Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

La campanya «No i punt!» serà present a trenta-cinc municipis de Mallorca per prevenir agressions sexistes durant les festes

La campanya «No i punt!» serà present a trenta-cinc municipis de Mallorca per prevenir agressions sexistes durant les festes

(11/05/2018)

La campanya de sensibilització i prevenció per unes festes lliures d’agressions sexistes, sexuals i homòfobes «No i punt!», repeteix enguany amb més material didàctic, activitats que incentivin la implicació tant d’homes com de dones i amb una xarxa de pobles més coordinada. El vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado, i la directora insular d’Igualtat, Nina Parrón, han presentat la segona edició de la campanya «No i punt!» 2018.

De moment ja hi ha trenta-cinc implicats directament en la campanya i s’espera que durant les pròximes setmanes se n’hi sumin alguns més. «L’ideal seria poder aconseguir l’any que ve un ple total, de tots els municipis per poder fer arribar a tota l’illa una reflexió sensibilitzadora sobre un problema que és massa present en la nostra societat», ha declarat Jurado.


La Direcció Insular d’Igualtat, dins el Departament de Participació Ciutadana i Presidència del Consell de Mallorca, té la intenció d’informar, de sensibilitzar i de formar en prevenció, detecció, rebuig i atenció de les agressions sexistes. Un repte que es plantegen les administracions públiques responsables, que és treure la violència sexual i les agressions sexistes de la seva invisibilitat, abordar-les com una qüestió pública que implica el conjunt de la societat i defugir-ne el tractament com quelcom de l’àmbit privat.



Cal tenir en compte que una part important de les festes tradicionals i populars parteixen de la invisibilització de les dones en la participació, tal com es va fer veure en les jornades de formació de la campanya del mes d’abril. D’aquesta manera, la cultura suposa un obstacle per als drets de la dona en un paradigma que cerca garantir la igualtat en el gaudi dels drets culturals. Les administracions públiques han de garantir el dret de les dones a accedir, participar i contribuir en tots els aspectes de la vida cultural. Això també comprèn el dret a participar activament en la identificació i interpretació del patrimoni cultural, i a decidir sobre les tradicions, els valors o les pràctiques culturals que, en tot cas, s’han de mantenir, reorientar, modificar o abandonar. (Quart informe de la relatora especial sobre els drets culturals, A/67/287 de les Nacions Unides)


L’estiu de 2016 s’inicià aquesta campanya, amb la cessió del disseny per part de l’Ajuntament de Palma, i es repartiren trenta-nou banderoles a trenta-un municipis de Mallorca.
Durant l’any 2017, hi participaren trenta-quatre municipis de l’illa. A tots aquests, s’hi penjà la banderola. A més, per sensibilitzar i implementar el projecte, 870 persones (461 dones i 409 homes) s’han format i s’ha repartit material de sensibilització com: motxilles, xiulets, polseres, adhesius i, especialment, el Protocolet de prevenció i actuació contra les agressions sexistes.


A mesura que s’adhereixen més municipis a l’Estratègia local per la igualtat, es va ampliant la campanya. Enguany, continuant amb la col·laboració oberta amb l’Ajuntament de Palma, s’arribarà a més municipis amb unes línies d’actuació dinàmiques i diferents que assegurin una major sensibilització i l’avanç en la prevenció d’aquests tipus d’agressions en les festes populars a Mallorca. Avançar en el compromís municipal en la prevenció, detecció, el rebuig i l’atenció de les agressions sexistes.



L’any passat, es va prioritzar actuar als espais de les festes patronals de trenta municipis. L’objectiu, enguany, és ampliar també la participació en les festes patronals dels municipis adherits recentment a l’Estratègia local per la igualtat del Consell de Mallorca, que són 42; donar suport a una festa per municipi, amb l’objectiu de continuar treballant per poder arribar a tots els municipis el 2019. Així mateix, l’objectiu és anar preparant l’actuació per fer-la més estable al llarg de tot l’any als espais on es duguin a terme les festes.



Accions participatives amb comissió de festes, agrupacions joves, associacions de dones i ajuntaments



Mitjançant la formació com a eix central de la intervenció en el municipi adreçada a tots els agents que participen en la festa:
- Jornada sobre sexismes i tradicions, adreçada a personal tècnic i polític dels ajuntaments
- Formació a les comissions de festes i/o regidories, mitjançant el protocol de prevenció i actuació: amb batlia, regidoria de serveis socials, participació ciutadana i festes, seguretat i joventut; policia local, guàrdia civil responsable de la zona, servei sanitari (responsable de VG), protecció civil; representants de cada una de les entitats que participen en l’organització de les festes (clubs d’esplai, associacions feministes, associacions de bars...).
- Formació en prevenció i intervenció en agressions sexistes per a grups de joves i altres col·lectius (associacions feministes, etc.). D’aquestes formacions poden sortir agents de prevenció que poden ser presents com a referents durant la festa.
Com a novetat, enguany, també es durà a terme la formació a la policia local (tutora) dels municipis.



- Tallers de WENDO. S’impartiran tallers gratuïts a les dones interessades a aprendre defensa personal enfocada sobretot a evitar agressions sexistes i sexuals, per augmentar així la seguretat de les dones.
Per implementar i poder avaluar la campanya s’han elaborat tot un seguit d’instruments entre registres, procediments i documentació que donaran suport a la implementació de la campanya.


Els punts d’informació disposaran del material de sensibilització següent: motxilles, polseres, xiulets (tallers de wendo), camisetes, xapes, adhesius per als banys dels bars, test antiagressions, imatges per posar als tassons de les festes, fotoreclam (photocall), joc de dinamització, roll-up, banderola, braçalets, protocolet, llibret de detecció d’agressions sexistes.


També s’ha creat material per distribuir a través de les xarxes socials i dels mitjans de comunicació com un gift per a les pàgines web dels ajuntaments, bàners amb missatges com «Suma’t al canvi: respecta, actua», hashtag #NoiPunt+nom del poble de la festa. Exemple #NoipuntSóller.

Protocols:
Protocol de prevenció i d’actuació contra les agressions sexistes i sexuals en contextos de festes populars
Protocol d’actuació davant les agressions sexistes i sexuals en festes locals i patronals (adaptada cada municipi)
Clàusula de compromís campanya «No i punt!»

Municipis que han confirmat la voluntat de participar en la campanya «No i punt!»:
Ariany, Algaida, Artà, Binissalem, Bunyola, Campanet, Campos, Capdepera, Consell, Deià, Esporles, Felanitx, Fornalutx, Inca, Lloseta, Llucmajor, Manacor, Mancor de la Vall, Maria de la Salut, Marratxí, Montuïri, Muro, Pollença, Porreres, Puigpunyent, sa Pobla, Sant Joan, Santa Maria, Santanyí, Selva, ses Salines, Sineu, Sóller, Son Servera i Vilafranca.