Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca injectarà 43 milions d’euros per congelar la tarifa de residus el 2024

El Consell de Mallorca injectarà 43 milions d’euros per congelar la tarifa de residus el 2024

(02/11/2023)

Es mantindrà en 114 euros per tona, quan la proposta inicial de tarifa per part de Tirme era de 225 euros

El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, ha anunciat aquest dijous que la institució insular congelarà la tarifa de residus sòlids urbans (RSU) per al 2024 i es mantindrà en 114 euros per tona, quan la concessionària Tirme proposava 225 euros per tona. L’increment de la tarifa, segons va informar Galmés, hauria de ser d’un 97,4 %, si bé la institució mallorquina injectarà 43 milions d’euros per congelar la tarifa actual.

Amb l’objectiu d’esmorteir aquest increment tan important i evitar que repercuteixi en la taxa que paguen els ciutadans pel tractament de residus, el Consell de Mallorca aprovarà una modificació de crèdit de 32 milions d’euros, la majoria dels quals són romanents, per poder congelar la tarifa de tractament de residus el 2024. A més, s’hi destinaran 11 milions d’euros més que ha avançat el Govern balear en concepte de bestreta.

Per tant, el Consell de Mallorca injectarà 43 milions d’euros al sistema de gestió de residus, una partida que s’aprovarà en el pròxim Ple del 9 de novembre.

El president de la institució insular, Llorenç Galmés, ha assenyalat que «no podem permetre ni permetrem que els ciutadans de Mallorca hagin d’assumir el cost de la irresponsabilitat i nefasta gestió de l’anterior equip de govern. I molt manco en aquests moments tan difícils per a moltes famílies per la inflació i per l’augment del cost de la compra».

«No ha estat fàcil, però ho hem aconseguit», ha explicat Galmés, el qual ha agraït «la col·laboració de l’executiu autonòmic per solucionar aquest problema, amb el compliment d’un deute històric amb el Consell de Mallorca».

Així mateix, el president també ha remarcat que, després de mesos de reunions i treball «s’ha aconseguit que Tirme també assumeixi una part de l’increment que suposava la proposta de tarifa». En concret, la concessionària aportarà 5,1 milions d’euros.

Sobre els motius que han duit a aquesta situació, Llorenç Galmés ha subratllat que «el pacte d’esquerres va aprovar una tarifa irreal sobre la base d’unes previsions irreals i ho varen fer plenament conscients amb una finalitat purament electoralista, ja que es tractava del darrer any de mandat abans de les eleccions». 

«De fet, podem dir que el Consell de Mallorca abaixa de facto la tarifa per a l’any 2024, ja que la tarifa real per a enguany era de 138 euros per tona i no 114», ha precisat sobre aquest tema.

Per part seva, el vicepresident segon i conseller de Medi Ambient, Medi Rural i Esports, Pedro Bestard, ha afirmat que «la intenció del Consell ha estat des del primer moment evitar l’impacte de la pujada de la tarifa en els ciutadans, una cosa que hem aconseguit amb molt d’esforç per part de tots i de l’empresa concessionària».

Tres externalitats (factors) que afecten la tarifa RSU 2024

La Direcció Insular de Residus ha explicat que hi ha tres externalitats que han fet pujar a l’alça la tarifa el 2024: l’increment de l’IPC, la pujada vertiginosa de l’euríbor i el decret aprovat pel Ministeri d’Energia que retira les subvencions a determinades energies renovables, entre les quals hi ha la generada a través d’incineració.

En relació amb l’IPC, ateses les pujades registrades el darrer any, la tarifa per al pròxim exercici s’elevaria a 162,56 euros, quan actualment es manté fixada en els 114,95 euros.

La segona variable que ha contribuït a aquesta pujada important és l’euríbor. El model concessional preveu que Tirme financi la pràctica totalitat de les inversions (al voltant de 650 milions d’ençà que es va iniciar el servei). Tenint en compte que els tipus d’interès han pujat gairebé 4 punts en 12 mesos, l’amortització d’aquestes inversions suposen gairebé el 50 % del total de la tarifa. És la «hipoteca» que paga el Consell de Mallorca, com la que afecta qualsevol altre ciutadà.

12 milions manco per la venda d’energia

El tercer factor que ha tingut un impacte negatiu sobre el sistema tarifari té a veure amb els ingressos pel sistema de venda de l’energia produïda a través de la valorització energètica.

El passat 30 de juny el Ministeri de Transició Energètica va aprovar un decret pel qual es retiren les subvencions a determinades instal·lacions de producció d’energia elèctrica a partir de fonts d’energia renovables, cogeneració i residus. Això ha significat que Tirme, empresa que gestiona la planta incineradora de Mallorca, deixi d’ingressar 12 milions d’euros del Govern central per retorn d’inversió.

La tarifa real el 2023 era de 138 euros

Amb aquests tres condicionants, la tarifa real de la qual es partia el 2023 era de 138 euros, si bé es va establir en 114 euros per tona de manera artificial, sense atendre les previsions, que ja indicaven una pujada important de l’euríbor i un descens considerable dels ingressos per venda d’energia.

Aquestes tres externalitats, unides a l’èxit del sistema (que avança en la recollida selectiva gràcies a la tasca dels ajuntaments i a la col·laboració ciutadana), ha generat una «tempesta perfecta» que ha derivat en aquest fort increment a l’alça de la tarifa del 2024 i ha obligat el Consell de Mallorca a subvencionar la tarifa per poder congelar-la i que, de cap manera, l’hagin d’assumir els mallorquins.
 

Vídeos

tarifes