Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere Desfilada de moda al Centre Penitenciari de Palma

Desfilada de moda al Centre Penitenciari de Palma

(13/10/2016)

El taller d'experimentació tèxtil "Recuperació i Reciclatge" dirigit per l'artista i docent CrisPink s'inclou dins els tallers d'apoderament de les dones del centre penitenciari a Palma. Uns tallers que pretenen incentivar la prevenció de la violencia de gènere, augmentar l'autoestima i dotar de recursos que millorin les capacitats d'integració i reinserció social de les internes.

Les dones del Centre Penitenciari de Palma participants al taller d'experimentació tèxtil han celebrat avui la finalització del taller amb un passi de models per exhibir les seves creacions. Des del Consell de Mallorca hi han assistit el vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado i la directora insular d'Igualtat, Nina Parrón.

"És molt important que el Consell de Mallorca tingui en compte que la igualtat és una cosa que s'ha d'aplicar a totes les dones, i si hi ha dones en un centre penitenciari, elles també puguin accedir a cursos que els beneficien i els hi donen eines per a un futur." Ha declarat Jesús Jurado.

La Direcció Insular d'Igualtat del Consell de Mallorca creu necessari intervenir dins de l'àmbit penitenciari, per tal d’incentivar la prevenció de la violència de gènere, augmentar l'autoestima i dotar de recursos que millorin les capacitats d'integració i reinserció social. Per això, es presenta un programa d'actuacions llarg i estable que possibilita una intervenció i seguiment constants per tal d’aconseguir generar l'apoderament d'aquest col·lectiu tan socialment vulnerable.

Nina Parrón ha explicat que el taller sorgeix del programa Genèrica. "El programa Genèrica és una escola d'igualtat i hem volgut organitzar tallers formatius per a les dones que compleixen condemna. En aquest taller tant útil no sols aprenen a cosir roba sinó que els eleva l'autoestima i creativitat, un fet molt important per aquest tipus de dones."

L'artísta i creadora CrisPink ha desenvolupat el taller "Recuperació i Reciclatge" durant sis setmanes on les alumnes han experimentat amb el tèxtil i el desenvolupament de consciència corporal i autoestima. "Unes 13 persones han participat en el taller, que han treballat amb roba vella que ja no s'utilitza, el grup ELSA sempre em facilita la roba. Jo volia treballar una metàfora, on aquestes dones es troben en una situació on estan bloquejades, inutilitzades; estem treballant en paral·lel i mentres elles renoven i donen una nova vida a la roba que s'havia llençat, elles també poc a poc se sentin renovades i guapes." 

El concepte guia, del taller d'experimentació tèxtil es presenta en forma d'una metàfora summament femenina, el de la costura/sutura, reparació, recuperació i re-unió d'alguna cosa trencada. La subordinació, en qualsevol de les seves formes, significa una fractura d'allò simbòlic. Amb el propòsit de potenciar l'ús metafòric del concepte guia (costura/sutura), el taller es realitzarà a partir de materials com a restes, *retalls, fragments i sobrants de procedència tèxtil, incloent l'ús de tot tipus de costures i altres tècniques de manipulació tèxtil. Tots ells per si mateix proveïts d'una càrrega simbòlica latent, sense excloure la utilització d'altres registres plàstics com són la pintura i el dibuix. El cos, la vestimenta com a element d'identificació, ens connecta directament amb la individualitat i el seu món més íntim facilitant un treball especialment personalitzat.

Aquest projecte es fonamenta en 7 tallers i un videofòrum destinats tots ells a impulsar l'autoestima i la millora de les relacions amb una mateixa i amb els i les altres. Tallers que mitjançant la creativitat, la salut, i les habilitats socials i de comunicació aportin una millora substancial del benestar personal i col·lectiu de les dones. Per donar continuïtat i sentit al grup de dones amb que es treballarà s’incorporarà a cada taller un mòdul de caràcter transversal dirigit a aconseguir l’autoestima i apoderament de les dones.

Podeu consultar la web de l'artista al següent enllaç: http://www.crispink.com/index.php/es/actividad-docente