Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca prepara la Nit de les Ànimes

El Consell de Mallorca prepara la Nit de les Ànimes

(24/10/2023)

Entre el 18 d'octubre i el 6 de novembre, s'han organitzat, a través de la Fundació Mallorca Literària, un total de 110 sessions a 34 centres educatius que arribaran a 2.120 alumnes

El Consell de Mallorca prepara la Nit de les Ànimes. La institució insular, a través de la Fundació Mallorca Literària, promou la recuperació i divulgació de la celebració més important del Tradicionari de Mallorca a la tardor: la Nit de les Ànimes i Tots Sants. L'objectiu és que nins i adults coneguin la festa pròpia que està bastida d'arrels i envoltada de llegendes. És per això que s'han organitzat un total de 110 sessions a 34 centres educatius i biblioteques que arribaran a 2.120 alumnes de Mallorca.

Entre les activitats organitzades, que es poden consultar al aquí, destaquen la presentació del conte ‘Soc una bruixa?’ de Mercè Climent, divendres, 27 d’octubre, a les 18 hores, al Museu de la Paraula, a Sant Joan. També destaca l’acte ‘Preparam la Nit de les Ànimes’, dissabte 28 d’octubre, un horabaixa familiar a Consolació.

 

Nit de les Ànimes i Tots Sants

Culturalment, es considera que l’hivern s’inicia quaranta dies després de l’equinocci de tardor (22 de setembre), és a dir, als voltants de l’1 de novembre. Per aquest temps finalitza l’any agrícola i arriba el fred. «’Els morts passats, grans estotjats’: ho diuen perquè en aquest temps ja no hi ha res a collir pel camp i es comença la sembra», escriu Rafel Ginard al Calendari Folklòric.

Les dicotomies pròpies de la roda dels cicles naturals com calor i fred o llum i foscor propicien que, des de temps remots i en diferents cultures, se celebrin festes dedicades al record dels difunts entorn dels primers dies de novembre. Un cop passat el temps de les collites, la terra sembla esmorteïda i mena inevitablement a la reflexió sobre la temporalitat de la vida i la relació amb els nostres avantpassats.

La cultura de la mort a Mallorca s’ha desenvolupat a través de ritus funeraris i, col·lectivament, en la celebració de la festa més important de la tardor, el dia de Tots Sants i la diada de Difunts. La importància de la festivitat de Tots Sants es reflecteix en la gran quantitat de tradicions i costums que l’envolten amb uns components que es mouen entre la devoció i el respecte cap als avantpassats i la celebració de la por lligada a l’obscuritat de la mort.

En la tradició catalana de Tots Sants, i també en moltes altres com ara l’anglosaxona, els infants tenen un paper destacat i actiu en la celebració. Aquest fet es pot comprendre com l’intent d’apropar l’experiència de la mort als infants d’una manera entretinguda i adequada a les seves potencialitats de comprensió.

En aquest context de celebració, doncs, la mort ofereix una aproximació amb matisos diversos, d’una banda, des del misteri i la por, i de l’altra, des de l’enyorança dels éssers estimats i l'esperança de retrobar-los per un dia.