Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere L’obra de teatre Joana E., inspirada en el text de Maria Antònia Oliver, dona el sus demà a La Lluna en vers

L’obra de teatre Joana E., inspirada en el text de Maria Antònia Oliver, dona el sus demà a La Lluna en vers

(16/06/2022)

És el primer espectacle d’un programa ple d’expressions artístiques que lliguen paraula, tradició, literatura i oralitat d’arrel que es durà a terme entre juny i setembre

L’obra de teatre Joana E, inspirada en el text de Maria Antònia Oliver, dona el sus demà a La Lluna en vers, el cicle de la Fundació Mallorca Literària amb un programa ple d’expressions artístiques que lliguen paraula, tradició, literatura i oralitat d’arrel que es durà a terme entre juny i setembre. Els espectacles i esdeveniments estan previstos a diferents indrets de Mallorca i també de Catalunya.

Joana E. és una producció de la Cia. La Salvatge, creada i interpretada pels manacorins Toni-Lluís Reyes, Catalina Florit i Francesca Vadell, que està programada aquest divendres 17 de juny, a les 22 hores al jardí de la Casa Llorenç Villalonga de Binissalem. Es tracta d’una obra que a més d’explicar una història personal, posa en el centre la societat burgesa dels anys trenta i de la postguerra: una societat plena de símbols i d’aparences que amaga les passions més baixes de l’ésser humà, com l’egoisme, la cobdícia, els interessos econòmics i la hipocresia. Encara hi ha entrades disponibles amb preus especials per compra anticipada i residents a Binissalem. 

Un dels plats forts del programa d’enguany ens traslladarà a Galícia, amb la Nit de Foliada, prevista a Sant Joan el dia 20 d'agost, i que inclou diverses propostes de folk gallec renovadíssim amb les Tanxungueiras com a cap de cartell, estrenant a Mallorca el seu nou disc “Migas” i Laura Lamontagne & Picoamperio, de teloners. El dia anterior s’ha programat un taller de danses gallegues.
La Lluna en vers 2022 també ret homenatge a Gabriel Ferrater en el centenari del naixement de poeta amb el recital Fil de memòria, a càrrec de l'actor i rapsode català Pere Arquillé.

Com és habitual, La Lluna en Vers dona suport a dos esdeveniments novells de Mallorca, Mobofest des de la seva primera edició, i ara també en la segona edició del Festival Albopàs dedicat al teatre de text perquè totes dues cites representen bé l'esperit d'iniciativa cultural generada des de la ciutadania i, de manera especial, des de col·lectius de gent jove que vol participar activament de la generació d'oferta cultural. En tots dos festivals la Lluna en Vers hi aporta una actuació.

Enguany de manera especial s’inaugura una col·laboració amb el Festival Poesia i +, un referent en programació cultural de base literària des de fa dues dècades, organitzat per la Fundació Palau de Caldes d'Estrac. Aquesta col·laboració enguany es concreta en la selecció d'un espectacle recomanat per cada festival en l'altre (a Mallorca, Magalí Sare, recomanada per Poesia i + / a Catalunya, Fam de paraula i terra, recomanada i produïda per la Fundació Mallorca Literària.

Així mateix, el programa inclou La realització d'una NIT COMPARTIDA, consistent en la programació d'un mateix espectacle en tots dos festivals (en dates diferents). La tria ha estat consensuada i es pretén que serveixi per visibilitzar el suport a una proposta emergent, que en aquesta primera edició és la proposta d'arrel innovadora de la basca Verde Prato.

Enguany també es dona el vincle amb la Fira Mediterrània de Manresa i el festival Le Silo de Marsella, amb qui la Fundació Mallorca Literària comparteix projecte de producció de Ficus·Indica, una experiència de revisió contemporània del llegat dels trobadors medievals, a través de la creació de tres artistes emergents: Rodin Kauffman (occità), Azucena Moya (catalana) i Maria Hein (mallorquina). L'espectacle ha anat prenent forma a través de successives residències de treball col·lectiu dels artistes durant el darrer any. La darrera residència tindrà lloc a Mallorca del 2 al 9 de juliol, i just després tindrà lloc a La Lluna en Vers l'estrena absoluta del muntatge, el dia 10 de juliol a Sant Joan. Posteriorment, serà estrenat també en la propera fira Mediterrània de Manresa.

D'altra banda, també es tindrà presència en el Festival de Llegendes de Catalunya, on s'hi programa la producció Irene i la terra adormida, de la FML. La representació es durà a terme amb l'equip actoral de Mallorca (Bàrbara Nicolau, Miquel Àngel Torrens i Maria Antònia Salas), però amb equip musical i coral del mateix territori, un fet que possibilitarà que, posteriorment, l'espectacle pugui girar en altres indrets de Catalunya.

Podeu consultar el programa complet en pdf aquí.