Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell inspecciona 448 establiments turístics durant el primer trimestre de l’any

El Consell inspecciona 448 establiments turístics durant el primer trimestre de l’any

(11/04/2023)

La institució insular ha interposat 65 actes d’infracció arreu de Mallorca.

El Consell de Mallorca, a través del Departament de Transició, Turisme i Esports, ha executat 448 visites d’inspecció a establiments turístics entre l’1 de gener i el 31 de març d’enguany, de les quals 337 s’han fet a allotjaments turístics, 66 a intermediaris turístics i 41 a establiments de restauració i d’entreteniment, entre d’altres. 

Pel que fa als municipis amb més inspeccions, la majoria s’han fet a les zones més turístiques de l’illa, com per exemple Palma (165), Manacor (31), Pollença (23), Santa Margalida (23), Llucmajor (21), Santanyí (17), Alcúdia (15), Artà (13), Muro (12) o Calvià (10).

A conseqüència d’aquestes accions de control, s’han interposat 66 actes d’infracció. Del total, 45 s’han obert a allotjaments turístics, de les quals 33 són habitatges turístics, la majoria d’elles per ser il·legals (26). Les actes aixecades a la resta d’allotjaments són, en la seva majoria, per sobrecomercialització de les places turístiques pertinents. Respecte a la resta d’actes d’infracció, han estat a restauració i establiments d’entreteniment (12) i a intermediaris turístics (9).

Cal recordar que la ciutadania pot informar el Consell si té coneixement d’alguna oferta turística il·legal que es dugui a terme a Mallorca a través de l’adreça electrònica inspeccioturisme@conselldemallorca.net. En el cas de Palma, recentment s’ha habilitat una nova bústia electrònica per controlar-hi específicament el lloguer vacacional. Totes les denúncies o sospites es poden comunicar mitjançant l’adreça lloguerturisticpalma@conselldemallorca.net.

La prioritat del Pla d’Inspecció de 2023 d’ordenació turística és la supervisió de les estades turístiques vacacionals a Palma. Per aquest motiu, la institució insular hi ha posat en marxa un pla de xoc específic, per lluitar contra l’oferta il·legal d’habitatges turístics plurifamiliars. Mitjançant aquesta estratègia, la intenció és detectar-ne entre 800 i 1.000 només a Palma. Cal recordar que les infraccions per comercialitzar turísticament un pis sense la llicència pertinent es qualifiquen de molt greus i això implica una sanció que oscil·la entre els 40.001 i els 400.000 euros.

El Consell de Mallorca és actualment l’òrgan competent en ordenació turística i gestiona el Consorci Borsa d’Allotjaments Turístics (CBAT). El Govern de les Illes Balears va traspassar, l’1 de gener de 2022, a la institució insular les competències d’ordenació turística. El servei, que depèn del Departament de Transició, Turisme i Esports, consta de quatre aspectes bàsics: ordenació turística, servei tècnic, servei d’inspecció i servei de sancions.