Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere Les tasques de recuperació del camí del Far de Formentor avancen a bon ritme

Les tasques de recuperació del camí del Far de Formentor avancen a bon ritme

(28/10/2022)

La consellera de Medi Ambient Ribot: «és prioritari adequar el camí i, per això, s’inverteixen esforços i recursos per obrir aquest tram»

La vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, acompanyada per Sergi Mulet, coordinador d’Obras Baleares Grupo Tragsa, han visitat les tasques de reconstrucció de marges i millora del traçat que du a terme al camí Vell del Far de Formentor l’empresa Transformació Agraria SA, (TRAGSA).

Aquest camí enllaça cala Murta amb el far de Formentor, al municipi de Pollença, i fou construït entre els anys 1857 i 1859, amb una longitud de 12.090 metres i una amplada mitjana d’1,6 metres. El camí Vell del Far de Formentor va ser durant molt de temps la via de comunicació utilitzada per dur combustible i queviures al far, fins que en la dècada dels cinquanta es va construir la carretera nova que se superposa en alguns trams al camí antic.

El Ministeri d’Hisenda el va cedir al Consell de Mallorca el 25 de febrer de 2018 per incorporar-lo a la Ruta de Pedra en Sec (GR-221). El camí formarà part de l’etapa 8, que va des del refugi del Pont Romà fins el far de Formentor i que, quan estigui obert, tindrà 29 quilòmetres de llargada, dels quals ja estan oberts els primers 6,739 metres, entre el refugi del Pont Romà i el Port de Pollença.

La vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha explicat que «per al Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient és prioritari adequar el camí i, per això, s’inverteixen esforços i recursos per obrir aquest tram i d’altres, garantint la seguretat de la gent que fa senderisme. L’objectiu de la intervenció és arreglar els desperfectes i despreniments que hi ha als murs de pedra seca que hi ha al llarg del traçat. La restauració dels marges es fa amb la mateixa tècnica de pedra en sec per respectar al màxim el patrimoni paisatgístic de l’illa, l’entorn patrimonial i mediambiental».

«Les tasques de recuperació dels marges són urgents i necessàries per raons de seguretat per poder obrir aquest tram de la Ruta de Pedra en Sec. Al camí del Far de Formentor s’han localitzat un total de 451 punts amb algun tipus de deteriorament i, en total, sumen 1.080 m² de marges que s’han de rehabilitar», ha afegit la consellera.

Aquesta actuació se suma a la que es va iniciar al mes de març d’enguany, amb la neteja de vegetació, tant herbàcia com arbustiva. S’hi han retirat arbres i branques que dificultaven el pas, una tasca que s’ha fet amb criteris conservadors i selectius. Les feines varen cobrir un tram de 5.423 metres entre les proximitats de cala Murta i el far de Formentor. La Direcció Insular de Medi Ambient recorda que el tram no està obert i demana precaució a tots els senderistes que transiten per aquest camí.

Les tasques de recuperació i rehabilitació dels marges formen part de la fase 1 del projecte «Rehabilitació del camí Vell del Far de Formentor i trams alternatius a la Ma-2210 – Terme municipal de Pollença» amb un pressupost total de 76.444,11 €. La Direcció Insular de Medi Ambient recorda que el tram no està obert i demana precaució a tots els senderistes que transiten per aquest camí.