Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere L’IMAS ampliarà les places dels programes Housing First i Housing Led

L’IMAS ampliarà les places dels programes Housing First i Housing Led

(22/02/2020)

Actualment unes 80 persones es beneficien d’aquests programes que faciliten la inserció social de persones sense llar mitjançant l’accés a un habitatge.

L’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) augmentarà el nombre de places disponibles als programes Housing Led i Housing First per tal de continuar fomentant la inserció social de persones sense llar a través de l’accés d’un habitatge. Actualment, l’IMAS compta amb un total de 40 habitatges per al programa Housing First  (Primer la Llar) i 10 per al Housing Led (Llar amb Suport). Ambdós programes són pioners a nivell estatal. 

La decisió d’ampliar el banc de pisos disponibles es deu als bons resultats que estan obtenint els dos programes des que es varen posar en marxa fa un any i en els quals s’han beneficiat més de 80 persones (54 al Housing First i 29 al Housing Led), que abans vivien al carrer o a qualque centre de la xarxa d’inclusió social. 

Ambdós serveis estan gestionats per la UTE Fundació Rais-Associació Provivenda i en tots els casos es realitza a més un acompanyament  personalitzat durant el qual s'avaluen les diferents opcions i serveis necessaris per aconseguir que la persona aconsegueixi la seva plena integració social. 

Des de la seva posada en marxa al desembre de 2018, 29 usuaris han passat pel programa Housing Led, destinat a persones que ja eren usuàries d’algun dels centres d’allotjament de la Xarxa d’Inclusió. Durant aquest temps, un 87% ha aconseguit uns ingressos mensuals regulars i un 10% ha pogut abandonar el programa amb èxit. De cara al primer trimestre de 2020 s’espera que altres 4 persones més donin per acabada la seva participació al programa i puguin accedir a una situació residencial normalitzada, de fet estan en el procés de sortida i recerca activa d’habitatge.  

D’aquestes 29 persones, 17 són homes i 12 dones; igualment, just 6 d’elles són estrangeres. Tot i que el perfil dels usuaris és molt variat, la majoria d’ells presenten qualque ítem de vulnerabilitat afegit al factor de no tenir una casa on viure. Així, per exemple, un 33,3 % presenten qualque tipus de discapacitat física i quasi un 15% una malaltia mental diagnosticada. En aquest sentit, durant el desenvolupament del programa  es realitzen  per part de de l’equip tècnic les tasques d’acompanyament i suport al desenvolupament personal i convivencial. En concret, se planifiquen, s’avaluen les opcions i serveis necessaris per satisfer les necessitats de les persones amb mires a la plena integració social. Val a dir que només en un any s’han dut a terme 1502 sessions de seguiment i acompanyament personal a les persones que participen al Housing Led.  

A més, gràcies al programa la totalitat dels usuaris s’han empadronat a l’habitatge assignat, això els ha permès accedir als drets propis inherents a la ciutadania, com ara assignació de centre mèdic, accés als serveis socials de base (per optar a ajudes i serveis que corresponguin a la seva situació personal), accés a serveis d’oci, cultura, esports, etc. 

En el cas del Housing First els pisos són per a persones que vivien al carrer, tot i que els usuaris el poden compartir amb amics o familiars. Actualment, l’IMAS compta amb 40 persones que participen en aquest programa, dels quals un total de 14 comparteixen l’habitatge per decisió pròpia. 

Només a Palma, 370 viuen ara mateix al carrer. Aquestes reben assistència de l’IMAS a través de la Unitat Mòbil d’Emergència Social (UMES) que vigila i atén les persones que viuen al carrer. Durant el 2019, la UMES, gestionada per Creu Roja, ha atès 1.516 persones, 1.095 de les quals dormien al carrer de manera temporal i 52 disposaven d’una llar on viure però realitzaven activitats marginals.