Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Màtries, nova edició del cicle Converses amb les escriptores més rellevants de la literatura actual com a protagonistes

Màtries, nova edició del cicle Converses amb les escriptores més rellevants de la literatura actual com a protagonistes

(23/05/2023)

Lauren Groff, autora de la novel·la Matrix, inaugurarà el cicle amb una conversa amb Míriam Cano el 7 de juny

La Fundació Mallorca Literària presenta una nova edició del cicle Converses sota el títol «Màtries: Noves mirades per reescriure el món». Un programa d’activitats que vol posar el focus en la narrativa més actual escrita per dones, una literatura que aborda temes com l’emergència climàtica, l’auge dels autoritarismes, la intel·ligència artificial, l’empoderament femení o la transformació dels afectes, que observa i escriu el món des d’una mirada nova. Una selecció d’autores participaran d’aquestes converses amb altres companyes escriptores, traductores, periodistes o prescriptores, que s’iniciaran el mes de juny i continuaran de setembre a desembre.

Per primera vegada, el cicle Converses comptarà amb participació internacional. En concret, comptarem amb l’escriptora nord-americana Lauren Groff i la sueca Elin Cullhed com a convidades d’excepció, dues autores que representen el bo i millor de la literatura present per rellegir amb elles el món amb mirada nova, desconnectada -si és que és possible- dels anclatges del patriarcat, i alhora recollint les veus i el pòsit d’altres pioneres que mereixen ser reescrites, com Maria de França i Hildegarda de Bingen, Mary Woollstonecraft i Sylvia Plath, entre d’altres. Connectam així amb una de les edicions anteriors del cicle Converses, «Escriptores amb cambra pròpia», que se centrava en autores patrimonials des de Jane Austen fins a Maria Mercè-Marçal.

Les sessions del cicle Converses començaran el mes de juny i es reprendran el mes de setembre amb una programació que s’allargarà també durant l’any 2024. Converses forma part del projecte [LLEGIR] de la Fundació Mallorca Literària.

Primeres sessions: Lauren Groff i Katixa Agirre

Les dues primeres sessions de Converses seran el mes de juny amb dues cites imprescindibles. La primera, amb l’escriptora nord-americana Lauren Groff, i, la segona, amb l’autora basca Katixa Agirre.

Lauren Groff, autora de la novel·la Matrix (publicada per L’Altra en català el 2022), inaugurarà el cicle Converses el proper 7 de juny a la Sala d’Actes del Centre de Cultura Sa Nostra, a Palma. Serà una conversa amb la també escriptora i traductora de Matrix, Míriam Cano. Ambdues escriptores conversaran sobre la novel·la Matrix, que relata la història d’empoderament, sororitat i feminismes de Maria de França, primera escriptora de la literatura francesa. La sessió serà en anglès amb servei de traducció simultània.

També durant el mes de juny, dimecres 14, Katixa Agirre, autora de la novel·la De nou centaure (publicada en català per La Segona Perifèria el 2022), conversarà amb la poeta i professora de la UIB Noèlia Díaz Vicedo a la Llibreria Drac Màgic de Palma. Les crisis globals i personals, els canvis tecnològics, el gènere i els cossos seran sens dubte presents en aquesta xerrada entre les dues autores.

Continuen les Converses amb més autores de renom

Les següents sessions de Converses transcorreran entre els mesos de setembre i desembre i estaran protagonitzades per una selecció d’autores de pes en la literatura actual. Parlam de noms, nacionals i internacionals, tan destacats com els d’Elin Cullhed, autora de la novel·la Eufòria, sobre el darrer any de vida de Sylvia Plath (premi August Prize 2021); Roser Cabré-Vedriell, autora d’Aioua; Alejandra Parejo, Una madre, o Mercè Climent, No hi havia a València..., en conversa amb altres escriptores i prescriptores com Anna Guitart, Glòria de Castro i Lucia Pietrelli.

Màtries

Màtria és la paraula desterrada des de temps antics, usada adesiara, des de Plutarc a Julia Kristeva, per fer entenent el biaix masclista del llenguatge, que no sols descriu, sinó que crea. Per això la Màtria existeix com un no-lloc que és refugi, íntim o col·lectiu, poètic o polític, físic o temporal: un espai alternatiu per habitar, com una ‘cambra pròpia’ creada en el propi cos, acollint en plenitud tots els matisos de la identitat, la sexualitat i el gènere propis, sense necessitat de dissentir. La Màtria té ressons de ventre matern i de terra on es gesta la vida molt abans que hi arribin els homes amb lleis i normes, i potser per això la seva és una vindicació femenina, abans que feminista. Màtria és aquest territori utòpic on subvertir i canviar els límits que fixa el sistema, expressió de la voluntat de viure i veure el món des de paràmetres no patriarcals. Des de la Màtria es guaita el present amb la convicció que la història ha de ser revisada i el futur ha de ser escrit a més mans i des de més mirades.

En les darreres dècades, s’ha consolidat la participació de les dones en la nostra literatura, i també en moltes llengües veïnes. La genealogia d’autores en llengua catalana s’ha multiplicat exponencialment, en paral·lel a moltes altres conquestes de la lluita feminista i el procés d’empoderament femení. En el sector del llibre s’aprecien quotes més equilibrades pel que fa a escriptores que publiquen, també d’editores, traductores, crítiques, prescriptores. I, per descomptat, lectores. Enrere queda el debat sobre l’existència o no d’una literatura femenina, havent constatat en termes ben generals que les dones escriuen sobre temes tan universals com ho fan els homes: la vida, la mort, i totes les circumstàncies intermèdies. I malgrat tot, si entenem la Màtria com a posicionament polític, com apamam la universalitat de la seva mirada?

Guaitam, doncs, a la narrativa més actual per conversar amb algunes de les dones que protagonitzen aquest moment d’auge. I llegim els seus textos per, a través de la ficció, prendre el pols del present i futur més proper. Temes com l’emergència climàtica, la transformació dels afectes i paradigmes de relació personal, els feminismes, les maternitats, els gèneres i els cossos, els límits del llenguatge, la puixança dels autoritarismes, les crisis migratòries o l’auge de la intel·ligència artificial hi són més que latents.

Afrontam aquestes Converses 2023 amb més preguntes que certeses. Potser la més punyent serà si, des d’aquestes Màtries, es poden albirar futurs més alentadors?

Inscripcions

Les activitats són gratuïtes amb inscripció prèvia al web https://www.mallorcaliteraria.cat/

Inscripcions Conversa #01: LAUREN GROFF amb MÍRIAM CANO

Inscripcions Conversa #02: KATIXA AGIRRE amb NOÈLIA DÍAZ VICEDO