Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

L'IMAS dona tractament ambulatori a quasi dues mil persones amb conductes addictives

L'IMAS dona tractament ambulatori a quasi dues mil persones amb conductes addictives

(27/04/2018)

Ho fa a través de cinc Unitats distribuïdes arreu de Mallorca per arribar a un major nombre de persones

Un dels objectius de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS) és l'atenció integral de les persones que pateixen un abús o dependència a alcohol i drogues, o de conductes addictives sense substància (sexe, ludopatia, noves tecnologies). En aquest sentit, des de l'IMAS es duen a terme diferents accions des de les Unitats de Conductes Addictives (UCA) que gestiona arreu de Mallorca i que durant el 2017 han atès a 1954 persones.

D'aquestes 1954 persones, cent són usuaris no donats d'alta, és a dir, que han demanat una informació puntual o que s'han desplaçat puntualment a un altre UCA sense estar donades d'alta per poder realitzar el tractament. Igualment, 654 (405 homes i 49 dones) són nous casos durant l'any 2017.

L'IMAS compta amb cinc UCAs, que es troben distribuïts a diferents indrets responent així a un criteri de descentralització que permeti arribar a un major nombre d'usuaris:

- UCA Calvià. Durant el 2017 ha atès 295 usuaris donats d'alta. Engloba Andratx i Calvià.
- UCA Inca. En tot l'any passat, 454 usuaris atesos. Comprèn Alcúdia, Búger, Campanet, Costitx, Escorca, Inca, Llubí, Mancor de la Vall, Maria de la Salut, Muro, Pollença, sa Pobla, Santa Margalida, Selva, Sineu.
- UCA Migjorn. Durant el 2017, atengué 230 persones donades d'alta. Treballa a Campos, Felanitx, Porreres, Santanyí, Ses Salines.
- UCA Manacor. Va comptar amb 442 usuaris donats d'alta durant tot l'any. Engloba els municipis d'Ariany, Artà, Capdepera, Manacor, Petra, Sant Joan, Sant Llorenç des Cardassar, Son Servera, Vilafranca de Bonany.
- UCA Palma-Perifèria. En tot l'any, va atendre 433 usuaris en aquest centre. Hi pertanyen Alaró, Algaida, Andratx, Banyalbufar, Binissalem, Bunyola, Consell, Deià, Esporles, Estellencs, Fornalutx, Lloret de Vistalegre, Lloseta, Llucmajor, Marratxí, Montuïri, Puigpunyent, Santa Eugènia, Santa Maria del Camí, Sencelles, Sóller i Valldemossa.

Pel que fa a la nacionalitat, de les 1854 persones amb tractament, quasi la totalitat (1559) són espanyoles mentre que 94 provenen d'altres països de la Unió Europea i 201 són extracomunitaris. Segons el tipus d'addicció: 702 són addictes a l'alcohol, 536 a opiacis, 185 al cànnabis, 329 a la cocaïna, 65 a addiccions comportamentals i la resta a altres substàncies.

Pel que fa a la franja d'edat de les persones tractades, un 60% (1107) tenien entre 30 i 49 anys, un 23% (434) entre 50 i 64 anys i un 13% (244) entre 18 i 29 anys. Només 7 eren menors d'edat i 64 eren majors de 65 anys.

"L'objectiu de l'IMAS a través de les UCAs és millorar la qualitat de vida de les persones afectades, així com l'abstinència o la reducció del consum; acompanyar i oferir eines a les persones perquè facin el procés de canvi personal que desitgin; intentar evitar i/o reduir les conseqüències no desitjades del consum de substàncies i integrar socialment en un sentit ampli", afirma la consellera de Benestar i Drets Socials i presidenta de l'IMAS, Margalida Puigserver. En aquest sentit, aproximadament un 34% de les 1.854 persones usuàries han finalitzat el tractament durant el 2017, concretament, 636 usuaris.