Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere Els cossiers d’Alaró reben el reconeixement com a Festa d’Interès Cultural

Els cossiers d’Alaró reben el reconeixement com a Festa d’Interès Cultural

(11/08/2016)

La Sala de Plens de l’Ajuntament d’Alaró ha reunit aquest dimecres horabaixa a una nombrosa representació d’aquells que han donat vida als cossiers del municipi aquests darrers anys. Una trobada en la qual se’ls ha rendit homenatge en motiu del lliurament del reconeixement com a Festa d’Interès Cultural (FIC) de mans del vicepresident primer del Consell, Francesc Miralles.

El passat 8 d’octubre de 2015 el Ple del Consell de Mallorca aprovava per unanimitat declarar el ball dels cossiers d’Alaró Festa d’Interès Cultural d’acord amb la Llei de cultura popular i tradicional. Un reconeixement que des d’aquest dimecres ja està en mans del consistori i del poble alaroner. Es tanca així un procés que va iniciar l’Ajuntament d’Alaró un 3 de desembre de 2010.

 

La declaració de Festa d’Interès Cultural (FIC) “vol dir que en aquesta identitat de poble, en la seva expressió festiva, també ens hi sentim identificats tots els mallorquins”, explica el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, “reconeix també la feina feta per tot un poble, que ha fet perdurar fins el dia d’avui aquests balls fruit de l’estimació i la recordança. I també incorpora un missatge de futur, per aixó vos encoratjo a mantenir i promoure la festa, a ser virtuosos per adaptar-la a l’evolució del poble. La festa no tendrà sentit si el poble no s’hi sent identificat. I és el poble qui ha de decidir com evoluciona”.

 

Segons l’informe del Consell Assessor de Cutura Popular i Tradicional de Mallorca relatiu a la declaració del ball dels cossiers d’Alaró festa d’interès cultural, “el fet que el ball dels cossiers d’Alaró es recuperàs al principi de la dècada dels noranta del segle XX mostra com, a pesar dels anys que feia que no es ballaven, continuava interioritzat en la comunitat, que el recordava com un element que li era propi i característic”. I afegeix que “Alaró esdevé [a través d’aquests balls] un referent de la cultura illenca perquè és testimoni d’un ritual irrepetible”. El ball dels cossiers d’Alaró, conclou, reuneix les característiques a què fa referència la UNESCO en la seva “Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial” ja que es transmet de generació en generació, és recreat constantment per les comunitats en funció del seu entorn, la seva interacció amb la naturalesa i la seva història, infonent un sentit d’identitat i continuïtat, i contribuint així a promoure el respecte de la diversitat cultural i la creativitat humana.

 

L’acte d’entrega del reconeixement FIC al ball dels cossiers d’Alaró s’ha celebrat enmig d’una gran expectació per part de moltes de les persones que durant anys han estat balladors, d’altres que han donat vida a la música que els acompanya -que sorgeix d’un tamborino i un flabiol- així com d’un dels grans experts d’aquestes figures, l’historiador Francesc Vallcaneras. Tots ells han acompanyat el vicepresident primer, Francesc Miralles, i la directora insular de Patrimoni, Kika Coll durant l’acte d’entrega, que ha comptat amb la participació de la batlessa d’Alaró, Aina Munar, la regidora de Cultura del municipi, Aina Sastre i altres representants del consistori.