Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca impulsa la mobilitat elèctrica en el servei de tractament de residus urbans

El Consell de Mallorca impulsa la mobilitat elèctrica en el servei de tractament de residus urbans

(08/01/2024)

La institució insular, amb la col·laboració de TIRME, MARANEU i VOLVO, posen en funcionament la primera tractora elèctrica en tot el territori nacional per transportar residus municipals des de les estacions de transferència

El Consell de Mallorca impulsa la mobilitat elèctrica en el servei dels residus sòlids urbans. La institució insular, amb la col·laboració de TIRME, MARANEU i VOLVO, incorpora la primera tractora elèctrica en tot el territori nacional per transportar residus municipals des de les estacions de transferència.
Es calcula que la posada en funcionament d'aquest nou vehicle, 100 % elèctric, suposarà un estalvi d'uns 40.000 litres anuals de gasoil, la qual cosa suposa reduir l'emissió d'uns 100.000 kg equivalents de CO₂.

La presentació d'aquest nou vehicle elèctric ha tingut lloc aquest dilluns a Binissalem i ha comptat amb la presència del director general de TIRME, Antonio Pons; el vicepresident segon del Consell de Mallorca i conseller de Medi Ambient, Medi rural i Esports, Pedro Bestard i la directora insular de Residus, Margalida Roig.

Fins ara, el trasllat dels residus municipals des de les estacions de transferència fins a les plantes de tractament és una de les tasques que fa el servei públic de tractament de residus de Mallorca, gestionat per TIRME i del qual és titular el Consell de Mallorca. A aquestes estacions de transferència arriben els residus urbans que els municipis i mancomunitats recullen als seus pobles i municipis. 

Una vegada descarregats, els residus es compacten i es traslladen a les plantes de tractament mitjançant camions de capacitat més gran, amb tractores que utilitzen combustibles fòssils. Aquest servei públic disposa de cinc estacions de transferència situades a Calvià, Binissalem, Manacor, Campos i Alcúdia.

Tractores 100 % elèctriques

La iniciativa d'utilitzar tractores 100 % elèctriques per fer aquest tipus de transport ha estat possible gràcies a la col·laboració de TIRME, MARANEU i VOLVO. TIRME és l'empresa concessionària del servei públic, MARANEU és l'empresa contractada per fer aquest transport i, per tant, la propietària de la tractora elèctrica; i VOLVO és l'empresa que la fabrica.

La posada en funcionament d'aquesta tractora elèctrica ha estat possible també gràcies a la subvenció que possibilita la transformació de flotes que atorga la Direcció General de Mobilitat de la Conselleria d'Habitatge, Territori i Mobilitat del Govern de les Illes Balears, subvenció inclosa en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea «Next Generation EU».

El conseller Pedro Bestard ha destacat «la importància d'avançar en la posada en funcionament de vehicles elèctrics en el transport de residus urbans, la qual cosa permetrà que Mallorca disposi d'un servei de tractament més ecològic, contribuint d'aquesta manera a la reducció d'emissions contaminants a la atmosfera».

Per la seva banda, Antonio Pons ha assenyalat que “dins del marc de l'estratègia de TIRME per a fomentar la circularitat i la sostenibilitat, la nova tractora elèctrica és una nova eina que s'està mostrant molt eficient, redueix les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle i aprofita com a combustible els propis residus que transporta”

La tractora 100 % elèctrica que inicia el seu servei és un vehicle de 10 tones de pes que porta incorporades sis bateries de 90 kWh cadascuna. La seva velocitat màxima és de 90 km/h. Les proves que s'han dut a terme demostren que aquesta tractora podrà fer tres viatges d'anada i tornada des de l'Estació de Transferència de Binissalem fins al Parc de Tecnologies Ambientals de Mallorca.

A aquests viatges caldrà afegir-hi el trànsit intern dins del parc, com per exemple,  transportar el rebuig de la planta de selecció d'envasos fins a la planta de valorització energètica. En total, l'autonomia d'aquesta nova tractora serà d'uns 300 km.