Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Esports presenta l’Estudi d’hàbits esportius de la població escolar de Mallorca

Esports presenta l’Estudi d’hàbits esportius de la població escolar de Mallorca

(18/05/2016)

Hi han col·laborat 99 centres de Mallorca i s’han recollit 2.700 enquestes entre els escolars. L’estudi destaca la gran influència que té la família a l’hora que els infants s’iniciïn en la pràctica esportiva i assenyala la falta de temps com la principal causa d’abandó, en el 34% dels casos, sobretot quan aquests arriben a Secundària.

L’estudi s’ha presentat aquest dimarts en unes jornades celebrades al Museu del Calçat i de la Pell d’Inca, a la qual ha assistit una nombrosa representació del món educatiu, representants de les federacions esportives, regidors d’esport de diferents municipis i que ha comptat amb la presència del vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, i del batle d’Inca, Virgilio Moreno, acompanyats de la directora insular d’Esports, Margalida Portells i membres del seu equip tècnic.

 

Elaborada a partir de 2.700 enquestes repartides entre els escolars mallorquins d’edats compreses entre els 6 i 16 anys, l’estudi analitza aspectes com quins són els motius d’inici de la pràctica esportiva entre els joves i quins són els motius d’abandonament, en quins espais se realitza amb més freqüència esport –espais públics, privats, naturals- i si s’opta o no per fer esport durant el temps lliure a l’escola. De les dades recollides, a partir de 2.460 enquestes destinades als pares i mares dels escolars participants, també s’ha pogut extreure informació sobre els hàbits esportius de les famílies. Una informació molt valuosa a l’hora d’orientar els diferents programes que ofereix la Direcció Insular d’Esports del Consell.

 

“Avui comprovam com l’esport també és una eina per incidir i actuar en el món educatiu, per ajudar a resoldre conflictes, assolir hàbits saludables i inculcar valors”, ha afirmat el vicepresident Miralles, “l’esport ens ajuda a educar, a construir una societat millor i a formar persones”. Miralles ha agraït la feina de recopilació de dades que hi ha darrera aquest estudi “i esper que en poguem treure el màxim profit perquè d’aquesta manera podrem millorar els programes que desenvolupam dirigits tant al públic escolar com a les famílies”.

 

Segons l’estudi, un 13% dels nins i nines en edat escolar no realitza cap esport. El principal motiu de l’inici de la pràctica esportiva és la família, en un 46% dels casos. A més, en un 67% dels enquestats les hores de pràctica esportiva dels fills està directamente relacionada amb les hores que hi dediquen els pares. I un 34% dels infants i joves abandonen la pràctica esportiva per falta de temps, especialment quan arriben a Secundària. Una dada aquesta darrera “preocupant”, en paraules de la directora insular d’Esports, Margalida Portells, que veu necessari “concienciar els pares i mares dels clars beneficis que té l’esport per als seus fills a nivell de disciplina, gestió del temps, constància, esperit de superació…valors lligats a la pràctica esportiva que poden ser molt beneficiosos en altres àmbits de la vida, inclòs l’acadèmic”.

 

Les dades aconseguides indiquen també que la població escolar a Mallorca realitza una pràctica esportiva més variada que a nivell estatal i, a mida que els infants van creixent, es van especialitzant en un esport determinat. El lloc més comú per fer pràctica esportiva a Mallorca són les instal·lacions esportives –clubs, gimnasos, centres de fitness…-, en un 62% dels casos, mentre tan sols un 6% fa esport a l’aire lliure, tres punts per davall de la mitjana estatal. Pel que fa als pares, un 80% d’aquests realitzen algun tipus d’activitat física. D’aquests, un 30% hi dedica menys d’una hora a la setmana, amb la qual cosa hauria de ser considerada població sedentària.

 

La presentació de l’estudi ha anat a càrrec de la directora insular d’Esports, Margalida Portells, qui ha exposat les principals dades que s’han extret i com poden ajudar a orientar els diferents programes que té en marxa la Direcció Insular d’Exports. També ha participat Llorenç Gayà, responsable tècnic de l’estudi i de Núria Borràs, tècnica d’Esports del Consell i coordinadora de l’estudi. La jornada ha comptat amb un col·loqui que ha estat moderat pel president de FAPA, Vicenç Rodrigo.