Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

IMAS i Sonrisa Médica treballen per millorar la salut emocional de les persones majors a través de l’humor

IMAS i Sonrisa Médica treballen per millorar la salut emocional de les persones majors a través de l’humor

(13/08/2023)

Professionals d’aquesta entitat actuen cada dimecres a la residència de Son Caulelles com a complement a l’atenció sociosanitària que reben els residents

Millorar la salut emocional de les persones majors que conviuen a la residència de Son Caulelles, a Pòrtol, a través de l’estimulació sensorial és el principal objectiu de la iniciativa que duen a terme conjuntament l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) i Sonrisa Médica. Des del passat mes d’abril, professionals d’aquesta associació sense ànim de lucre actuen cada setmana al centre gestionat per l’IMAS amb activitats específiques adaptades al perfil i les necessitats dels i les residents. 

«Així com treballam per millorar l’atenció sociosanitària que reben les persones majors a les residències adaptant les cures a les seves necessitats concretes, és important també afavorir una bona salut emocional i en aquest cas ho feim estimulant les seves habilitats cognitives i socials a través de l’humor», ha explicat el conseller de Benestar Social i president de l’IMAS, Guillermo Sánchez. 

El projecte entre IMAS i Sonrisa Médica es va posar en marxa al mes d’abril d’enguany i, de fet, Son Caulelles és, juntament amb la residència de Maó, un dels dos únics centres residencials públics per a persones majors a on Sonrisa Médica realitza aquest tipus d’intervencions. A la residència de Pòrtol les sessions tenen una durada de 5 hores cada dimecres, i es fan de forma coordinada amb el personal sociosanitari de manera individual i grupal, amb un màxim de tres residents per reforçar vincles entre aquestes persones, o conjuntes de totes les persones usuàries del centre.

Durant aquestes sessions es fomenta la participació activa de totes les persones residents, cantant o contant històries, a la vegada que es fa ús del joc i les bromes per afavorir les relacions positives tant entre elles mateixes, com també entre elles i el personal sociosanitari per prevenir possibles situacions d’aïllament social. A més, també contribueixen a millorar l’autoimatge i l’autoestima de les persones majors, a qui ajuden a acceptar la situació personal que viuen i faciliten que col·laborin en la realització de les diferents teràpies que se’ls recomanen per garantir el seu benestar.

Millorar la qualitat de vida de les persones majors és una de les prioritats de l’IMAS, que disposa d’un equip multidisciplinar, integrat per psicòlegs i psicòlogues, educadors i educadores socials i pedagogs i pedagogues, que treballa per oferir suport psicosocial i preventiu, i estimular i potenciar les habilitats cognitives d’aquest col·lectiu. Prop de 2.000 persones de tots els municipis de l’illa varen participar en la passada edició en els Tallers d’Estimulació Cognitiva que l’equip de Promoció de l’Autonomia Personal de la institució insular organitza cada any. L’àrea desenvolupa també diferents programes d’intervenció psicosocial i preventiva amb persones majors i famílies que donen cobertura a tots els municipis de l’illa.