Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca imparteix a Roma una conferència sobre el mite tomasià per commemorar els 450 anys de la mort de santa Catalina Tomàs

El Consell de Mallorca imparteix a Roma una conferència sobre el mite tomasià per commemorar els 450 anys de la mort de santa Catalina Tomàs

(19/03/2024)

El president de la institució insular, Llorenç Galmés, destaca que les manifestacions envers la santa són part del patrimoni immaterial de l’illa

El Consell de Mallorca imparteix a Roma una conferència sobre el mite tomasià. D’aquesta manera, la institució insular dona el sus a l’any santa Catalina Tomàs, amb tot un seguit d’actes davant la Santa Seu, per commemorar els 450 anys de la mort de l’única santa mallorquina. 

El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, destaca que “les manifestacions envers santa Catalina Tomàs són part del patrimoni immaterial de l’illa i per això és necessari reivindicar aquesta efemèride”. Galmés ha destacat el paper fonamental que ha jugat la institució insular, al llarg dels segles, en el procés de beatificació de la santa, fins al punt d’establir al calendari cites que a dia d’avui encara se celebren i que formen part de la cultura popular de Mallorca. 

Així ho ha explicat Llorenç Galmés, aquest dimarts, a l’Instituto Cervantes, on s’ha impartit la conferència Arguments i coordenades per a una restauració global del mite tomasià, la qual ha estat impartida per l’historiador de l’art i investigador de Santa Catalina Tomàs Gabriel Carrió. El bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull, també ha participat en l’acte. 

“El mite tomasià és important perquè és un ingredient essencial del nostre patrimoni col·lectiu i respon a una configuració única de la societat i de la personalitat mallorquines”: així ha explicat el conferenciant Gabriel Carrió per què és important entendre el conglomerat de manifestacions que configuren la memòria envers santa Catalina Tomàs. Carrió ha assegurat que aquesta part de la història de Mallorca “constitueix una aportació original a la història del cristianisme i a la cultura, per això es justifica la seva restauració global”. De fet, ha detallat que es tracta d’un procés històric iniciat en el segle XVI i que encara perdura.

En aquesta línia, el president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, ha assegurat que “la restauració global hauria de servir, per exemple, per explorar els elements perduts que es poden recuperar o per documentar els irrecuperables; per netejar el procés històric de lectures que no concorden amb l’esperit original i, en el fons, enfortir la memòria envers la santa en tota l’esplendor del passat.

L’ambaixadora d’Espanya davant la Santa Seu rep la comitiva mallorquina 
Abans de la conferència, la comitiva mallorquina, que aquests dies visita Roma per commemorar els 450 anys de la mort de santa Catalina Tomàs, ha estat rebuda per l’ambaixadora d’Espanya al Vaticà, Isabel Celaá.

El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, acompanyat de la vicepresidenta i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, del conseller de Presidència, Antoni Fuster, i del director insular de Cultura, Guillem Ginard, ha explicat Celaá tot el programa d’actes que s’han organitzat per commemorar l’efemèride i ha transmès el paper que juga a la cultura i patrimoni de l’illa. 

A més dels representants del Consell de Mallorca, la comitiva també ha estat integrada pel batle de Palma, Jaime Martínez; el bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull; el batle de l’Ajuntament de Santa Margalida, Joan Monjo, i el batle de l’Ajuntament de Valldemossa, Nadal Torres.