Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca aprova el canvi de data de la Diada de Mallorca al 12 de setembre

El Consell de Mallorca aprova el canvi de data de la Diada de Mallorca al 12 de setembre

(14/12/2023)

Queda sense efecte la Diada del 31 de desembre, que es va acordar en 2016, i comença un termini d’al·legacions de vint dies

El Consell de Mallorca ha aprovat provisionalment en el ple ordinari el canvi de data de la Diada de Mallorca del 31 de desembre al 12 de setembre, amb desset vots a favor del Partit Popular i Vox, i quinze vots en contra de PSIB-PSOE, El Pi i Més.

El conseller de Presidència, Antoni Fuster, ha recordat que el 1997 a la institució insular «es va arribar a un consens gairebé per unanimitat amb el vot a favor de PSIB-PSOE, UM i Esquerra Unida, i que va perdurar fins al 2016, quan PSIB-PSOE va canviar el vot». Per això, el Consell de Mallorca «ha treballat aquesta proposta que disposa totes les garanties», ha assegurat Fuster. 

Aquesta decisió s’ha establert sobre la base de tres línies: una consulta als ajuntaments, la d’experts en matèria històrica i, finalment, la de la ciutadania.
La primera passa va consistir a demanar l’opinió de tots els ajuntaments de Mallorca. El president, Llorenç Galmés, va enviar una carta als batles dels 53 municipis, perquè exposassin el seu parer respecte del canvi de data. El Consell de Mallorca va obtenir resposta de 30 municipis, 28 dels quals eren de diferents colors polítics i hi mostraven el seu total suport. 

Pel que fa a la variació d’aquesta data, suposa el sí del 80 % de la població mallorquina, concretament Alaró, Alcúdia, Andratx, Binissalem, Bunyola, Calvià, Campos, Escorca, Estellencs, Felanitx, Fornalutx, Llucmajor, Mancor de la Vall, Maria de la Salut, Marratxí, Muro, Palma, Petra, Sant Llorenç, Santa Margalida, Santanyí, Selva, ses Salines, Sineu, Sóller, Son Servera, Valldemossa i Vilafranca.
Els altres dos ajuntaments restants són Santa Eugènia, que va pronunciar la seva disconformitat, i Banyalbufar, que va expressar la dificultat de valorar-ho sense tenir el personal tècnic necessari.

D’altra banda, la institució insular compta amb els informes de tres experts en història de Mallorca, en els quals es conclou que el 12 de setembre és el dia més apropiat per commemorar la Diada de Mallorca: 
• Antonio Cañellas Mas, professor ajudant doctor d’universitat acreditat per l’Agència Nacional d’Avaluació de Qualitat (ANECA) del Ministeri d’Educació i Cultura, afirma que «no és fins a la successió del rei Jaume II el 1276 quan es confirmen els drets i llibertats per part del primer monarca del regne independent de Mallorca, perquè així ho dictava el testament del rei Jaume I». 
• Antonio Ortega Villoslada, doctor en història medieval per la Universitat d’Educació a Distància, membre numerari de la Reial Acadèmia Mallorquina d’Estudis Històrics, Genealògics i Heràldics. Ortega coincideix en l’opinió que en el moment de la successió del rei Jaume II neix la realitat institucional de la Corona de Mallorca. A més, afegeix que aquesta data de desembre «sols afecta Palma, i molts dels pobles es varen crear en el segle XIV, amb les Ordenacions de Jaume II de Mallorca». 
• Román Piña Homs, historiador i jurista, catedràtic d’història de dret de la UIB, professor emèrit i president de la Reial Acadèmia Mallorquina d’Estudis Històrics, Genealògics i Heràldics. Pinya destaca la identificació clara del dia 31 de desembre amb la celebració que du a terme la Ciutat de Palma, a més que la conquesta de Mallorca no conclou fins a dos anys més tard. 
Després de donar veu als ajuntaments i als experts, se cedeix la paraula a la ciutadania. Per aquesta raó, s’obre un període d’exposició pública d’aquesta proposta, perquè tots aquelles persones que vulguin fer-ho, puguin donar suport al 12 de setembre com a data nova de la Diada o per al·legar contra aquesta data.

La importància del 12 de setembre

El conseller de Presidència, Antoni Fuster, ha explicat que aquesta aprovació suposa «fixar com a símbols els emblemes positius i amb calat democràtic». El 12 de setembre de 1276, el rei Jaume II va jurar la Carta de Privilegis i Franqueses, un acte que va suposar l’ampliació dels drets dels mallorquins i l’oportunitat de transició a un regne pioner i avançat. 

Aquest esdeveniment va permetre la construcció del sistema administratiu del regne, la consolidació del sistema municipal a Ciutat de Mallorca, l’ordenació urbana i la reordenació d’àrees rurals. En definitiva, es va acostar als pobles i va suposar el pas inicial per a la nostra forma d’organització avui dia. 

D’altra banda, és una manera de cedir el pes del 31 de desembre a la Ciutat de Palma que celebra la Festa de l’Estendard, una celebració que té més arrelament en la població palmesana ja que és una de les festes civils més antigues d’Europa. El fet de celebrar la Diada el 12 de setembre suposa commemorar una efemèride pacífica i d’entitat pròpia per a tots els mallorquins.