Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Teatre Principal reuneix els teatres municipals de la Part Forana per iniciar projectes de col·laboració

El Teatre Principal reuneix els teatres municipals de la Part Forana per iniciar projectes de col·laboració

(02/06/2016)

El Teatre Principal de Palma ha acollit avui matí una trobada en la qual han participat representants de dotze teatres municipals de diferents poblacions mallorquines en el que vol ser l’inici d’un nou període de relació basat en el diàleg i la col·laboració entre els diferents equipaments.

Durant l’encontre, al qual ha assistit el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles i el director insular de Cultura, Rafel M. Creus, el director del Teatre Principal, Carles Forteza, ha posat de manifest “la voluntat real d’establir un nou diàleg fluïd, regular i estable amb els espais escènics de titularitat pública de l’illa”.

 

En paraules del vicepresident primer, Francesc Miralles, "impulsam una línia de feina de cooperació municipal amb els ajuntaments per dinamitzar el sector del teatre. Se tracta de treballar per produir i programar conjuntament les diferents modalitats escèniques que tenen cabuda en aquesta xarxa de teatres públics. Organitzar-mos, compartir i també optimitzar la gestió dels recursos propis tant del Consell de Mallorca com dels ajuntaments".

 

A la trobada han participat representats de l’Auditori sa Màniga de Sant Llorenç, sales municipals de Calvià, Teatre de Capdepera, Teatre de Vilafranca, Auditori de Felanitx, Teatre Principal de Santanyí, Sa Congregació de sa Pobla, Teatre Municipal la Unió de Son Servera, Club Pollença, Auditori d’Alcúdia, Auditori Municipal de Porreres i Teatre Lloseta.

 

Nou model de producció

A l'acte s'ha presentat la que serà una de les línies bàsiques del nou projecte de gestió del Teatre Principal consistent a dissenyar un nou model de producció amb l'objectiu d'enfortir el teixit artístic malloquí, estructurant produccions amb períodes d’exhibició més llargs i amb més recorregut tant pel territori insular com pel peninsular. Per aconseguir-ho, el Teatre Principal establirà uns criteris de selecció de les produccions basats en la qualitat i excel·lència artística i en un pla d’explotació eficient i sostenible.

 

Implicació dels teatres municipals

 

En aquest sentit, la implicació dels teatres illencs és clau per dur a terme aquest projecte, que ha de prendre forma en un sistema de coproduccions en xarxa com a fòrmula de creació. El director del Teatre Principal, Carlos Forteza ha subratllat que aquesta corresponsabilitat que es demana als teatres municipals “no ha de ser necessàriament i en exclusiva de caire econòmic sinó que pot formalitzar-se en residències d’assajos i tècniques, col·laboració en la gestió de gires i ajuda a la difusió i promoció local, etc.".

 

Convocatòria pública

 

Des del Teatre Principal s'ha convidat als teatres a participar en la comissió de selecció d'una nova convocatòria pública, que es llançarà aquest mateix mes de juny. Aquesta convocatòria servirà per seleccionar tres coproduccions -un projecte de teatre de text, un espectacle basat en nous llenguatges i un altre destinat a públic familiar- que es representaran a la Sala Petita en el darrer quadrimestre de 2016. Aquesta iniciativa és el reflex de la voluntat del Teatre Principal d'implicar els responsables dels espais municipals en totes les fases del procés de creació.

 

Calendari de feina

Tant el director del Teatre Principal com el conseller de Cultura, Francesc Miralles, s’han dirigit als representants dels teatres perquè manifestin quines són les fórmules de cooperació que cada un d’ells veu més adequada i quines convocatòries de les tres plantejades poden ser més interessants. La resposta dels teatres ha estat molt positiva i s’ha acordat establir un calendari de feina, que seguirà en la propera reunió que tindrà lloc el 4 de juliol a l’Auditori d’Alcúdia. Tots han coincidit, també, en la necessitat de coordinar esforços que permetin no només programar amb rigor i qualitat sinó també poder accedir a procediments destinats a captar nous públics, millorar la comunicació entre els espais i treballar junts per establir nous protocols que puguin servir com a eina a l'abast de tots els equipaments.