Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere Toni Amengual guanya el Premi Mallorca de Fotografia Contemporània 2018 amb el projecte “Androids in the Woods”

Toni Amengual guanya el Premi Mallorca de Fotografia Contemporània 2018 amb el projecte “Androids in the Woods”

(04/12/2018)

El vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles ha donat a conèixer aquest migdia el guanyador del primer Premi Mallorca de Fotografia Contemporània que convoca el Consell de Mallorca.

Toni Amengual viu entre Palma i Barcelona, on després de llicenciar-se en biologia per la Universitat de Barcelona l’any 2003 s’ha anat especialitzant en estudis de fotografia i fotoperiodisme. Artista conceptual i fotògraf independent, Amengual és director del Màster Nova Fotografia Documental i Reportatge aplicat a l’Escola Superior d’Imatge i Disseny IDEP Barcelona; professor associat a L’Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona i professor de fotografia al postgrau on-line de direcció d’art de La Basad.

 

Un contacte amb la docència que l’ha duit a interrogar-se sobre com l’ús massiu de les noves tecnologies i les xarxes socials han canviat de forma dràstica les comunicacions i la forma de relacionar-nos a principi del segle XXI. D’aquí neix el projecte “Androids in the Woods”. Les fotografies són resultat d’una estada el desembre de 2017 a Haukujärv (Finlàndia), durant la qual va investigar sobre què hi ha darrera dels avatars que ens creem a la xarxa de cites més famosa del món, Tinder.

 

Amengual coincideix amb Pedro Vicente Mullor, membre del jurat del Premi Mallorca de Fotografia Contemporània 2018, en el fet que premis com aquest “serveixen per impulsar un teixit cultural que aculli els creadors que ho necessiten. Hem treballat amb 38 projectes de molt diversa condició, aproximacions molt diferents a temes molt diversos, i molts d’ells són de gent que prové d’altres disciplines i que ha sabut mirar la fotografia des de fora de la fotografia. En el cas del treball de Toni Amengual estam davant un projecte multidisciplinar, una espècie de llibre digital que té moltes lectures”.

 

El projecte consta de 16 fotografies on es combinen imatges de l’entorn i retrats realitzats durant les cites en persona. El treball final inclou també una peça audiovisual amb fotografies de l’entorn, àudios, retrats familiars, captures de pantalla de Tinder que volen aprofundir en la idea de la recerca de l’amor i la idea romàntica de parella i família. Un treball que ha estat seleccionat per formar part de l’exposició “Pictures for life in the country” que tindrà lloc l’abril de 2019 al Kunst Haus Wien. Museum Hundertwasse de Vienna.

 

El vicepresident primer, Francesc Miralles, ha recordat que la filosofia d’aquest Premi Mallorca de Fotografia Contemporània és la mateixa amb la qual van néixer els premis literaris de narrativa, poesia i assaig, i també el Premi Mallorca de Dramatúrgia vinculat al Teatre Principal de Palma: “tots ells volen ser un reconeixement a la creació artística de la nostra illa i tots ells segueixen un mateix patró: no volíem que fossin uns premis dotats només amb una quantia econòmica sinó que volíem lligar el Consell de Mallorca a l’obra i l’artista guanyador, establint un vincle que va molt més enllà del premi en metàl·lic”.

 

Miralles també ha destacat que “premiam un projecte fotogràfic. Cercàvem algú que tingués alguna cosa a dir. Volíem deixar constància que la fotografia a més de ser un art també és un instrument per ajudar a transformar la nostra societat, el nostre entorn. Necessitàvem tenir un Premi Mallorca de Fotografia, necessitàvem reconèixer la quantitat i qualitat de persones que treballen entorn a la fotografia i per això va néixer aquest premi vinculat a l’Arxiu del So i de la Imatge del Consell. Una iniciativa que ha tengut molt bona rebuda tenint en compte els 38 projectes que s’han presentat”.

 

Els membres del jurat d’aquest Premi Mallorca de Fotografia Contemporània 2018 han estat Catalina Aguiló Ribes, Bartomeu Simonet Riera i Pedro Vicente Mullor. ¿¿¿¿¿¿¿