Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca crea 60 noves places per a persones dependents

El Consell de Mallorca crea 60 noves places per a persones dependents

(07/06/2018)

Les obres de remodelació de l'antic edifici C de la Llar d'Ancians, que han tingut un cost d'1.497.536,5€, suposen l'adaptació de l'espai al model d'atenció centrat íntegrament en la persona

Les obres de reforma i adaptació de l'antic edifici C de la Llar d'Ancians ja han finalitzat. Després de 18 mesos de feina, l'Institut Mallorquí d'Afers Socials i la seva direcció insular d'Atenció a la Dependència han pogut fer realitat uns dels projectes més importants i necessaris d'aquesta legislatura.

Aquestes obres, en les que l'IMAS ha invertit un total d'1.497.536,5€, suposen la creació de 60 noves places per a persones dependents, així com l'adaptació dels serveis al model d'atenció centrat en la persona que defensa la institució insular.

El president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, acompanyat de la consellera de Benestar i Drets Socials i presidenta de l'IMAS, Margalida Puigserver i el vicepresident primer de l'IMAS, Javier de Juan, han inaugurat avui la reforma d'aquestes instal·lacions, un dels centres residencials per a gent gran del Consell.

Ensenyat ha manifestat que "el projecte que avui presentam respon al compromís que té l'actual Consell de Mallorca amb les persones, i concretament amb les que més necessitats tenen". El president també ha afirmat que "l'atenció a la gent gran amb dependència es configura com un dels grans reptes de la política social de les pròximes dècades, no únicament per a Mallorca, sinó per al conjunt de la Unió Europea".

Per la seva part, la consellera Margalida Puigserver ha assegurat que "un dels principals objectius de l'IMAS és el de reduir la llista d'espera de dependència, i amb aquest projecte complim el nostre compromís amb la ciutadania de Mallorca". Puigserver també ha apuntat que "amb la reforma d'aquest edifici proporcionarem un servei de qualitat que millori realment l'atenció que reben totes les persones que per circumstàncies de la vida es troben en situació de dependència".

Finalment, el vicepresident de l'IMAS, Javier de Juan, ha afirmat que "l'edifici C representa la inversió més gran social fins al moment des de la creació del IMAS ara fa 15 anys". "El nou edifici C és l'exemple de com volem les nostres residències públiques del futur: segures, de qualitat, confortables i, sobretot, properes", ha afegit el vicepresident.

La reforma, que fou adjudicada a l'empresa Proyecon Galicia SA, ha consistit en la reparació de totes les façanes de l'edifici i la reforma completa de totes les plantes, per adequar-lo així a la normativa, destacant fonamentalment el Decret 123/2001 de centres per a gent gran i el Decret 110/2011 d'accessibilitat universal.

D'aquesta manera, s'han creat 9 habitacions amb bany privat per planta -tres individuals i sis dobles d'entre 16 i 26 metres quadrats-, que suposen un total de 15 noves places per planta. Així mateix, cada una de les 4 plantes (planta baixa i tres alçades), compta amb un menjador i sala de televisió de 50 metres quadrats per als usuaris, així com un bany, un vestidor i un office per al personal.

En aquest sentit, s'ha de destacar el fet que en la reforma de l'edifici C s'han prioritzat aquells elements clau en el disseny d'un entorn des del model d'atenció centrat en la persona. Així, s'ha distribuït l'edifici en unitats de convivència, cada una a una de les plantes, per tal de fomentar la interacció social, la sensació familiar i l'ambient casolà, simulant una llar.

També s'ha tingut en compte la necessitat de proporcionar una sensació de confiança i seguretat als residents, mitjançant espais completament accessibles i amb l'ús de colors (un identificatiu a cada planta), que afavoreixen l'orientació dels usuaris sense infantilitzar l'espai. En aquest sentit s'ha apostat per donar suport a les habilitats funcionals de les persones, amb mobiliari adaptat, banys geriàtrics i elements de suport a l'autonomia. D'aquesta manera, l'espai resultant està adaptat tant als usuaris com als treballadors.

Pel que fa a la pell de l'edifici, els treballs de reforma inclouen el sanejat, i pintura així com la substitució dels tancaments i fusteries per millorar el confort tèrmic i acústic de les dependències interiors, així com l'eficiència energètica en incorporar els nous tancaments de vidre els sistemes de protecció solar, tèrmica i acústica, a més de la instal·lació de plaques solars de suport per contribuir a la generació d'aigua calenta sanitària.

Actualment aquest edifici estava en desús, a causa de l'estat de deteriorament en el qual es trobava, i al fet que l'actual distribució de les habitacions i els banys ha quedat obsoleta i no s'ajusta a la normativa.