Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca recupera el pregó de Pasqua de Blai Bonet de 1980

El Consell de Mallorca recupera el pregó de Pasqua de Blai Bonet de 1980

(16/03/2018)

Toni Gomila en farà lectures dramatitzades i s’ha editat el llibre Memorial de Setmana Santa.

La Fundació Mallorca Literària i el departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca han recuperat el text de Blai Bonet Setmana Santa 80 i el memorial, una dissertació narrativa de l’escriptor santanyiner en torn als fets de la passió i mort de Crist narrat en l’Evangeli que va ser creada per l’autor i llegida a l’església de Santanyí en els dies previs a les festes de Pasqua de 1980. 

Aquest pregó serà interpretat de nou en forma de lectura dramatitzada a càrrec de l’actor Toni Gomila en dues funcions sota el títol de L’evangeli segons Blai Bonet, el dilluns 19 de març a la Sala Petita del Teatre Principal de Palma i el divendres 23 al Santuari de Consolació de Sant Joan, sempre a les 20 hores.

A més el Consell i la Fundació Mallorca literària ha publicat el text, amb el títol de Memorial de Setmana Santa, en una edició a cura de Gabriel de la S.T. Sampol dins la col·lecció Foramida de l’editorial Adia.

El Teatre Principal ha acollit avui matí la presentació de la nova publicació i de les lectures dramatitzades en un acte que ha comptat amb la presència de Rafel Creus, director insular de Cultura; Carme Castell, directora de la Fundació Mallorca Literària; l’actor Toni Gomila; i el responsable de l’edició i filòleg Gabriel de la S.T. Sampol.

Rafel Creus ha recordat que tot plegat s’emmarca en el context de la commemoració dels 20 anys de la mort de Blai Bonet, que es compliren el passat de desembre, i ha expressat la voluntat del Consell de celebrar actes culturals vinculats en la Setmana Santa durant aquests dies assenyalats.

Per part seva, Toni Gomila ha assegurat que es tracta d’un text plenament vigent i “un text magnífic, assumible per qualsevol tipus de públic. Desmitifica i desmistifica la Setmana Santa, parla de religió, però també de llengua i de societat, parla de l’essència de l’ésser humà”.

Sampol ha explicat el que ha fet amb el text original: “hem fet una correcció ortogràfica adaptada a l’actualitat, una correcció tipogràfica, i hem afegit notes a peu de pàgina explicant coses locals de Santanyí o llocs de la comarca, que prenen sentit amb la lectura del text. A més he fet un epíleg conectant aquest text amb la seva obra i, en especial, amb la seva poesia”.

En definitiva, tots han coincidit que es tracta d’un text plenament vigent, apte per a abordar la comprensió dels fets narrats en les escriptures evangèliques des d’una òptica contemporània i amb l’enriquidora perspectiva que aporta la mirada de l’autor, sempre singular. Des del punt de vista literari, es tracta d’un text ben “blaibonetià”, en el sentit que des de la primera línia ja es reconeix el verb de l’autor, la seva riquesa lèxica i el registre poètic que combina formes estàndard amb dialectalismes, vulgarismes i altres modismes en plena simbiosi harmònica.