Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere Javier de Juan compareix al Ple del Consell per explicar la política de l'IMAS en matèria de menors tutelats

Javier de Juan compareix al Ple del Consell per explicar la política de l'IMAS en matèria de menors tutelats

(31/01/2020)

El conseller de Drets Socials ha intervingut davant el ple de la institució per explicar el funcionament del servei de protecció i les mesures que s'apliquen en aquests casos

El conseller de Drets Socials i president de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), Javier de Juan, ha comparegut avui al Ple del Consell de Mallorca, a petició de l'equip de govern, per explicar com s'aborden els casos d'explotació sexual infantil i quins són els protocols i les mesures que es duen a terme en aquests casos.

Així, De Juan, ha començat agraint la intervenció de les entitats del tercer sector social de Mallorca que han volgut també ser presents en aquest ple. El conseller ha tengut també unes paraules de reconeixement a les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat i la Fiscalia de Menors amb els qui, ha recordat "duim anys treballant intensament i en col·laboració constant".

El president de l'IMAS ha explicat que "perseguir i evitar els casos d'abusos o explotació sexual de menors suposen una problemàtica molt complexa que no es pot resoldre amb mesures simples ni aïllades". En aquest sentit ha destacat que és important no oblidar que "els màxims responsables dels abusos són els abusadors i que les víctimes provenen de tots els àmbits, tot i que els nins i nines tutelats són especialment vulnerables".

Pel que fa a la detecció de casos De Juan ha volgut destacar "que l'IMAS ha estat molt valent. Ens hem pres més en serio que ningú els protocols de detecció de casos i sempre els hem comunicat". En aquest sentit ha recordat que "de forma sistemàtica posam en coneixement de la Policia Nacional, la Guardia Civil i la Fiscalia de Menors els casos que detectam, com han confirmat les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat". Fruit d'aquesta col·laboració constant "s'han detectat i comunicat els casos dels que es xerren aquests dies, alguns del quals  ja estan tancats i altres continuen essent investigats".

De Juan no només ha fet referència als protocols de detecció de casos, sinó que ha parlat també de les línies d'actuació en les que es treballarà més intensament a partir d'ara, com són els programes de prevenció a l'àmbit comunitari, intensificar l'aposta per les polítiques d'acolliment familiar i continuar amb la millora de l'acolliment residencial. 

En aquest sentit, l'IMAS apostarà per educar els i les joves "per a què sàpiguen gaudir d'unes relacions sexuals sanes i detectar i evitar les situacions d'abusos" i es personarà com a acusació particular en tots els casos relacionats amb abusos o maltractaments. 

Així mateix, ha posat de ,manifest que des de l'IMAS "es treballarà per millorar la coordinació amb les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat per ser més àgils en situacions de sortides no autoritzades i que siguin considerades d'alta prioritat". A més "hem acordat amb el Govern Balear i delegació del Govern  l'adaptació del projecte IRIS, (mitjançant el qual es crea una base de dades confidencial amb víctimes de violència de gènere i que  té com a principal objectiu esdevenir una eina d'autoprotecció a les dones), per adaptar-lo als nostres casos".

Per finalitzar la seva intervenció el conseller de Drets Socials ha fet una crida a totes les forces polítiques "per a treballar tots junts en lloc d'intentar obtenir un rèdit polític a costa del dolor d'aquests joves, només així podrem donar-lis l'oportunitat que es mereixen".

   
 

Vídeos

Ple de 31 de desembre