Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

L’equip de govern del Consell de Mallorca valora positivament el primer any de govern

L’equip de govern del Consell de Mallorca valora positivament el primer any de govern

(07/07/2016)

El president i els dos vicepresidents destaquen les actuacions fetes i la cohesió de l’equip de govern format per tres partits

El president del Consell, Miquel Ensenyat, i els vicepresidents Francesc Miralles i Jesús Jurado consideren que al llarg del primer any de legislatura de govern de pacte al Consell de Mallorca, la institució ha reforçat la seva projecció social, el projecte d’un illa sostenible i s’està consolidant com una administració forta i propera al ciutadà

 

Els màxims responsables del consell executiu del Consell asseguren que ha canviat la sensibilitat al capdavant de la institució. Segons el president Miquel Ensenyat, “ha estat un any molt intens. Vàrem assumir el repte de gestionar una institució qüestionada, desprestigiada, paralitzada i inactiva per convertir-la en una administració útil, àgil, oberta, transparent i al servei dels ciutadans.”, afirma.

 

L’augment de les dotacions pressupostaries per al més desfavorits i per a molts municipis de l’illa, campanyes de participació ciutadana com Repensem Mallorca, l’elaboració de plans de igualtat i contra la violència masclista, la lluita contra la pobresa i la despesa triplicada en les ajudes d’urgent i greu necessitat son, entre d’altres, algunes de les fites assolides pel Consell de Mallorca al llarg d’aquest primer any.

 

Els pactes a les institucions sempre requereixen un major esforç de consens “puc dir que tenim un equip de govern sòlid i plural”, afirma el president Ensenyat. “Nosaltres tenim clar que funcionem perfectament amb diàleg, pluralitat i cohesió”, diu el màxim dirigent de l’institució. Ensenyat afegeix que  “la voluntat del Consell de ser una administració forta i útil per poder incidir en el model econòmic i social de Mallorca a favor dels interessos de la majoria de la població”, i ha destacat la presència a fires internacionals turístiques o la millora finançera amb mesures que han estalviat 2.3 milions d’euros.

 

Per la seva part, el vicepresident Francesc Miralles ha afirmat que “assumir el lideratge cultural vol dir prestigiar la nostra cultura, els nostres creadors i tot el teixit d'indústria cultural. Hem recuperat Premis Mallorca de Creació Literària i el suport a la creació i difusió en llengua catalana, que no s'hauria d'haver perdut mai”.

 

Jesús Jurado ha destacat “Una de les prioritats d’aquest equip ha estat, donar sempre a la gestió política un veritable sentit de transformació social, lluny d’altres formes de govern, aquestes que canvien unes poques coses perquè tot continuï igual. No hem vingut aquí a fer una simple operació de maquillatge”, ha dit.

 

Els tres dirigents han coincidint en ressaltar que la participació de la gent serà fonamental per entendre el Consell que el Pacte vol per aquesta legislatura.

 

Algunes actuacions fetes durant aquest primer any de govern al Consell de Mallorca

 

  Hem recuperat el paper del Consell als àmbits importants per a l'economia de Mallorca. En concret, el Consell torna a estar present a les principals fires turístiques internacionals (WTM de Londres, FITUR de Madrid i ITB de Berlín). 

  Apostam per generar nous productes turístics que ens permetin allargar la temporada. Productes culturals, esportius (16 rutes ciclistes que es promocionaren a Berlín), de paisatge, gatronòmics (Show Cooking de Miquel Calent a FITUR)...

  Per primera vegada al Consell, s'ha destinat una gran part del superàvit a les inversions financerament sostenibles. Això ens permet dedicar 20 milions d'euros més als municipis de Mallorca. 

  Hem posat en marxa les primers tràmits que es podran pagar telemàticament, amb la intenció d'afavorir les relaciones entre el Consell i els ciutadans. 

  Vàrem aprovar els pressuposts més socials de la història del Consell.

  Hem millorat l'eficiència financera amb refinançaments de crèdits que han suposat un estalvi previst de 2,3 milions d'euros. 

 Recuperam el suport a la creació en la llengua catalana

 Convocam la vuitena edició dels Premis Mallorca de creació literària –novela i poesia-

 Apostam per la professionalització del Teatre Principal de Palma

 Després d’establir el Mapa de Percepcions i les Línies de Futur per les Arts Escèniques de Mallorca (presentades 23 desembre 2015) i realitzat un Concurs de Mèrits (febrer 2016), finalment el mes de maig 2016 arriba el nou director gerent del Teatre Principal de Palma

 Exercim el lideratge cultural i institucional

 Reactivació del Consell Escolar de Mallorca

 Impuls a inversions estatutàries, principalment Centre Internacional de Fotografia Toni Catany a Llucmajor

 Impuls i canvis en la gestió i en el funcionament de programes del Dpt. de Cultura

 Aplicació de procediments més oberts i participatius amb els diferents sectors implicats

 Donam protagonisme als ajuntaments en la definició de projectes

 Donam visibilitat al teixit cultural i esportiu de Mallorca

 Reconeixement mensual de la Direcció Insular d’Esports als joves esportistes pels mèrits obtinguts en les categories escolars d’esport federat

 Entrega dels diplomes acreditatius de Festes d’Interès Cultural (FIC) als municipis que les acullen

 La Direcció Insuar Patrimoni ha encetat una nova filosofia de feina, amb tres línies d'actuació: protecció, conservació i difusió. Posada en marxa Pla de Recuperació i conservació Pla Molins Sant Jordi, un programa de Torres de Defensa, Pla de Patrimoni Immaterial, restauració del Betlem de la Sang i impuls als catàlegs municipals, així com un pla de difusió de jaciments arqueològics

 Inversió de 30 milions d’euros als municipis de Mallorca: 10 milions a través del Pla Especial 2016, i 20 del romanent de 2015.

 Reactivació de l’Assemblea de Batles i Batlesses de Mallorca. Durant aquest primer any de legislatura s’han celebrat un total de 5 assembles, xifra que contrasta amb les 3 que es celebraren durant tota la passada legislatura.

 Inversió de 158.400 euros per a la instal·lació de 36 nous punts d’abastiment d’aigua per als Bombers de Mallorca, i adequació 31 de ja existents, a deu municipis de l’illa. Es tracta de la primera fase del projecte, el qual comptarà amb una inversió de 2 milions d’euros.

 

 Aprovació de la resolució de vedes a Mallorca pel període 2016-2017 de manera consensuada amb totes les societats de caçadors de l’illa.

 Posada en marxa del Pla de Prevenció i Formació en Emergències de l'IMAS: Durada de 3 anys, i consisteix en diferents actuacions d'assessorament tècnic en emergències i simulacres d'evacuació als diferents centres d'atenció de l'IMAS (residències, llars, centres de menors...). L'objectiu d'aquest pla és el de conscienciar i formar els treballadors, així com millorar la coordinació i la identificació dels elements de risc i les eines de resposta en l'entorn físic en qualsevol cas d'emergència.

 Per l’IMAS, 2016, any amb el pressupost més social de la història del Consell de Mallorca. L'IMAS compta enguany amb un pressupost de 155,4 milions d'euros, un 7,8% més que durant l'any 2015.

 Inici del Pla de Lluita contra la Pobresa. S'han triplicat les Ajudes d'Urgent Necessitat (UGN), passant de 302.875 euros (2015) a 950.000 euros (2016).

 Creació de 255 noves places per a persones amb discapacitat, fet que suposa una inversió de 2.787.127 euros.

 Posada en marxa de la Unitat de Convalescència a la residència de Felanitx. La nova unitat compta amb 10 habitacions individuals per poder atendre aquelles persones majors que necessitin una continuïtat en el seu tractament després de rebre l'alta mèdica de l'Hospital de Manacor. L'IMAS ha reforçat l'equip de la residència de Felanitx amb 1 metge a mitja jornada, 5 diplomades universitàries en infermeria, 5 auxiliars d'infermeria i 1 zelador, els quals s'encarregaran de la nova unitat. 

 Creació de 60 noves places per a persones depenent a través de la reforma de l'edifici C de la Llar d'Ancians de General Riera, la qual ha comptat amb un pressupost de 2,1 milions d'euros. A més, l’anunci de licitació per a la contractació de les obres incorpora clàusules socials ja que l’empresa guanyadora del concurs haurà de contractar un mínim de tres persones perceptores de la renda mínima d'inserció.

 Creació de la cartera de serveis socials de Mallorca. Es tracta d'un document que recull el conjunt de prestacions en el que es reconeixen els drets de la ciutadania de Mallorca en matèria de serveis socials, el qual s’ha elaborat de manera consensuada amb totes les entitats del tercer sector. La seva creació estava pendent des de maig de 2011, arran de la creació de la cartera bàsica de serveis socials del Govern de les Illes Balears.

 Obrirem Espais de Dones a diversos municipis, juntament amb altres institucions, perquè les dones de la part forana tinguin un lloc on assessorar-se i també on desenvolupar l'associacionisme femení.


 S'està desenvolupant el Pla d'Igualtat del Consell de Mallorca, i es donarà suport tècnic als municipis que ho necessitin per a crear els seus propis plans d'igualtat.


 El projecte que desenvolupa el Fons Mallorquí a Quíos ha estat un encert, reconegut per entitats de cooperació a nivell europeu com ALDA, que s’han interessat pel model solidari, entre institucions públiques.


 Estem iniciant el procés de reformes del Consell de Majors. Hem aprovat la Targeta Gran, que ha d'ajudar a la nostra Gent Gran a millorar la seva qualitat de vida.


 Comencem a impulsar activitats pròpies per a la gent gran, com les Trobades de Corals, el Circuit d’arts escèniques.


 Augmentem el nivell de transparència de la institució, creant un nou departament, l'Oficina d'Atenció a la Ciutadania.Centrarà la seva activitat a fer més accessible la informació institucional a la ciutadania.


 Potenciarem les Audiències Públiques. Volem facilitar trobades entre la institució i la ciutadania i escoltar les reivindicacions directes, sense filtres.

 Tornem a estar presents a les fires turístiques internacionals més importants a llocs com Berlín, Londres i Madrid. Estem apostant per generar nous productes turístiques per allargar la temporada, ítems esportius –rutes ciclistes-, de paisatge o gastronomia –show cooking de Miquel Calent a Fitur-.

 Protegir i ordenar el territori a Mallorca son els objectius de l’Agència de Disciplina Urbanística. Ja són tres els municipis que s'han adherit durant aquest primer any: Artà, Felanitx i Mancor. Estam treballant perquè es vagin adherint més. 

 Hem començat la redacció del Pla Director Sectorial d'Equipaments Comercials. Es va aprovar la Norma Territorial Cautelar que està sent molt atacada per alguns àmbits econòmics i, actualment, està suspesa a la Platja de Palma, decisió que recorrerem

 Hem començat la redacció d'un reglament per als esdeveniments esportius. La nostra intenció és trobar l'equilibri entre el benestar dels ciutadans que es veuen perjudicats per la celebració d'aquestes proves i la necessitat de que es duguin a terme per l'impuls que suposen per a l'economia de l'illa i perquè són un producte més que permet allargar la temporada turística.

 Redissenyam alguns projectes de carreteres per disminuir l'impacte que suposaven. Com per exemple, la carretera ses Salines- Colònia de Sant Jordi, que al nou projecte suposen 30.000 metres quadrats de territori ocupat. Amb els estalvis d’aquest projecte es podrà executar un altre de millora de la carretera de Ses Salines a la rotonda de la carretera de Campos. 

 El medi ambient ha estat un aspecte principal a la nostra gestió. Pens que l’aturada en la importació de residus durant el principi de la legislatura sense cap repercussió econòmica per a la ciutadania mostra les intencions d’un projecte polític seriós. El programa d’assessorament als ajuntaments per la autogestió de recollida selectiva ha donat resultats magnífics: Valldemossa ha passat d’un 5% de recollida selectiva al 70%  en un mes.

 Volem ampliar la xarxa de refugis a l’illa i obrir els camins públics als ciutadans i ciutadanes. Hem reactivat la ruta Artà-Lluc per poder obrir-la aquesta legislatura. També hem començat a treballar les rutes del sud de l’illa per unir Andratx amb Ses Salines i fins Artà.

 Estam elaborant un reglament perquè es pugui utilitzar la marca Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial per als productes agrícoles i ramaders recollits o elaborats a la Serra. Som molt conscients de la riquesa que pot generar el aprofitament intel.ligent de recursos tan poderosos com els relacionats amb la Natura.

 La campanya “Repensem Mallorca” ha suposat un dels majors processos de participació ciutadana que s’han fet mai a Mallorca. Hem visitat 52 municipis i ens hem reunit amb l’equip de govern, amb tot el consistori i amb les entitats. Han participat en el procés 476 associacions. Amb les propostes recollides, redactam un full de ruta que marcarà el camí que el Consell de Mallorca ha de seguir en els propers anys.

 En l’àmbit de la funció pública hem aconseguit la subvenció total del projecte Smart Island Mallorca que suposaran 8,8 milions d'euros per a la modernització de Mallorca. També hem retornat el requisit del català per als treballadors del Consell i hem recuperat drets per als treballadors de la institució