Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere El Consell de Mallorca invertirà 89 milions d'euros en la reactivació econòmica i social de Mallorca

El Consell de Mallorca invertirà 89 milions d'euros en la reactivació econòmica i social de Mallorca

(08/05/2020)

La presidenta Cladera i les vicepresidentes Busquets i Ribot han presentat "Mallorca Reacciona", un pla amb 72 mesures articulades en quatre eixos.

La presidenta del Consell, Catalina Cladera, i les vicepresidentes i conselleres Bel Busquets i Aurora Ribot han presentat avui "Mallorca Reacciona", el pla de reactivació econòmica i social de la institució insular per fer front a les conseqüències derivades de la crisi sanitària.

"Aquest pla és un punt de partida, un pla viu i participatiu, nodrit d'aportacions dels agents econòmics i socials, dels partits polítics i ajuntaments; coordinat amb el Govern, els municipis i la FELIB; i transversal, perquè reorganitza els recursos propis del Consell per donar cobertura a les necessitats actuals i que mira cap al futur sense renunciar a l'objectiu de la triple sostenibilitat social, econòmica i mediambiental", ha apuntat la presidenta Cladera. En aquest sentit, ha destacat que el pla fa una passa més "en el nostre objectiu d'assolir un gran acord polític, social i econòmic per a la reactivació de Mallorca que reculli de manera consensuada mesures que garanteixin la recuperació de la nostra illa i marcar un espai per articular acords i consensos".

El pla Mallorca Reacciona proposa un conjunt de 72 mesures per valor de 89 milions d'euros que el Consell destinarà a la reactivació social i econòmica de Mallorca. Es tracta de mesures dotades econòmicament a partir de la reorganització del pressupost d'enguany i estructurades en 4 eixos i 10 línies d'actuació.

La vicepresidenta i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, ha destacat que el pla inclou "un paquet de mesures econòmiques i de propostes de gaudi de Mallorca que arriben directament a les persones, per ajudar a les economies familiars i també a garantir la cohesió social mitjançant l'oci i la cultura i també ajudes directes als agents econòmics, sobretot a petites i mitjanes empreses" i ha destacat les ajudes extraordinàries per al sector cultural i la creació del programa de promoció i difusió de la creació musical en l'àmbit cultural "la llançadora" i les campanyes que es faran per a la promoció del producte local.

"La sostenibilitat és alhora una eina i una oportunitat per afrontar la crisi, per sortir-ne totes i tots i fer-ho de manera més justa" ha apuntat la vicepresidenta segona i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, qui ha destacat que "hem de fer dels edificis del Consell edificis sostenibles", amb relació a algunes de les mesures del Pla. Ribot també ha destacat l'esforç inversor en els municipis, assegurant que "els municipis ens tendran al seu costat amb un pla de 40 milions d'euros perquè tenguin les eines necessàries per no deixar ningú enrere".

La inversió de 89 milions d'euros que inclou el pla de reactivació social i econòmica del Consell es podria incrementar i arribar als 100 milions d'euros si el Govern central permet a les entitats insulars i locals disposar de la totalitat dels romanents i superàvits per minvar els efectes de la pandèmia.

El pla Mallorca Reacciona s'estructura en quatre eixos d'actuació.
El primer, la Ciutadania Reacciona, inclou mesures per un import de 25 milions d'euros, entre elles, l'augment de municipis adherits i més beneficiaris del Servei d'Atenció Integral a Domicili (SAID); noves inversions en equipaments residencials, com les 60 noves places a la planta 9 de la Bonanova, el projecte de reforma de la planta 8, la reforma a la Llar d'Ancians i un impuls a la residència Miquel Mir d'Inca; la creació d'un nou centre per a persones sense sostre i 50 places noves als serveis d'habitatge 'Housing First' i 'Housing Led'; la posada en marxa d'un nou centre per a joves amb trastorn de conductes; la firma de 3,6 milions d'euros en convenis amb els municipis per reforçar els serveis socials municipals i l'increment de la dotació de la Renda Mínima d'Inserció.

El segon eix, l'Economia Reacciona, inclou una inversió de 20 milions d'euros a mesures de suport i impuls de l'activitat econòmics a sectors com el turisme, la cultura, el producte local, comerç, autònoms i pimes. Entre les mesures concretes hi ha la creació de la marca "Producte de Mallorca" i foment de venda, promoció i desenvolupament; col•laboració amb el Govern mitjançant aportació econòmica a les línies de finançament obertes a través de l'ISBA a empreses i autònoms; creació de microcrèdits i ajudes directes de finançament, i redefinició del Pla Estratègic de Promoció Turística.

El Consell destina 40 milions d'euros, la meitat del pressupost del Pla, al tercer eix, els Municipis reaccionen. Gran part d'aquesta dotació, 20 milions €, corresponen a les inversions al Pla d'Obres i Serveis i Pla d'Accions per a les Energies Sostenibles i el Clima, que impulsen la sostenibilitat als municipis i generen ocupació directa millorant els serveis i les infraestructures públiques. També inclou mesures com el servei d'activació municipal d'ocupació Mallorca Activa; mesures de suport a la gestió municipal i assessorament econòmic, tècnic, jurídic i informàtic i millora dels serveis de tramitació urbanística municipal.

El quart eix, el Consell Reacciona, inclou mesures pressupostades en 2,9 milions d'euros, enfocades en la modernització de la institució, simplificació i acceleració dels processos administratius i impuls de la Llei de consells insulars.

Podeu consultar el document del Pla de reactivació social i econòmica en aquest enllaç.

Vídeos

Roda de premsa del Consell