Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere Mobilitat i Infraestructures inicia la reforestació dels entorns de les carreteres amb la plantació de 600 arbres

Mobilitat i Infraestructures inicia la reforestació dels entorns de les carreteres amb la plantació de 600 arbres

(01/12/2021)

S’actuarà des d’ara i fins al març a devers 70.000 metres quadrats de terrenys confrontants amb les carreteres i que depenen del Departament

El Departament de Mobilitat i Infraestructures del Consell iniciarà en els pròxims dies un pla de reforestació i revegetació, que suposarà sembrar 600 arbres per cobrir vegetalment uns 70.000 metres quadrats de l’illa. Amb una inversió de 0,85 euros per metre quadrats, el pla es traduirà en trenta-set actuacions a espais del Departament i s’hi plantaran espècies autòctones seleccionades segons criteris d’idoneïtat en col·laboració amb l’IMEDEA. Aquestes tasques es duran a terme entre aquest mes i el març de l’any que ve.

El conseller de Mobilitat i Infraestructures, Ivan Sevillano, emmarca aquesta actuació en els objectius que han estat la base de la gestió del Departament des del principi de la legislatura d’aconseguir una illa més equilibrada i sostenible, amb els efectes immediats no només en la protecció mediambiental del territori, sinó també en la salut i en el benestar de la ciutadania.

«Com ja se sap, fruit d’antigues expropiacions, el Departament disposa de molts terrenys confrontants a la xarxa viària integrats dins el domini públic de Carreteres. Aquests espais històricament podrien haver-se aprofitat per a altres usos i és el que feim ara, primer amb el pla d’implantació d’instal·lacions fotovoltaiques que anunciàrem la setmana passada i ara amb el pla de reforestació i revegetació. Era una pena continuar deixant en desús aquests entorns, podent emprar-los per a actuacions amb sensibilitat mediambiental i paisatgística. Com ja vàrem dir per a les fotovoltaiques, tornam a la naturalesa part del que li havíem pres, perquè es poden gestionar les carreteres amb més cura territorial», afirma Sevillano, que recorda el compromís amb el Pacte Verd Europeu, el gran objectiu del qual és transformar per aconseguir un futur sostenible.

La reforestació en espais improductius i degradats comporta, entre altres qüestions, una protecció del sòl mitjançant la vegetació i contribueix, d’una banda, a la fixació de CO₂, que ajuda a reduir-ne la concentració a l’atmosfera, i, de l’altra, a la reducció de contaminants. L’anàlisi del Departament estima que s’absorbiran 500.000 quilograms de CO₂ durant la vida mínima d’aquestes espècies, l’equivalent a 3,5 milions de quilòmetres recorreguts per cotxes de combustió.

Com a millora afegida, aquest pla de reforestació ajudarà a esmorteir el nivell de renou prop de les carreteres, ja que els arbres actuaran com a barreres acústiques, a més de contribuir a la integració paisatgística i a millorar l’entorn visual.

Palma, Calvià, Sóller, Marratxí, Santa Maria, Binissalem, Alcúdia, Bunyola i Pollença són les zones en les quals es plantaran aquests 600 arbres. Les espècies triades, en col·laboració amb l’IMEDEA, són el pi blanc, el pi verd, l’alzina, l’olivera, el lledoner i el tamarell. 

«Aquesta actuació de reforestació coincideix amb l’any en què es compleix el desè aniversari de la declaració de la UNESCO de la serra de Tramuntana Patrimoni Mundial, en la categoria de paisatge cultural. Aquesta declaració suposa el reconeixement internacional a l’equilibri durant segles entre l’acció de l’ésser humà i la naturalesa, amb el resultat que tots coneixem. Des del Departament de Mobilitat i Infraestructures, volem posar el nostre granet d’arena per transformar l’illa i una bona manera d’aconseguir-ho és reforestar els espais degradats i en desús de les carreteres», conclou Sevillano.

Podeu consultar el Pla de reforestació i revegetació fent clic aquí.