Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Infomallorca Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

Vés enrere El Consell de Mallorca lidera un nou projecte dins l’Euroregió centrat en la recuperació de la memòria oral del món agrari

El Consell de Mallorca lidera un nou projecte dins l’Euroregió centrat en la recuperació de la memòria oral del món agrari

(04/02/2019)

L’Euroregió Pirineus Mediterrània ha seleccionat el projecte “La cultura oral dels paisatges agraris de l’Euroregió”, liderat des del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell, dins la convocatòria d’ajuts per a projectes de cultura 2018. Una iniciativa impulsada des de la Unitat de Patrimoni Historicoindustrial que pretén documentar, posar en valor i donar a conèixer les transformacions que ha experimentat el nostre paisatge cultural a partir dels canvis que hi ha hagut a l’agricultura i els processos productius.

“És la segona  vegada que lideram un projecte europeu dins aquesta convocatòria”, ha explicat el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, “ja que el Consell també va impulsar la creació d’una ruta de molins a l’Euroregió, com a oferta turístico-cultural, a la qual hem aportat 6 molins fariners. Un exemple de la voluntat de treball en xarxa amb socis d’altres territoris amb els quals compartim un mateix esperit de recerca i de posada en valor del nostre patrimoni cultural immaterial”.

 
El projecte seleccionat en aquesta convocatòria 2018 de l’Euroregió Pirineus Mediterrània duu per títol “La cultura oral dels paisatges agraris de l’Euroregió” i  té com a objectiu recuperar la memòria oral de les persones que han viscut de primera mà aquestes transformacions. I divulgar aquest patrimoni oral a través d’una exposició, una sèrie de Jornades Tècniques i a través d’un portal web amb un inventari virtual. Més enllà d’un simple registre o inventari d’unes determinades manifestacions culturals de caire immaterial, la intenció és crear un instrument de dinamització cultural, social i econòmica, que vinculi el patrimoni cultural i el turisme sostenible.


Un projecte en el qual el Consell de Mallorca va de la mà de dos socis: l’Institut Ramon Muntaner -una fundació que té com a objectiu donar suport i difondre projectes d’investigació i de difusió cultural dels instituts d’estudis dels territoris de parla catalana- i l’entitat occitana “Le Saloir” de l’Ajuntament de Rocafort -un centre de recerca i documentació del patrimoni de Rocafort-. El projecte està pressupostat en 27.000 euros, dels quals 15.000 euros es cobriran amb aquesta subvenció euroregional.

 
Aquest és un dels dos projectes liderats per entitats de les Illes Balears que han estat escollits dins la convocatòria d’ajuts 2018 de l’Euroregió Pirineus Mediterrània per a projectes culturals. L’altre és Intermedit, projecte liderat per l’Associació d’Amics del Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera amb l’objectiu de posar en valor el patrimoni arqueològic de l’Euroregió. Hi ha altres 6 propostes que també compten amb la participació de socis de les Illes Balears: “Reacciona ara”, “Circ al carrer”, “Cinema lliure a la Biblioteca”, “La passarel·la”, “RCMPM” i “Cinéma à la frontière 2019”.

 
El Govern de les Illes Balears participa en la Comissió de Cultura de l’Euroregió a través de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports. Per tal d’enfortir la cooperació cultural, l’Euroregió Pirineus Mediterrània va llançar per novè any consecutiu una nova convocatòria de projectes, amb una dotació financera de 170.000 euros a distribuir entre qualsevol disciplina o expressió artística.

 
A l’acte de presentació dels projectes amb participació de les Illes Balears que s’ha celebrat aquest migdia a l’Arxiu del Regne de Mallorca han assistit per part del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca, el vicepresident primer, Francesc Miralles, la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, la responsable de la Unitat de Patrimoni Historicoindustrial del Consell, Aina Serrano i la tècnica de Patrimoni d’aquesta mateixa unitat, Jerònia Florit.

 


 

¿¿¿¿¿¿¿