler ser enterrat a Palma. Les seves restes es troben en la Parròquia de Santa Creu (S. XIII) on es conserva un museu amb algunes de les seves pertinences, regals fets a la parròquia i alguns dels guardons, just al costat de la casa on va néixer, va viure i va morir en 1797.

La Real Lliga Naval Espanyola, institució centenària, també creada en 1903 pel mallorquí Antoni Maura, es dedica a la cultura i divulgació del mar i els seus protagonistes. Amb aquest acte es pretén donar a conèixer la vida d'aquest insigne personatge al costat de la cultura marítima que es va viure en aquella època.