Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere Valldemossa estrena Arxiu Municipal amb el suport del Consell de Mallorca

Valldemossa estrena Arxiu Municipal amb el suport del Consell de Mallorca

(02/09/2018)

El nou Arxiu Municipal s'ha inaugurat aquest divendres en presència del vicepresident primer, Francesc Miralles i el batle de Valldemossa, Nadal Torres. L'arxiu, que recull la documentació històrica del municipi des de mitjan segle XVI estrena noves instal·lacions, equipament i també noves eines de classificació i organització del fons documental, que han rebut el suport de diferents línies d'ajuts del Consell de Mallorca.

Entre els documents més rellevants de l'Arxiu de Valldemossa es troba el Llibre de la Beata, que recull els escrits originals del seu confessor, a través dels quals s'explica la vida de Santa Catalina Thomàs. Un document que data de mitjan segle XVI.

 

És un dels tresors d'un arxiu que ara estrena noves instal·lacions al mateix edifici de l'Escola de Música, on s'han ubicat els equipaments més actuals per a la conservació de la documentació a través de la qual es pot resseguir la història del municipi. Un projecte que ha representat una inversió d'uns 70.000 euros, finançada a parts iguals per l'Ajuntament de Valldemossa i diferents línies d'ajuts del Consell de Mallorca del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports i del Departament de Desenvolupament Local.

 

"És important que els ajuntaments tenguin cura de proporcionar espais culturals de qualitat als seus municipis". Són paraules del vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, per a qui "quan un poble té cura del seu patrimoni el dignifica. Tenim un patrimoni arxivístic i documental que hem de procurar que arribi a les següents generacions perquè és part de la nostra riquesa, és part de la nostra identitat col·lectiva. L'arxiu s'ha de conservar, és una de les primeres tasques imprescincibles: procurar que no es perdin aquests documents. L'espai habilitat ara en dóna garanties. També és molt important saber què tenim i, per tant, impulsar tasques de classificació i organització, així com posar-ho a l'abast dels investigadors i persones interessades a través de la seva digitalització. I, finalment, s'obre una nova finestra per al municipi a través de la capacitat que tendreu de divulgar aquest patrimoni, ja sigui amb jornades d'estudis locals, publicacions, treballs d'investigació...que facilitaran l'accés a la cultura". 

 

Per al batle de Valldemossa, Nadal Torres "l'arxiu conté la història del poble i és molt important conservar-la. Amb els ajuts institucionals ens vàrem decidir a cercar un nou espai per a l'arxiu i a fer les obres necessàries. Era un projecte llargament esperat".

 

Un projecte que ha rebut suport econòmic de diferents departaments del Consell de Mallorca. És un dels catorze arxius municipals de Mallorca que han desenvolupat projectes de catalogació, organització i digitalització dels seus fons històrics a partir d'una nova línia de subvencions posada en marxa aquest 2018 pel Departament de Cultura, Patrimoni i Esports. A les ajudes se suma també la tasca d'assessorament duta a terme per part de l'equip tècnic de l'Arxiu General del Consell de Mallorca, també depenent del Departament de Cultura, així com ajudes a la inversió per part del Departament de Desenvolupament Local.

 

A l'acte d'inauguració del nou Arxiu Municipal de Valldemossa, celebrat aquet divendres passat, el vicepresident del Consell i el batle del municipi han estat acompanyats de diferents regidors del consistori, així com membres de l'equip tècnic de l'Arxiu General del Consell de Mallorca, l'arxivera del municipi i nombrosos veïnats així com persones i estudiosos que col·laboren amb tasques d'investigació i localització de material documental.