Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere La vicepresidenta i el director insular de Política Lingüística es reuneixen amb la Plataforma per la llengua

La vicepresidenta i el director insular de Política Lingüística es reuneixen amb la Plataforma per la llengua

(01/08/2019)

La vicepresidenta del Consell i consellera executiva de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, i el director insular de Política Lingüística, Lluís Segura, s’han reunit aquest dimecres amb representants de la Plataforma per la Llengua, en el marc de la ronda de trobades que diferents entitats relacionades amb les matèries que són competència del departament.

El darrer episodi de suposada discriminació lingüística a l’illa ha centrat part de la reunió. La vicepresidenta i el director insular han lamentat el cas de la treballadora de l’aeroport de Palma que ha estat acusada de posar en perill la seguretat de l’aeròdrom per haver-se dirigit en català als agents en passar un control de seguretat. Tant Busquets com Segura han exigit el compliment de les normes que garanteixen un ús normal del català a les illes.

Així, Busquets ha lamentat que el dret a parlar català a Mallorca es veu vulnerat una vegada més i ha recordat que "perquè el puguem exercir amb normalitat, és imprescindible que els servidors públics com a mínim entenguin les dues llengües oficials".

D'altra banda, el director insular de Política Lingüística ha recordat que el marc legal estatal reconeix les diferents modalitats lingüístiques com a “patrimoni cultural que serà objecte d'especial respecte i protecció” i ha subratllat que la regulació de l'ús de les llengües oficials de les comunitats autònomes a l'administració militar estableix que a una Comunitat amb llengua pròpia els ciutadans poder decidir ser atesos en castellà o en l’altre idioma.
A més, pel que fa als drets i deures de la Guàrdia Civil, la regulació estableix que han d’atendre amb neutralitat política i sindical i sense discriminar per raons de llengua, entre d’altres, ha recordat Segura.

D’altra banda, tant els representants del Consell com els activistes han coincidit en la necessitat d’establir una xarxa de dinamitzadors lingüístics als municipis de Mallorca per tal de millorar la situació de la llengua catalana i promoure’n un ús normal. Així mateix, la Plataforma ha suggerit la revisió de la retolació de les carreteres de l’illa.
Per part de la Plataforma per la Llengua hi han assistit Ivan Solivellas, membre de l'executiva, i Neus Sánchez, técnica.