Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell dóna suport a la Declaració de Segòvia que reclama millores en el finançament de la hisenda local

El Consell dóna suport a la Declaració de Segòvia que reclama millores en el finançament de la hisenda local

(25/10/2017)

La Comissió de Diputacions, Cabildos i Consells Insulars de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), reunida avui a Castelló, ha fet seva l’anomenada Declaració de Segòvia que reclama reformes legislatives per millorar el finançament de l’administració local. Una trobada a la qual ha assistit el vicepresident primer, Francesc Miralles, en representació del Consell de Mallorca.

La Declaració de Segòvia, que han assumit avui els representants de la FEMP, neix fruit de la III Conferència de Presidents de Governs Provincials, celebrada a Segòvia a principi d’octubre, amb l’objectiu d’abordar la problemàtica del finançament de l’administració local i provincial.

 

En aquesta declaració conjunta es demana que es flexibilitzin els paràmetres fiscals i que es recuperi el finançament estatal per als Plans Provincials de cooperació a les obres i serveis municipals, “clarament necessari per articular les obres i serveis dels petits municipis, que tenen necessitats creixents i recursos escassos”. La tercera demanda inclosa en aquesta declaració té a veure amb la necessitat de definir correctament les competències que corresponen a les Diputacions, Cabildos i Consells Insulars, sempre acompanyades del seu corresponent finançament.

 

Tres eixos d’actuació que, segons la Declaració de Segòvia, implica una reforma del sistema de finançament local “veritablement necessària per incrementar els ingressos de les Diputacions, Cabildos i Consells Insulars” perquè aquests puguin assumir les competències que tenen i les que se’ls puguin reconèixer. Una reforma del sistema de finançament local que s’ha d’incorporar en qualsevol debat de finançament autonòmic, segons la Declaració. 

 

Per al vicepresident primer del Consell de Mallorca, Francesc Miralles, “l’actual sistema de finançament local no permet fer arribar als ciutadans les millores en gestió que estam realitzant des de les nostres administracions. Si aconseguim major eficiència i estalvi hem de poder fer que aquest repercuteixi en millores d’infraestructures i serveis per als nostres municipis i, ara per ara, no és possible”.

 

La trobada de Castelló se celebra pocs dies després que s’hagi aprovat l’inici del traspàs de noves funcions i competències al Consell de Mallorca per part del Govern de les Illes Balears, que es faran efectives el 2018.

 

D’una banda, s’ha iniciat el procediment per al traspàs de funcions i serveis en matèria de dependència al Consell de Mallorca per valor de 18,6 milions d’euros, que tenen a veure amb la titularitat i gestió de residències i centres de dia i amb el finançament de places de dependència i centres especials. També la setmana passada, el Consell de Govern va aprovar iniciar els tràmits per a la transferència de la competència en Promoció Turística, que permetrà al Consell gestionar fins a 4 milions d’euros per treballar la marca Mallorca.