Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere Els tallers de Memòria del Consell arriben als 1.800 usuaris, 250 persones majors més que l’any passat

Els tallers de Memòria del Consell arriben als 1.800 usuaris, 250 persones majors més que l’any passat

(15/10/2021)

La presidenta Cladera agraeix la lluita constant i la generositat de la gent gran i destaca la importància de la seva reactivació per recuperar la normalitat.

Aquest curs 2021/22, als tallers de Memòria del Consell de Mallorca s'incorporaran 250 persones majors més, arribant així a 1.800 usuaris, que són els que actualment estan inscrits. S'incrementen els grups i passen de 59 a 64, és a dir, 5 grups més que l'any anterior, amb totes les mesures de seguretat per prevenir el contagi de la covid-19.

La presidenta Catalina Cladera ha participat en el primer acte organitzat per la Direcció Insular d'Atenció Comunitària i Projectes Estratègics de l'IMAS per homenatjar les persones majors de Mallorca i donar el sus als diferents programes d'intervenció psicosocial i preventiva amb majors i famílies, els quals actualment donen cobertura a 58 municipis de Mallorca. Posteriorment es duran a terme actes similars a Palma i Manacor durant el mes d'octubre. «Avui volem tancar un període de temps que ha estat complicat i dur sobretot per a vosaltres i obrir un nou cicle amb il•lusió i força», ha assenyalat la presidenta.

Cladera ha reconegut «l'actitud exemplar, de dignitat i de resiliencia» de la gent gran que «han sabut treure les forces d'allà on no en tenien i readaptar la situació en positiu». En aquest sentit els ha agraït «la seva constància, la seva generositat i el seu seny. Un exemple per a tothom». També ha donat les gràcies als diferents professionals de l'Equip de Vellesa i Família (EVIF) que han ajudat i han estat a prop dels majors en aquestes circumstàncies adverses. «Tenc clar que no va ser fácil», ha dit.

A l'acte s'ha reconegut la feina feta per l'EVIF, que en cap moment durant la pandèmia ha aturat de dur endavant activitats de suport psicosocial, i també de caire socioeducatiu, com les que promouen els vincles intergeneracionals que es duen a terme no només als tallers de memòria, sinó també en instituts i amb entitats comunitàries i que han estat fonamentals per acompanyar la gent gran a reactivar-se. Així com també s'ha recordat iniciatives que van en aquest mateix sentit com la posada en marxa del "Xerram de tu" o el pla Reactiva't.

El programa "Xerram de tu" és una eina nova dirigida a reforçar la capacitat cognitiva, millorar l'autoestima i treballar els vincles socials i familiars que va començar el mes de març i que té com a objectiu exercitar les habilitats cognitives de la gent gran mitjançant el record de la pròpia història de vida, que quedarà recollit en un llibret i que servirà per prevenir el deteriorament cognitiu. Aquest programa es du a terme a les diferents llars de Mallorca i també als tallers de memòria.

El pla Reactiva't és un pla transversal d'activitats dissenyades pels departaments de Presidència, Turisme i Esports, i Drets Socials, que inclou activitats físiques, de socialització i de suport psicosocial. Amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida de la gent major de 60 anys de Mallorca, preveu fer activitats d'oci i turístiques, promoure hàbits de vida saludables, fomentar l'exercici físic, donar suport psicosocial i terapèutic davant situacions generades per l'impacte de la pandèmia, reprendre l'activitat presencial de tallers d'estimulació cognitiva o potenciar activitats socioeducatives de caràcter intergeneracional.

Totes les activitats es duran a terme complint amb totes les normes de seguretat de prevenció de contagi de la covid-19. Cada espai té un pla de contingència que ha estat avalat per la conselleria de Salut.

A l'acte han participat el conseller i president de l'IMAS, Javier de Juan, el director insular d'Atenció Comunitària i Projectes Estratègics, Omar Lamin, i usuaris i treballadors i treballadores de l'Equip de Vellesa i Família.

Els assistents han pogut veure l'obra de teatre Biografies, dirigida per la dramaturga Xesca Vadell i protagonitzada per usuaris dels tallers, i també han pogut veure el vídeo, Fem memòria, més que mai amb testimonis de les experiències viscudes.