Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere La batedora Ruston & Hornsby torna a Manacor

La batedora Ruston & Hornsby torna a Manacor

(14/05/2019)

La batedora ha estat traslladada aquest matí des del taller de restauració de Patrimoni historicoindustrial que té el Consell de Mallorca a Son Bonet fins a la farinera d’en Beió, a Manacor. La maquinària, que forma part de la col·lecció del Museu de Manacor, ha estat restaurada peça a peça durant vuit mesos per diferents operaris de la brigada de Patrimoni del Consell. Està previst que aquesta peça s’integri en el projecte museogràfic per convertir la farinera d’en Beió en centre d’interpretació.

L’Ajuntament de Manacor és propietari d'una batedora de la marca RUSTON & HORNSBY, que va ser donada per la família Maimó Obrador, amb data de 11 de juny de 2012. Aquesta batedora estava dipositada a un annex de la farinera d’en Beió, propietat també de l’Ajuntament de Manacor, la maquinària de la qual ha estat restaurada per la Unitat del patrimoni historicoindustrial del Servei de Patrimoni Històric.

L’Ajuntament de Manacor, el febrer de 2015  ja va manifestar l’interès perquè la Unitat de Patrimoni historicoindustrial del Consell de Mallorca en dugués a terme la restauració de la batedora. Finalment, el Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Manacor, amb data de desembre de 2017, signaren un acord de col·laboració per restaurar la batedora RUSTON & HORNSBY.

Aquesta batedora fou fabricada a la ciutat de Lincoln (Anglaterra), probablement a la dècada de 1910. La seva distribució va correspondre a la firma Múgica, Arellano y Compañia amb seus a Madrid, Pamplona  i Sevilla. La batedora conserva la matricula PM-618 que correspon a l’any 1922. Fins a data d’avui, no és té constància de que una altra batedora d’aquesta marca funcionés a Mallorca.

El personal especialitzat de la Unitat del patrimoni historicoindustrial del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca n’ha dut a terme la restauració; mentre que l'Ajuntament de Manacor ha aportat els materials necessaris. El pressupost de la restauració suma 30.967,26€, dels quals 6.052€ corresponen a material aportat per l’Ajuntament i 24.915€ a mà d’obra, aportada pel Consell de Mallorca.

Els treballs de restauració s’iniciaren el mes de gener de 2018 i varen concloure el mes de setembre de 2018. Fins a data d’avui no ha estat possible traslladar novament la batadora al seu lloc original, ja que per part de l’Ajuntament s’hi han realitzat diverses obres de condicionament.

La directora insular de Patrimoni, Kika Coll ha assistit a les tasques de trasllat acompanyada d'Aina Serrano, responsable de la Unitat de Patrimoni  Historicoindustrial del Consell de Mallorca i Magdalena Salas, directora del Museu de Manacor.

¿¿¿¿¿¿¿