Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca organitza una nova edició de l’Encesa de Torres, Talaies i Talaiots de la Mediterrània pels Drets Humans

El Consell de Mallorca organitza una nova edició de l’Encesa de Torres, Talaies i Talaiots de la Mediterrània pels Drets Humans

(10/01/2024)

Aquesta vuitena edició se celebra el dissabte, 13 de gener, i comptarà amb 84 punts arreu de Mallorca: això és un 6% més de participació que l’any passat 

El Consell de Mallorca organitza una nova edició de l’Encesa de Torres, Talaies i Talaiots de la Mediterrània pels Drets Humans, juntament amb el Fons Mallorquí de Cooperació, la Societat Balear de Matemàtiques i Amnistia Internacional. Aquesta vuitena edició se celebra el dissabte, 13 de gener, i la vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, ha detallat que comptarà amb 84 punts arreu de Mallorca: això és un 6% més de participació que l’any passat. 

A més de Mallorca, també ha explicat que hi haurà torres enceses a la resta de les Illes Balears, a altres indrets d’Espanya, com Catalunya, Aragó, la Comunitat Valenciana, Múrcia i Andalusia, i s’ha convidat també a altres països de la riba mediterrània, com el Marroc, el Líban, Tunísia, Itàlia i França a través dels seus socis locals. 

L’Encesa es produirà en dos moments del dissabte, 13 de gener de 2024: a les 13 i a les 18.30 hores. Els 84 punts es convertiran en llum de manera simultània i recrearan la comunicació visual que tenia lloc entre les torres de guaita, les quals eren, essencialment, un recurs d'autodefensa i que, amb aquesta acció, es converteixen en fars d'acollida que mostren el camí d'arribada. Enguany l'encarregat de llegir el manifest serà l'escriptor català Josep Vallverdú i Aixalà.

L'objectiu de l'Encesa, ha assegurat la vicepresidenta del Consell de Mallorca, és doble: "per una banda, sensibilitzar a la població sobre la situació que es viu a la Mediterrània, on moltes persones que es veuen obligades a abandonar casa seva i perden la vida cada any, i, per l'altra, reivindicar i fer valer les torres, talaies, talaiots i fortificacions com a patrimoni històric i cultural present al conjunt dels territoris de la Mediterrània".

La iniciativa va sorgir a Mallorca el 2016 com a una iniciativa d’un grup de docents de l'Institut d'Educació Secundària Marratxí i la Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX que van realitzar una acció per tornar a fer possible la connexió visual entre les torres amb motiu de la commemoració del IV centenari de la mort de Joan Baptista Binimelis, matemàtic i autor del sistema de senyals de foc i fum que fou  utilitzat des del segle XVII.

Durant els darrers anys, la iniciativa ha crescut i s'ha expandit entre les illes de Menorca, Eivissa i Formentera i altres territoris com Catalunya, Aragó, la Comunitat Valenciana, Andalusia i països del nord d'Àfrica i l'Orient Mitjà. Aquest creixement ha estat possible gràcies a la participació de diferents sectors de la ciutadania, ajuntaments, empreses privades, organitzacions de la societat civil i el món acadèmic.