Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Departament de Medi Ambient celebra la Comissió anual de Seguiment de la gestió de residus

El Departament de Medi Ambient celebra la Comissió anual de Seguiment de la gestió de residus

(26/03/2018)

Els resultats del programa de mesures i vigilància ambiental, els bons resultats de la recollida selectiva i el problema de les olors a Son Sardina han estat els principals temes que s’han tractat durant la comissió, que ha comptat amb una gran participació

La consellera de Medi Ambient, Sandra Espeja, ha presidit avui la Comissió de seguiment de la Gestió de Residus no Perillosos de Mallorca, que té com a objectiu donar informació detallada a la ciutadania sobre els resultats del programa de mesures i vigilància ambiental, que ha conclòs amb una valoració positiva.

 

A més, durant la comissió s’ha donat informació detallada sobre les diferents tasques que es duen a terme des de la Direcció Insular de Residus.

 

Un dels punts destacats de l’ordre del dia ha estat donar compte dels bons resultats de la recollida selectiva, que s’han incrementat i que a poc a poc va guanyant terreny al rebuig. Així i tot la generació de residus continua augmentant i, per tant, des del Departament de Medi Ambient es segueixen fomentant polítiques per a la seva reducció.

 

Per altra banda, també s’ha parlat dels problemes d’olors que es varen patir a Son Sardina durant l’estiu passat. S’ha donat compte de totes les mesures, investigacions i actuacions que s’han duit a terme per trobar l’origen del problema. Així mateix, s’ha informat que durant el proper mes d’abril es duran a terme unes jornades tècniques que pretenen fixar uns protocols d’actuacions en temes tan subjectius com són les olors.

 

Finalment, la consellera Sandra Espeja ha exposat les previsions que es tenen pel 2018 pel que fa a la gestió de residus. Ha destacat la línia de subvencions de 300.000 euros que s’ha posat en marxa per tal d’ajudar econòmicament als ajuntaments perquè puguin retirar els residus de construcció o demolició no perillosos de punts d’abocaments incontrolats a sòl públic.

 

Des del Departament de Medi Ambient també ha informat que es té previst aprovar inicialment el nou Pla Director Sectorial de Residus no perillosos de Mallorca, que s’ampliarà el dipòsit de cendres i es començarà la II fase de la planta de metanització per tal de donar cabuda a l’augment de la recollida de la fracció orgànica.

 

Una de les novetats que han suscitat més interès entre els assistents, i que ha explicat el director insular de Residus, Joan Lladó, ha estat la demostració de com serà el visor per facilitar l’accés a les dades presents i històriques del programa de mesures i vigilància ambiental, millorant així la transparència.

 

A la comissió de seguiment hi han assistit representants de l'Ajuntament de Llucmajor, Porreres, Bunyola, Marratxí, Palma i Manacor, AA VV Son Sardina, AA VV Palmanyola, , TIRME, MAC Insular, Conselleria de Salut, Mancomunitat del Pla i del Raiguer, Col·legi oficial de Químics, , Col·legi Oficial de Biòlegs, , EMAYA, Universitat de les Illes Balears, Grup de Consellers del Podem del Consell de Mallorca, Direcció General de Residus i la Fundació Deixalles.

A més, s’ha de destacar la gran participació que hi ha hagut per part dels assistents durant tota la comissió. Tan a nivell de preguntes com de propostes. “De fet, això es el que pretenem amb aquesta comissió, la implicació de la ciutadania i dels diferents actors implicats en la gestió de residus. Per això la convidada a assistir-hi s’envia a institucions, grups ecologistes, col·legis oficials de professionals, associacions de veïns, etc. Cercam la major implicació possible”, ha explicat Espeja.