Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Els Bombers de Mallorca assoleixen el rècord d’activitats formatives el 2023

Els Bombers de Mallorca assoleixen el rècord d’activitats formatives el 2023

(05/02/2024)

El servei d’emergències del Consell de Mallorca fa una aposta ferma per la formació i l’especialització del cos

El Servei dels Bombers de Mallorca va assolir el 2023 el rècord d’activitats formatives, fins a 156 exercicis en un any. D’aquesta forma queda palesa l’aposta ferma del cos d’emergències del Consell de Mallorca per la formació i l’especialització, ja que ofereixen un servei essencial per a la ciutadania de Mallorca. Gairebé 200 membres del cos han rebut aquestes formacions.

Les accions formatives realitzades, que comporten més de 900 hores, abasten una gran varietat de temàtiques: des d’actuacions en vehicles elèctrics fins a rescats aquàtics en riuades i inundacions, passant per la implantació de vehicles nous, pràctiques en furgó de risc químic, primers auxilis, sistemes de comandament i control, recerca de persones i assistència sanitària al medi natural, funcionament d’eines digitals per a la gestió de sinistres, entre d’altres.

El director insular d’Emergències, Joan Fornàs, ha assegurat que aquestes accions formatives «són essencials per a un servei d’emergències, per estar al dia i millorar els procediments d’actuació. El Servei dels Bombers Mallorca no deixa de formar-se mai, per poder oferir el millor servei a les mallorquines i mallorquins».

A part d’aquestes instruccions, els Bombers de Mallorca també fan formacions específiques, com pot ser el Curs sobre seguretat, salvament en espais confinats i risc químic a l’entorn portuari, realitzat a Galícia. Aquesta formació, inclosa en el conveni entre l’Autoritat Portuària de les Illes Balears i els Bombers de Mallorca, té com objectiu ampliar els coneixements i posar en pràctica el control dels accessos a les zones de risc, els escenaris habituals i les tècniques associades al salvament en espais confinats i d’accés difícil a la zona portuària.

Per altra banda, el 2023 s’ha consolidat la pràctica diària a tots els parcs de bombers i a tots els torns. Cada dia, el torn de guàrdia de cada parc fa una pràctica per recordar els procediments i protocols de treball estandarditzats. A més, cada any els Bombers de Mallorca organitzen o participen en quatre o cinc simulacres d’emergències, com el que es va fer el passat dijous a TIRME.

El Servei dels Bombers de Mallorca també han fet un programa de condicionament físic amb una empresa externa. La forma física és essencial per als membres del cos, ja que han d’estar en les millors condicions per atendre les possibles emergències. La formació de manteniment físic va constar de 146 sessions de dues hores cada una a tots els bombers del cos, a més de tres sessions de quatre hores per formar els formadors.

Per la seva banda, el Grup de Rescat de Muntanya i el grup caní de recerca realitza vuit maniobres formatives anuals fora del temps de guàrdia. Aquests exercicis tenen com a objectiu promoure i potenciar el treball en equip de forma coordinada i col•laborativa, a més de millorar les competències professionals en les tècniques i els procediments de rescat.

En definitiva, una aposta clara per l’especialització i la formació continuada, tot per millorar les capacitats operatives del Servei dels Bombers de Mallorca i donar la millor resposta a la ciutadania de Mallorca.