Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell declara Festa d’Interès Cultural el Sermó de l’Enganalla de Llucmajor

El Consell declara Festa d’Interès Cultural el Sermó de l’Enganalla de Llucmajor

(12/05/2016)

Per unanimitat del Ple del Consell, el Sermó de l’Enganalla s’afegeix des d’avui al llistat de Festes d’Interès Cultural (FIC) declarades a Mallorca, una figura que reconeix el valor patrimonial i cultural d’aquest discurs que es pronuncia el dia de Pasqua al convent dels franciscans de Sant Bonaventura de Llucmajor. El Ple d'avui també ha aprovat la liquidació del deute pendent amb l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears, que ascendeix a 224.680,31€.

Amb la declaració de FIC del Sermó de l'Enganalla Festa d'Interès Cultural conclou un procès que va encetar l'Ajuntament de Llucmajor el 5 de febrer de 2015.

 

En paraules del vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, "amb el fet de de declarar Festa d'Interès Cultural una festa d'àmbit municipal el que feim és reconèixer el nostre patrimoni immaterial com a poble de Mallorca. Esperam que aquesta declaració serveixi per posar en valor la festa, no per transformar-la, sí perquè hi hagi les garanties necessàries per a la seva continuïtat i la seva adaptació a la societat que l'acull". Miralles ha agraït la presència per part del consistori llucmajorer de la regidora de Cultura, Adelina Gutiérrez, en el moment de la votació, que ha aconseguit la unanimitat del Ple del Consell.

 

Segons l’informe elaborat pel Consell Assessor de Cultura Popular i Tradicional de Mallorca, el nom d’enganalla prové de la simulació de duel que fan l’organista i el predicador, que tracten d’enganyar-se mutuament “perquè el predicador fa tot el que pot per acabar el sermó quan menys s’ho pensi l’organista, i aquest fa també els possibles per a enganyar el predicador posant-se a sonar l’orgue quan el sermò està a les acaballes". Sembla que fins a al final del segle XIX el Sermó de l’Enganalla era una pràctica habitual en altres pobles de Mallorca com Montuïri, Algaida, Vilafranca de Bonany i Felanitx, però avui només es conserva a Llucmajor. Amb el temps aquesta celebració ha pres un caràcter més popular i ha esdevingut una de les tradicions més arrelades a Llucmajor, on gaudeix d’una gran participació popular i és percebuda per la gent com un element característic i imprescindible de les celebracions de la Setmana Santa. El Consell de Cultura Popular reconeix l'innegable caràcter viu i dinàmic del Sermó de l’Enganalla, que no és mai el mateix sinó que depèn de l’enginy dels protagonistes i assegura que el fet que desaparegués de la resta de Mallorca i que gaudeixi d’una vigència plena a Llucmajor fan que sigui un element singular del patrimoni immaterial de Malorca, que cal salvaguardar per a les generacions futures.

 

Liquidat el deute amb l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears 

 

El Ple del Consell també ha aprovat la dissolució i liquidació del Consorci per a la Música de les Illes Balears "Orquestra Simfònica de les Illes Balears" per un import de 224.680,31€. "La dissolució d'aquest Consorci havia estat aprovada l'any 2014, però no es podia materialitzar atès que el Consell havia de satisfer el deute que tenia assignat per estatuts en la liquidació d'aquest organisme i que representava un 20% del pressupost. Una quantia que vàrem preveure en el pressupost de 2016", ha explicat el vicepresident primer i conseller de Cultura, Francesc Miralles.

 

És un exemple “de com anam desembossant procediments administratius pendents de fa temps al Departament de Cultura del Consell”, ha afirmat Miralles, qui s’ha mostrat satisfet de poder liquidar el deute que la institució tenia pendent d’abonar al Consorci per a la Música de les Illes Balears. Ara el Consorci es podrà dissoldre definitivament. Actualment l'Orquestra Simfònica Illes Balears depèn d'una nova estructura de gestió, una fundació en marxa des de gener de 2015, la titularitat de la qual ostenta el Govern de les Illes Balears i en la qual participa el Consell de Mallorca, sense aportació econòmica ni dret a vot.