Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere Consell de Mallorca i Govern signen un conveni per a desenvolupar un projecte pilot d’implantació de mobilitat elèctrica als municipis de l'illa

Consell de Mallorca i Govern signen un conveni per a desenvolupar un projecte pilot d’implantació de mobilitat elèctrica als municipis de l'illa

(03/10/2016)

10 municipis de Mallorca també han signat avui el conveni, el qual es suma a la convocatòria per a ajuntaments d'1,6 milions d'euros que la institució insular va posar en marxa el passat mes de juny.

Conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons; el conseller de Desenvolupament Local del Consell de Mallorca, Joan Font Massot; els batles de Costitx, Antoni Salas; Deià, Maria Magdalena López; Esporles, Maria Ramon; Lloseta, Bartomeu Moyà; Llucmajor, Jaume Tomàs; Santanyí, Llorenç Galmés i Selva Joan Rotger, i els regidors de Turisme, Comerç, Cultura, Sanitat i Serveis Socials d’Escorca, Carlos Gonzáles; i de Medi Ambient de Pollença, Bartomeu Cifre, han signat un conveni per iniciar un projecte pilot que té per finalitat impulsar el vehicle elèctric a l’illa de Mallorca. L’Ajuntament de Santa Eugènia també es suma aquest pla pilot.

 

Aquest conveni regula la participació de cadascuna de les parts per coordinar un procés d’integració de tots els elements necessaris per fer de Mallorca una illa a la qual es promocioni i beneficiï els usuaris dels vehicles elèctrics davant d’aquells que utilitzen els de combustible.

 

Per tal que la utilització d’aquest tipus d’automòbils sigui de cada vegada més atractiva per als usuaris, aquest conveni ha establert un conjunt de mesures que es duran a terme de manera coordinada i amb la col·laboració de totes les institucions implicades.

 

Així doncs, el Govern de les Illes Balears, mitjançant la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat, implantarà un sistema de gestió centralitzat que permetrà la interoperativitat de la xarxa de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics que actualment tenen cadascuna de les institucions signants.

 

Amb aquest sistema, qualsevol usuari podrà utilitzar qualsevol punt de recàrrega, independentment del gestor de càrrega que el gestioni.

 

Els vehicles amb el distintiu MELIB (que s’ha de tramitar a la Direcció General d’Energia, ‹http://www.energia.caib.es›) podran gaudir dels avantatges d’aquesta plataforma que, a més, disposarà d’una versió per a dispositius mòbils per tal de facilitar al màxim les gestions derivades de la càrrega.

 

A més, la Conselleria, mitjançant la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic, coordinarà tot el procés, facilitarà informació i assessorarà tots els implicats per a l’evolució correcta d’aquest pla pilot.

 

Així mateix, la Conselleria durà a terme també tasques de promoció i divulgació en nom de totes les institucions signants per fomentar l’ús del vehicle elèctric. Dins d’aquesta àrea divulgativa, la Conselleria durà a terme accions de promoció per implicar sectors amb un major nombre representatiu de vehicles, com ara, les empreses de lloguer de cotxes o els operadors turístics.

 

Pel que fa als ajuntaments, a més d’integrar els seus punts de recàrrega al sistema MELIB, es comprometen que el subministrament que s’ofereix en aquests punts sigui gratuït, almenys, durant un període mínim de dos anys comptadors des de la data de signatura del conveni.

 

Així mateix, i en la mesura que sigui possible, treballaran per tal que el subministrament energètic d’aquests punts provengui de fonts renovables, bé via generació renovable in situ, o per adquisició d’energia neta mitjançant el subministrament elèctric corresponent (com ja fa el Govern de les Illes Balears per a tots els seus subministraments d’electricitat).

 

Un altre dels avantatges que oferiran els ajuntaments als vehicles elèctrics serà la gratuïtat de l’aparcament d’aquests cotxes a les zones ORA; així com bonificacions fiscals en l’impost sobre vehicles de tracció mecànica i en els aparcaments municipals.

 

Per tal que tota la informació estigui clarament a l’abast de tots els ciutadans interessats, des de les webs dels ajuntaments s’enllaçarà amb l’adreça ‹http://melib.caib.es› perquè puguin accedir a tota la informació.

 

Quant al Consell de Mallorca, es compromet a integrar els seus punts de recàrrega pública a la xarxa MELIB i també desenvoluparà tasques de divulgació per tal de donar la màxima difusió a aquesta experiència.

 

La iniciativa està oberta també als altres ajuntaments de Mallorca, així com als consells insulars i ajuntaments de les altres illes, i, per tant, aquesta iniciativa aviat serà extensiva a més municipis i illes.