Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca aprova inicialment els pressuposts del 2021 que ascendeixen a 494 milions d’euros

El Consell de Mallorca aprova inicialment els pressuposts del 2021 que ascendeixen a 494 milions d’euros

(02/12/2020)

Els comptes tenen el suport de tots els partits de l’equip de govern, el rebuig de PP, Vox i Ciutadans mentre que El Pi s’ha abstingut.

Els pressupostos per a l’any 2021 han superat la primera fase, amb la seva aprovació inicial al ple extraordinari del Consell de Mallorca que ha tengut lloc aquest dimecres. Els comptes dels que disposarà la institució l’any vinent ascendiran a 494 milions d’euros i inclouen una partida inicial de vint milions d’euros per combatre els efectes de la COVID. Els pressuposts del Consell de Mallorca del 2021 han rebut el suport de tots els partits polítics que formen part de l’equip de Govern i el rebuig del PP, Vox i Ciutadans, mentre que El Pi s’ha abstingut.

Es tracta dels pressuposts més elevats i els més socials que ha tengut el Consell de Mallorca i signifiquen un increment d’un 2,4 % en relació amb el 2020, fet que significa disposar d’11,6 milions d’euros més que l’any anterior. En aquest sentit, cal destacar que es continua la tendència ascendent dels darrers sis anys en els quals el pressupost s’ha incrementat un 41,7 %. Comparat amb el pressupost de l’any 2015, la institució disposa de 145,5 milions d’euros més.

En relació amb l’any anterior, la dotació de polítiques socials incrementa en gairebé 25 milions  i l’abast de les polítiques socials s’eleva fins als 247,2 milions que majoritàriament es destinen a l’IMAS, a atendre la gent gran i a les polítiques d’igualtat. I en perspectiva també es pot destacar que es manté a l’alça el pressupost destinat a l’àrea social del Consell. Un increment d’un 66 % des de 2015.

“El Consell de Mallorca està preparat per fer front a l’escenari que es preveu per al 2021, amb uns comptes que prioritzen el que més importa: el benestar de les persones i que ningú no quedi enrere. I ho farà sense deixar d’invertir en Mallorca per continuar el projecte de transformació de l’illa perquè esdevingui una terra cada dia més igualitària, més sostenible i amb més justícia social”, ha assenyalat el conseller d’Hisenda i Funció Pública, Josep Lluís Colom. El conseller ha agraït la predisposició al diàleg i a sumar esforços d’El Pi, que ha estat l’únic partit de l’oposició que no ha votat en contra dels pressuposts i amb el qual s’han consensuat propostes que formaran part de l’acció de govern de la institució insular de l’any vinent centrades en la promoció social i la reactivació econòmica.

L’escenari pressupostari en què s'ha gestat el pressupost, dins una situació excepcional, preveu un avenç important en la suspensió de regles fiscals de les administracions públiques de la Llei 2/2012 (llei Montoro). Els pressuposts de 2021 de les entitats locals, com el Consell de Mallorca, podran presentar una situació de dèficit, en termes de comptabilitat nacional, d’un 0,1 % del PIB nacional per al 2021, que es tradueix en 7 milions d’euros. D’altra banda el Consell ha tingut una baixada d’ingressos per part del Govern de les Balears de 24,6 milions d’euros i dels 0,6 M € de minva de l'aportació de l'Estat.
 

Els pressupostos per departaments

Els tres departaments amb els pressuposts més elevats són els de Drets Socials, Mobilitat i Infraestructures, i Hisenda i Funció Pública. El Departament de Drets Socials, disposarà de 223 milions d’euros, el que representa un increment del 4,2 % i el compromís del Consell amb els col·lectius més vulnerables en un moment especialment difícil. L’augment pressupostari es destinarà, sobretot, a reforçar els serveis actuals i els que s’han hagut de crear d’urgència davant la crisi de la covid-19 i, de l’altra, es seguirà treballant en un canvi de model d’atenció en totes les àrees de l’IMAS, enfocat en una atenció més personalitzada. El Departament de Mobilitat i Infraestructures, tindrà un pressupost de 99,2 milions d’euros, amb els quals queda palès el compromís amb la millora de la xarxa secundària de carreteres incrementant en un 62 % la inversió respecte del 2020. Per a l’any que ve es mantenen les partides per a infraestructures i ITV i s’aposta clarament per una política a favor de la mobilitat sostenible, amb la posada en marxa del Pla d’Aparcaments Dissuasius. El Departament d’Hisenda i Funció Pública gestionarà l’any 2021, 57 milions d’euros, dels quals més de la meitat es dedicaran a aquest servei d'emergències, el qual durà a terme diferents actuacions per renovar i ampliar les infraestructures.

D’altra banda, el Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística tindrà un pressupost de 25,8 milions d’euros, el que significa consolidar el creixement del 10% del seu pressupost del 2020, també en 2021. Així, manté les partides que serviran al sector per a la creació i programació d’esdeveniments culturals, la protecció del patrimoni i el foment de l’ús del català, ja sigui a través dels ajuntaments, entitats, empreses o particulars. Mentre que el de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local disposa un pressupost de 33 milions d’euros, amb els quals es continuarà donant suport al producte de Mallorca, tindrà entre les seves prioritats les actuacions a favor del jove. I també reforça el suport tècnic, jurídic i econòmic als municipis, que rebran subvencions per fer actuacions de competència municipal per un valor de 22,8 milions d’euros. 

El Departament de Turisme i Esports té per a l’any que ve un pressupost de 16,6 milions d’euros. I a més de posar en marxa nous programes esportius per a centres educatius i ajuntaments, actuacions a favor de l’esport federat i no federat, i ajudes en activitats extraescolars per a les famílies, dedicarà 6,4 milions d’euros a través de la Fundació Mallorca Turisme a promocionar l’illa com una destinació segura i preparada per acollir visitants durant el 2021.

El Departament de Presidència, amb un pressupost de 18,9 milions d’euros, prioritza l’atenció a víctimes de violències masclistes i és per això incrementa un 35% els recursos destinats a la seva atenció. Per la seva banda, el Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient disposarà d’11,2 milions d’euros, cosa que li permet avançar en la seva aposta pels envasos reutilitzables, l'assessorament als ajuntaments en la gestió de residus, l'obertura de trams de la Ruta de Pedra en Sec i els nous refugis de Raixa i Galatzó, entre les partides més destacades. I el Departament de Territori augmentarà per a l’any 2021 el pressupost fins als 9,4 milions d’euros i incrementa un 25 % l’aportació al Consorci Serra de Tramuntana, que convocarà més subvencions per a particulars i empreses agrícoles. També augmenten les partides destinades a aprovar la modificació del Pla Territorial i a elaborar els planejaments urbanístics de cinc municipis.

 

Organismes autònoms

Els pressuposts de l’IMAS per a l’any que ve ascendirà a 222,7 milions d’euros; l’Institut de l’Esport Hípic de Mallorca gestionarà 3,4 milions d’euros; l’Agència de Defensa del Territori de Mallorca (ADT) disposarà d’un pressupost de 2,6 milions euros; el Consorci Serra de Tramuntana d’1,8 milions; el Consorci del Museu Marítim Mallorca tindrà mig milió d’euros l’any 2021; la Fundació Mallorca Turisme disposarà d’un pressupost de 6,4 milions d’euros i la Fundació Teatre Principal gestionarà 6 milions.