Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

La Conselleria de Salut i l’IMAS impulsen nous cribratges massius a més de 6.000 persones per tal de prevenir la propagació de la covid-19 a les residències de gent gran

La Conselleria de Salut i l’IMAS impulsen nous cribratges massius a més de 6.000 persones per tal de prevenir la propagació de la covid-19 a les residències de gent gran

(08/09/2020)

La Conselleria de Salut i l’IMAS han posat en marxa nous cribratges massius a més de 6.000 persones a per tal de prevenir la propagació de la covid-19 a les residències de gent gran, tal com han explicat avui la consellera de Salut, Patricia Gómez, i el president de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials, Javier de Juan, els quals han repassat la situació a aquests centres i han donat a conèixer les mesures conjuntes que s’han posat en marxa entre les quals també destaca l’habilitació de nous espais per facilitar que es puguin complir els aïllaments.

Gómez ha manifestat que els usuaris de les residències són un col•lectiu prioritari per al Govern de les Illes Balears i per als consells, atesa la seva vulnerabilitat. Per això, s’ha fet un esforç molt important per prendre mesures de manera coordinada entre institucions per tal de detectar i aïllar nous casos el més aviat possible i de manera preventiva; per oferir l’atenció adequada a cada usuari d’acord amb les necessitats especifiques derivades del seu estat de salut i per establir protocols d’actuació clars per ajudar a tots els centres a afrontar aquesta situació tan complicada.

Per la seva part, de Juan ha detallat que des de l’IMAS es fa feina en dues línies bàsiques. La primera és la de cribratges massius a totes les residències de persones majors de Mallorca, tant públiques com concertades i privades. D’aquesta manera ja s’han començat a fer proves a tots els residents i treballadors d’aquests centres. Aquest servei, que està previst que s’amplii als usuaris de la xarxa d’inclusió i la xarxa d’atenció a persones amb discapacitat, permetrà en aquesta primera fase monitoritzar un total de 3.480 usuaris i 3.030 treballadors. 

A la mateixa vegada que es realitzen aquestes proves es du a terme un pla de formació del personal propi i de residències per insistir en el compliment de les mesures d’autoprotecció per evitar contagis. 

La segona línia de treball, consisteix en assegurar l’aïllament dels residents asimptomàtics que hagin donat positiu en covid-19, tal i com marca el Pla d’Actuació acordat entre els ministeris de Sanitat i el de Drets Socials. 

Amb l’objectiu d’evitar que pacients positius convisquin amb persones que no tenen el virus, es durà a terme una reorganització dels espais. Des de l’IMAS s’ha negociat amb un grup privat habilitar dos espais. Un per a positius asimptomàtics (tant de centres públics com de centres privats) i un altre per a usuaris negatius en cas que sigui necessari que deixin la seva residència. 

D’altra banda, s’està treballant per habilitar una nova residència per a usuaris positius. Es tracta d’un nou centre residencial que consta de156 places, que es destinaran a usuaris positius asimptomàtics. 

Així mateix la conselleria de Salut posa també a disposició a la xarxa 30 places a Verge de la Salut per atendre aquells usuaris afectats per covid-19 que sí necessitin tractament hospitalari. 

Pel que fa a les persones en risc d’exclusió social, s’està treballant també per habilitar un hotel de l’Arenal amb 160 places per atendre els positius asimptomàtics i poder-los aïllar de la resta d’usuaris de la xarxa d’inclusió o per aquelles persones que no poden fer aïllament al seu domicili. 

Durant la seva intervenció, de Juan ha volgut destacar el fet que des de l’inici de la pandèmia s’ha treballat conjuntament amb el Govern de les Illes Balears i els ajuntaments de Mallorca. Les línies de treball presentades avui continuen amb la feina que s’ha vingut fent a l’IMAS des del mes de març i confirmen aquesta col•laboració interinstitucional en la lluita contra la malaltia. Així mateix, des de l’IMAS s’ha treballat també amb les residències privades intervenint en aquells casos que s’ha considerat necessari.