Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

null El Consell inicia tres dies d’audiència pública amb la ciutadania

El Consell inicia tres dies d’audiència pública amb la ciutadania

(27/11/2018)

El Consell de Mallorca ha iniciat avui tres dies d’audiència pública, un espai obert a tota la ciutadania per donar a conèixer el procés i els resultats de l’audiència oberta i per donar resposta a les demandes i propostes que han fet arribar prèviament persones i entitats interessades. L’acte l’ha obert el president del Consell, Miquel Ensenyat, acompanyat per la consellera de Territori i Infraestructures, Mercedes Garrido, i els consellers de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado, i el d’Economia i Hisenda, Cosme Bonet. Els tres dies es podrà seguir l’audiència pública en directe a través de la web del Consell.

L’Audiència Pública s’ha iniciat amb una breu intervenció del president Ensenyat on ha resaltat  «que es tracta d’un instrument per transformar la relació entre la ciutadania i l’Administració. Des del Consell de Mallorca sempre hem defensat la transparència com a exemple de qualitat democràtica i ho tornam a demostrar. La nostra voluntat és superar les desconfiances envers les institucions públiques i revalorar la política en general».

El primer torn ha estat per als consellers i per a la consellera, els quals han fet un resum de les tasques i dels projectes desenvolupats enguany, però també de finalització d’una legislatura i el que ha representat per a la ciutadania de Mallorca. A continuación, ha estat el torn de les preguntes de la ciutadania, a la qual s’ha respost en el mateix moment.

En el cas del departament dirigit per Jesús Jurado, cal destacar «Hem hagut de partir des de zero en molts aspectes com igualtat, participació i transparència, però podem dir que hem consolidat un model nou de fer política, més proper, més transparent i feminista. Encara ens queda moltes coses per millorar i transformar, però crec que estam en la bona direcció.»


El pressupost de la Direcció Insular d’Igualtat d’ençà que es va traslladar de l’IMAS al departament és del doble i arriba a 830.000 € per al 2019. Un increment que enguany s’ha aconseguit amb la transferència de competències d’igualtat i LGTBI del Govern al Consell. S’han potenciat campanyes ja conegudes i assumides per la societat com «No i punt!» o «Mallorca té nom de dona»; gràcies a l’estratègia local per la igualtat en què es coordinen més de quaranta municipis i que propicia una cultura i una política d’igualtat i de respecte, a més de la lluita conjunta contra la violència masclista.
 

També s’ha obert el camí per fomentar canals de comunicació directa a través de la participació ciutadana, com l’audiència pública o el web Entretothom, per reduir la distància entre institucions i ciutadania. S’ha invertit en polítiques de gent gran per fomentar l’envelliment actiu com el Certamen d’Arts de Gent Gran, que ha tingut un gran èxit, o la futura Targeta Gran, que permetrà a la gent gran gaudir de descomptes i promocions. I s’han actualitzat pagaments pendents de les subvencions de promoció sociocultural i de política lingüística i s’ha fet tot el possible per facilitar-ne la sol·licitud.

En compliment de l’Estatut d’autonomia, s’inverteixen 1.376.620 € en política lingüística a través de tallers, cursos i campanyes que fomenten la difusió i la potenciació de l’ús del català. I en cooperació, Jurado ha explicat com s’ha recuperat l’aportació del Consell a través del Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació; per al qual s’ha augmentat el pressupost des del primer dia per arribar al finançament més alt dels vint-i-cinc anys de vida del Fons, amb 1.200.000 €.
 

La consellera del Departament de Territori i Infraestructures, Mercedes Garrido, ha fet un balanç de la seva gestió, que es tradueix en tres instruments de planejament supramunicipal: la zonificació de les estades turístiques en habitatges per a Mallorca, el Pla d’Intervenció en Àmbits Turístics i el Pla Director Sectorial de Comerç, sense oblidar les tasques de revisió del Pla Territorial de Mallorca. A aquests cal sumar-hi dos plans insulars, el Pla de Vies Ciclistes i el Pla d’Estratègia de Paisatge. En l’àmbit territorial també ha explicat la tasca de l’Agència de Defensa del Territori, que ha passat de tenir el juny de 2015 sis ajuntaments adherits, a tenir-ne trenta-un, a dia d’avui; també ha aconseguit que es facin 185 demolicions d’edificacions il·legals i que s’imposin sancions per valor de 5 milions d’euros en només tres anys.

En l’àmbit d’infraestructures, Garrido ha recordat el rescat del túnel de Sóller, que es va fer aviat farà un any i que ha permès «rescatar el túnel amb el peatge més car d’Espanya i aconseguir, així, la igualtat de la xarxa viària de Mallorca». Per acabar, la consellera ha anunciat que en breu veurà la llum el primer espai de memòria històrica per als presos republicans del camp de banys de Sant Joan de sa Font Santa a Campos.

Pel que fa al desdoblament de la carretera de Llucmajor a Campos (Ma-19), la consellera ha anunciat durant l’Audiència Pública que s’ha revisat el projecte del desdoblament per si encara es podia redimensionar molt més aquest projecte i la conclusió és que es pot reduir en 10 metres lineals, passant d’una secció tipus de 54,82 metres a una secció tipus de 45,50 metres, fet que suposa un estalvi de terreny d’entre 70.000 i 80.000 m2. De fet, la nova proposta de 45,50 metres serà 45 centímetres més petita que el desdoblament de la carretera de Manacor, que té 45,95 metres d’ample, i quasi 20 metres menys que la projectada pel PP.

La consellera ha destacat també la tasca que s’ha fet des del Departament de Territori d’ençà de les inundacions del passat 9 d’octubre al Llevant de Mallorca. Concretament, Garrido ha concretat que «s’han reconstruït desset carreteres en vint-i-dues obres diferents, en un temps rècord».
 

Les polítiques de paisatge també hi són presents en el Departament . Garrido ha detallat que «les mesures principals en aquest àmbit són un concurs d’idees per desenvolupar el Pla Especial del Torrent Gros i que definirà un corredor verd que unirà Palma i Marratxí; també la Llei de camins de Mallorca, que ja és al Parlament en la seva fase final d’aprovació, i les Directrius del Paisatge a Mallorca, que s’aprovaran el proper gener i que establiran les línies transversals per actuar en clau de paisatge des del Consell».
 

El conseller d'Economia i Hisenda, Cosme Bonet, ha destacat que «s'ha aconseguit una de les grans fites de la legislatura: les transferències de les competències en matèria de promoció turística». Des de l'1 d'abril es va començar a fer feina en aquest sentit, reactivant la Fundació Mallorca Turisme, participant en fires amb col·laboració amb l'ATB, impulsant els rodatges a Mallorca a través de la Mallorca Film Comission, donant suport a iniciatives d'interès turístic, impulsant la Ruta Europea Ramon Llull, etc.

Bonet també ha destacat l'impuls a l'àrea de Responsabilitat Social, amb la creació de l'Oficina de Responsabilitat Social, des de la que s'ha impulsat la convocatòria de subvencions a la iniciativa privada i la convocatòria dels Premis en Responsabilitat Social, que es lliuraran el dia 11 de desembre.

Pel que fa a Foment de l'Economia Local, el conseller ha destacat les campanyes de suport al producte local (DO, producte local a fires internacionals, etc.), i diverses convocatòries de subvencions. A l'àrea d'Artesania, a més de reduir les llistes d'espera en les acreditacions de les cartes d'artesans, s'han impulsat els Premis d'artesania, el Dia europeu d'artesanies, i s'han posat en marxa diverses convocatòries d'ajudes als artesans, entre d'altres.

Pel que fa a l'àrea d'Hisenda i pressuposts, ha destacat «la millora amb la gestió pressupostària», i ha destacat la prioritat social dels pressuposts (amb un 40% del pressupost de 2019 destinats a Serveis Socials), a més del seu vessant municipalista.

Demà dimecres, serà el torn dels departaments de Benestar i Drets Socials; Desenvolupament Local i Modernització i Funció Pública, i dijous, el de Medi Ambient i Cultura, Patrimoni i Esports.