Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere L’Oficina de Fons Europeus del Consell ja ha tramitat les primeres sol.licituds als fons Next Generation per valor de 15,2 milions d’euros

L’Oficina de Fons Europeus del Consell ja ha tramitat les primeres sol.licituds als fons Next Generation per valor de 15,2 milions d’euros

(14/10/2021)

Es tracta de 4 projectes coordinats pel Consell que s’han presentat a convocatòries estatals perquè els municipis puguin accedir als Next Generation

La recent creada Oficina de Fons Europeus, posada en marxa fa menys de dues setmanes amb l’objectiu de coordinar els fons europeus del Consell i dels municipis de menys de 20.000 habitants i Alcúdia, ja està treballant en les primeres sol·licituds de projectes.

L’oficina, adscrita al Departament de Presidència del Consell, ha presentat les primeres sol·licituds als fons Next Generation per un valor de 15,2 milions euros, corresponents a quatre projectes i ja està elaborant una cinquena sol·licitud.

En aquest temps, l’Oficina de Fons Europeus ha donat suport als municipis que han presentat les seves primeres propostes, i alhora ha tramitat les pròpies del Consell de Mallorca. Els suport ha anat des de la percepció tècnica i el propi encaix del projecte municipal a la condicionalitat de la convocatòria, fins al suport logístic de les eines digitals.

De moment s’han fet quatre sol·licituds de projectes a diferents convocatòries. Són els següents:

1. Transició digital dels mercats i àrees comercials de Mallorca, pels municipis de més de 20.000 habitants. És un projecte que coordina el Consell i l’objectiu és que tinguin accés a ajuts de suport a mercats, zones urbanes comercials, comerç no sedentari i canals curts de comercialització.

2. Mallorca Comerç Sostenible 2030. És un projecte valorat en 1.317.201 euros, amb el Consell com a entitat coordinadora, destinat a l’enfortiment comercial de zones turístiques.

3. Mallorca Comerç Rural Sostenible 2030. Projecte valorat en 650.000 euros, també coordinat per Consell i dirigit a municipis menors de 5.000 habitants, destinat a ajudes de suport a l’activitat comercial en zones rurals.

4. Mallorca Living Sustainable Hub. Es tracta d’un projecte valorat en 12,9 milions d’euros, dirigit a municipis de Mallorca per a elaborar Plans de Sostenbilitat Turística en destinacions per a entitats locals. Coordina el Consell de Mallorca.

A més d’aquests quatre projectes, l’Oficina ja està treballant en un cinquè projecte, per presentar-lo a una pròxima convocatòria. És un projecte d’ajudes per a inversions en projectes singulars d'energia neta local en municipis de repte demogràfic, amb l’objectiu d’impulsar la participació dels petits municipis en la transició energètica, garantir l’eficiència i l’estalvi dels edificis públics i fomentar la mobilitat elèctrica.

L’objectiu de l’oficina és coordinar els Next Generation dels municipis i del Consell per tal que els fons europeus de recuperació puguin arribar a tot el territori. “Hem recollit una demanda dels ajuntaments més petits, que no tenien recursos i experiència per poder accedir als fons europeus” ha expressat la consellera de Presidència, Teresa Suárez. “D’una banda, no volem que els ajuntaments perdin l’oportunitat única que suposen els fons de recuperació Next Generation i per això coordinam alguns projectes i els assessoram amb altres, i d’altra banda, treballam en projectes propis del Consell que ens ajudaran en el camí de la recuperació i transició cap a un model més sostenible”, ha apuntat Suárez.

Aquests avenços es varen explicar ahir durant una reunió amb els batles i batlesses de Mallorca, convocada per la FELIB, en què hi participaren la consellera de Presidència, Teresa Suárez; el president de la FELIB, Antoni Salas, la directora insular de Coordinació i Projectes Estratègics, Margalida Amorós i Carles Bibiloni, responsable de projectes de la Cambra de Comerç.

L’Oficina de Fons Europeus va entrar en funcionament el passat 1 d’octubre mitjançant un conveni amb la Cambra de Comerç, disposa de quatre treballadors, tres gestors/es i una administratiu. El Consell aportarà per a aquest projecte 1.073.600 euros durant els pròxims quatre anys. A banda dels Next Generation, aquesta nova oficina també podrà gestionar projectes finançats a través d’altres recursos que venen d’Europa i els projectes propis del Consell de Mallorca, inclosos en el Pla Mallorca Circular.