Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El retaule de la capella de Raixa es treu la pols

El retaule de la capella de Raixa es treu la pols

(16/05/2016)

Des de ja fa uns dies, un equip format per tres restauradores treballa per tornar a l’estat original el retaule que es pot visitar normalment a la capella de Raixa. Després de les mostres pertinents, les restauradores l’han tret de la capella per dur-lo a una sala on podran restaurar-lo amb condicions millors.

Qui impulsa el projecte és la Direcció Insular de Relacions Públiques i Presidència, amb Elena Ramis al capdavant ja que és qui s'ocupa de la finca de Raixa, juntament amb l’assessorament del Departament de Patrimoni del Consell de Mallorca, que ha iniciat aquest procés de restauració, ja que després d’un informe es va resoldre que el retaule necessitava una intervenció urgent i acurada a causa de l’estat actual de conservació i amb la voluntat de protegir el patrimoni de Mallorca.

L’estat de l’obra es va agreujar quan es va desmuntar durant la intervenció arquitectònica de la capella, del 2005 al 2007, durant les obres de restauració de les cases de la possessió de Raixa i el muntatge posterior a l’espai intervingut, alterant la ubicació original.

El projecte escollit ha estat el de la restauradora Margalida Massanet, que inclou una intervenció total de conservació-restauració, i que pot prolongar-se uns dos mesos. En l’estudi previ és va ressaltar que es tracta d’un conjunt de peces que no són originàries de la capella on se situen, és a dir, que no foren ideades per a aquest espai, ni tampoc formen part del conjunt. Es poden distingir tres parts diferents, segons la tècnica artística i estilística que s’hi va col·locar en un moment determinat, per exigències del gust del propietari. Aquestes peces són l’emmarcament arquitectònic, el conjunt pictòric de sis pintures a l’oli sobre tela encastades en un marc lobulat de fusta, amb decoracions florals, policromat i amb aplicacions de plata colrada, i, per acabar, l’escut d’armes de la família Despuig, situat al centre de la cornisa de l’emmarcament.

Ara per ara es desconeix l’origen del conjunt pictòric que s’articula mitjançant una imatge central de grans dimensions en què apareix una Verge Immaculada situada sobre la Lluna, sent coronada per la Sagrada Trinitat i envoltada dels símbols iconogràfics típics de la «Tota Pulchra», com la font, el jardí, el pou, el mirall, el lliri, etc. A sobre s’hi situa una pintura de mida mitjana que representa la Sagrada Família, que queda un poc tapada per l’entaulament.
Finalment, als laterals hi ha quatre pintures de dimensions petites i de perfil arrodonit que representen sant Ignasi de Loiola, sant Francesc Xavier, sant Domènec i santa Catalina de Siena.

Aquest tipus d’intervenció comporta el desmuntatge sencer del retaule, per poder efectuar tots els processos de restauració necessaris, tant en l’àmbit estètic com estructural. Aquesta intervenció consisteix en:
- Documentació gràfica i fotogràfica de la peça abans, durant i després de la intervenció i elaboració de l’informe corresponent.
- Neteja mecànica superficial mitjançant paletina i aspirador.
- Desmuntatge del conjunt i trasllat al taller de restauració.
- Tractament de desinsectació curatiu-preventiu.
- Consolidació del suport de fusta i substitució de peces estructurals atacades pel corc que se situen a la part posterior.
- Reintegració volumètrica de les pèrdues de fusta amb criteri discernible.
- Desmuntatge de les teles per eliminar-hi deformacions i per consolidar el suport mitjançant afegits, bandes de reforç o sutures d’estrips amb grapes de
reforç pel revers, en funció de les necessitats detectades una vegada desmuntades.
- Eliminació de la brutícia superficial adherida a la capa pictòrica de tot el retaule.
- Reintegració cromàtica de les llacunes de capa pictòrica en tot el conjunt seguint un
criteri discernible, mitjançant selecció cromàtica.
- Envernissat de protecció.
- Substitució del sistema de presentació o subjecció del quadre a la paret i de les teles de
fons.
- Muntatge definitiu del conjunt.