Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell posa a disposició dels ajuntaments una eina de transparència per facilitar, entendre i fer el seguiment dels pressuposts municipals

El Consell posa a disposició dels ajuntaments una eina de transparència per facilitar, entendre i fer el seguiment dels pressuposts municipals

(18/10/2022)

Jaume Alzamora: “El nou portal de seguiment i visualització del pressupost és una passa més en la política de transparència que impulsam des  del Consell de Mallorca”

Un total de 19 ajuntaments de Mallorca s'han adherit al nou espai web d'informació i seguiment del pressupost municipal desenvolupada pel Consell de Mallorca a través de la direcció insular de Suport i Coordinació Municipal. Es tracta d'una eina molt visual, accessible i fàcil d'utilitzar que permet als municipis assegurar la transparència, la participació ciutadana i la rendició de comptes. En aquest sentit, durant la presentació feta avui a Manacor (un dels ajuntaments que ja fa servir aquesta eina), el conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local Jaume Alzamora ha explicat que la intenció és "incrementar el nivell de transparència als afers públics i facilitar que els consistoris puguin retre comptes amb la ciutadania de la gestió municipal".

Segons el conseller Alzamora, un dels objectius del Consell de Mallorca és contribuir a millorar la gestió municipal i fer-la eficaç i pròxima a la ciutadania, amb criteris organitzatius innovadors i amb un enfocament integral i transparent a la gestió. "El nou portal de visualització de pressupost s'emmarca dins d'aquesta estratègia i pretén apropar als ciutadans tota la informació d'interès que els ajudi a conèixer millor la gestió municipal". De fet, Alzamora ha recordat que la majoria dels ajuntaments de Mallorca, en major o menor mesura, empren serveis que els proporciona el Servei d'Informàtica Municipal del Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local del Consell de Mallorca. Entre aquests serveis hi ha les pàgines web municipals a través de les quals la ciutadania accedeix a la informació pública i de bon govern, "garantint d'aquesta manera la transparència de l'activitat pública i el dret d'accés a la informació i a la documentació pública", ha recalcat Alzamora.

Més transparència municipal

El conseller Alzamora ha presentat avui la plataforma a Manacor acompanyat pel batle del Municipi Miquel Oliver i el director insular de Suport i Coordinació Municipal Miquel Lluís Mestre. Durant la presentació, Alzamora ha explicat que la plataforma de visualització de pressupostos permet visualitzar com es distribueixen els ingressos i les despeses a l'ajuntament d'una manera gràfica i senzilla. De fet, la solució interactiva "no pretén només obrir una finestra de la gestió pública, sinó mostrar la realitat dels ingressos i les despeses tant en la fase de planificació pressupostària com en la seva posterior execució".

En aquest mateix context, el batle de Manacor, Miquel Oliver, ha assenyalat que "totes les dades que ara s'ofereixen de manera clara i fàcilment entenedores ja eren públiques, però ara gràcies al Consell de Mallorca disposen d'una eina per poder-les interpretar i oferir-les de manera més directa a la ciutadania. És una nova passa d'un govern obert i transparent", ha assegurat. Segons Oliver, "des de l'àmbit de la transparència la plataforma mostra els pressupostos del Consistori d'una manera fàcil i dinàmica podent "bussejar" per les dades. D'aquesta manera és molt més atractiva per al ciutadà que no pas un simple pdf", ha conclòs.

 

Contingut de la plataforma

Els quatre grans apartats de la plataforma són:

1. VISIÓ GLOBAL: Mostra una visió general dels ingressos i despeses del municipi

2. POLÍTIQUES: Desglosa el pressupostos per àrees de govern (Educació, Esports, Serveis, Socials…)

3. DESPESES I PAGAMENTS: Consulta dels pagaments a proveïdors realitzats per l’Ajuntament tant per àrea com per beneficiari

4. “EL QUE TU APORTES”: Mostra quina és l’aportació que el ciutadà/na mitjançant els impostos municipals

Actualment la plataforma dona servei a 19 ajuntaments (Algaida, Alaró, Andratx, Bunyola, Deià, Esporles, Lloret, Llubí, Manacor, Porreres, Santa Margalida, Ses Salines, Montuïri, Lloseta, Estellencs, Búger, Santa Eugènia, Mancor, Pollença) i a l’Entitat Local Menor Palmanyola.

S’hi pot accedir a través de https://manacor.suportmunicipal.net