Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Sistema d’Informació Geogràfica de Caça del Consell, un dels més avançats d’Espanya

El Sistema d’Informació Geogràfica de Caça del Consell, un dels més avançats d’Espanya

(03/08/2015)

El visor d’espais cinegètics ha rebut 31.625 visites des de la seva posada en marxa, fet que el situa com un dels serveis del Consell de Mallorca que ha tengut major ús públic.

El conseller de Desenvolupament Local del Consell, Joan Font, juntament amb el Director Insular de Cooperació Local i Caça, Joan Manera, i el tècnic del servei de caça, Antoni Barceló, han presentat avui el visor d’espais cinegètics, un avançat sistema d’informació geogràfica (SIG) per a la delimitació i seguiment dels espais cinegètics. Segons els seus impulsors, es tracta d’un dels sistemes d’informació geogràfica més avançats de tot l’estat espanyol.

 

El Director Insular de Cooperació Local i Caça, Joan Manera, ha assegurat que “actualment el visor compta amb informació cartogràfica i identificativa dels 1.501 vedats de caça i dels 84 refugis de fauna existents a l’illa”. En aquest sentit, Manera ha dit que “l’equipament informàtic cobreix el 94,36% del territori de Mallorca, del qual un 92,01% són terrenys cinegètics amb diferent catalogació”.

 

Per la seva part, el conseller de Desenvolupament Local del Consell, Joan Font, ha manifestat que “aquesta eina on-line és una primera passa pel que fa a la voluntat del nou equip de govern del Consell per modernitzar aquesta institució”. Font ha lloat les bones xifres d’utilització del visor per part dels usuaris, i ha dit que “el visor del Consell és un referent a nivell nacional i es fa feina dia a dia per mantenir-lo actualitzat i per mantenir la interacció amb la ciutadania.

 

Aquesta iniciativa parteix i està gestionada des de l’àrea tècnica de Planificació i gestió territorial cinegètica del Servei de caça de la Direcció Insular de Cooperació Local i Caça, i ha donat lloc a una tesi doctoral en la matèria en col·laboració amb el Departament de Ciències de la Terra de la UIB (“Caça, territori i societat a Mallorca”, Antoni Barceló Adrover, 2015).

 

La gestió del SIG suposa un volum de feina constant atès que es manté actualitzat amb la informació dels terrenys de caça, alhora que és la font de totes les consultes de dades digitals sobre límits de vedats, titularitat, vigilància cinegètica, plans tècnics, disseny dels censos d’espècies cinegètiques, etc.

 

Com a novetat, els tècnics i la guarderia del Servei de Caça disposen de dispositius mòbils per consultar sobre el terreny la cartografia i, a més, permeten saber in situ qui és el propietari, les superfícies, la catalogació ambiental i cinegètica d’un terreny, entre altres característiques.

 

Per fer també del SIG de caça útil al públic, amb la col·laboració del Servei d’Informàtica i Telecomunicacions del Departament de Modernització i Funció Pública, s’ha dissenyat un visor temàtic d’accés públic i gratuït sobre els espais cinegètics de Mallorca. Es pot consultar en xarxa a l’adreça:

 

http://www.conselldemallorca.net/sitmun/espais_cinegetics.jsp

     

L’aplicació pràctica és màxima perquè permet al públic identificar les zones de l’illa de Mallorca a on es pot caçar legalment i a on no. El visor ha rebut més de 31.625 visites des de la seva posada en funcionament, i en moments de màxima activitat cinegètica ha arribat a gairebé 3.000 consultes mensuals. Es tracta d’un dels visors amb major ús públic del Consell de Mallorca.

 

La cartografia, actualitzada mensualment, també es pot consultar al visor per a dispositius mòbils a partir de l’enllaç:

 

http://conselldemallorca.net/sit/espais_cinegetics/

 

Actualment, el Servei de Caça del Departament de Desenvolupament Local treballa en la digitalització d’una capa denominada zonificació interna dels vedats que inclou camps d’ensinistrament de cans, reserves de caça i sembres per a la fauna.  Es preveu que en breu aquesta informació pugui ser consultada als diferents visors.