Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Sede Electrónica Mallorca.es Transparencia

ES

Webs oficiales

Teatre Principal i Circ Bover estrenen Sentinel

Teatre Principal i Circ Bover estrenen Sentinel

(20/12/2017)

El Teatre Principal de Palma i el Circ Bover estrenaran el proper divendres 22 de desembre Sentinel, el primer espectacle de sala de la companyia mallorquina Circ Bover, a partir de la idea original de Tià Jordà, director de Circ Bover.

En una producció pròpia del Teatre Principal, Sentinel compta amb la interpretació de Noche Diéguez, Martina Covone, Andrea Sperotto, Adriano de Carvalho i Mon Joan Tiquat, i la direcció d’escena i la dramatúrgia de Pau Bachero.

 

A més de l’estrena del dia 22, Sentinel també es representarà els dies 23, 26 i 27 de desembre. Totes les funcions són a la Sala Gran i començaran a les 20 hores .

 

Durant la presentació del muntatge, Francesc Miralles, conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, ha valorat que el Principal hagi triat precisament el circ com a gran producció pròpia ja que “és una manera de donar visibilitat a una disciplina escènica” que no sempre l’ha tinguda.

 

Miralles ha estat acompanyat del director del Teatre Principal, Carlos Forteza, així com de Pau Bachero i de Tià Jordà, director del Circ Bover, a més de tot l’equip artístic participant a Sentinel.

 

Música en directe

El Teatre Principal ha apostat pel circ com a espectacle per a les festes nadalenques i ho ha fet amb el Circ Bover, ja que es tracta “d’una companyia mallorquina amb una consolidada i llarga trajectòria, reconeguda i respectada internacionalment”, en paraules de Carlos Forteza.

 

Forteza ha recordat que el circ és “un gènere molt cuidat al Teatre Principal on els darrers dies hem pogut veure espectacles com Indomador o Rhum”.

 

Carlos Forteza ha precisat que Sentinel és el primer espectacle de sala de Circ Bover, una companyia que ha destacat pels seus espectacles de carrer. El director del Teatre Principal també ha posat en valor que Sentinel compti amb una banda en directe de vuit músics, que interpretaran tot un seguit de composicions musicals originals de Mon Joan Tiquat, que és alhora intèrpret de circ i autor de les peces sonores.

 

El gran prestigi que ha atresorat Circ Bover en els dotze anys d’existència ha provocat una enorme expectació en el sector davant l’estrena d’aquesta producció. D’aquesta manera, nombrosos programadors, tant nacionals com internacionals, s’han interessat en assistir en alguna de les funcions per conèixer l’espectacle.

 

El director del Circ Bover, Tià Jordà, ha expressat la “il·lusió com a companyia de poder fer una gran producció amb el Teatre Principal, però també ho entenem com un reconeixement al circ de Balears, que en els darrers anys ha agafat molta força i està vivint un moment molt bo”.

 

Sentinel és una illa real, situada a prop de la costa de l’Índia, on hi viu una tribu que roman sense influències de civilitzacions externes. Els indígenes, temorosos de ser anul·lats, són molt hostils amb els visitants fins el punt que les autoritats del país han prohibit tot contacte.

 

L’obra de Circ Bover parla de tot plegat. De com l’home occidental avança ambiciós sense mirar on trepitja, sense valorar el recursos que fa malbé i sense valorar que la natura és sobirana i pot rebel·lar-se. “És una obra amb missatge, encara que la nostra intenció no es contar missatges”, diu Bachero. I és que al final l’obra és una accentuada defensa de la natura i d’una natura lliure d’intromissions humanes, fins i tot suposadament innòcues com el turisme.

 

Per narrar tota la història, Pau Bachero ha posat al servei de la dramatúrgia les tècniques de circ. “Partírem del material de bambú, que ens dona molt de joc per experimentar amb estructures basades en el principi arquitectònic de la tensegritat”.

 

Tant Jordà com Bachero han assegurat que “tots els números són originals, no hem usat números d’altres espectacles, sinó que hem començat des de zero. Partint de les tècniques de circ ens hem anat adaptant a la dramatúrgia”.

 

Quelcom semblant ha passat amb la música, una peça clau en tot l’engranatge que suposa Sentinel. L’obra compta amb vuit músics en directe que interpreten les peces creades per Mon Joan Tiquat (alter ego de l’artista multidisciplinar Joan Vila) però que també són un element fonamental en el procés narratiu.

 

Després de les funcions del Teatre Principal, Sentinel girarà per diversos teatres de Mallorca en els propers mesos i s’estan tancant funcions a ciutats de la Península.