Consell de Mallorca - Favicon
Consell de Mallorca Seu Electrònica Mallorca.es Transparència

CA

Webs oficials

Totes les notícies

El Consell de Mallorca i el Fons Mallorquí de Solidaritat inicien un projecte de cooperació a l'illa grega de Quíos

El Consell de Mallorca i el Fons Mallorquí de Solidaritat inicien un projecte de cooperació a l'illa grega de Quíos

(12/02/2016)

El vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència Consell de Mallorca, Jesús Jurado, ha anunciat avui que s'iniciarà un projecte de cooperació amb el Fons Mallorquí de Solidaritat a l'illa de Quíos. Una illa que està rebent milers de refugiats i que es veu saturada per aquesta situació dramàtica. Amb més i mig que portem del 2016, ja sumen 17 mil persones.

PROPOSTA D’ACCIÓ DEL CONSELL DE MALLORCA I EL FONS MALLORQUÍ DE SOLIDARITAT I COOPERACIÓ DAVANT L’INCREMENT DE L’ARRIBADA DE REFUGIATS A LES ILLES GREGUES  

Iniciativa

Des de Presidència del Consell de Mallorca sorgeix, ara fa uns mesos, la inquietud de donar suport als refugiats que arriben a les illes gregues procedents de Turquia.  Es considera que la forma més adient és fer-ho a través el Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació, entitat de la qual és membre des de 1993 i a través del qual gestiona el pressupost destinat a cooperació internacional.

El Fons Mallorquí considera que les actuacions que es pugui dur a terme a la Mediterrània davant la crisi humanitària que s’està produint per l’augment de l’afluència de persones arribades de diferents països, s’ha de fer construint una relació solidària amb els governs locals de les illes gregues més afectades per la situació d’emergència.

El Fons Mallorquí proposa una línia de treball que prioritza donar suport a les entitats locals gregues homòlogues al Consell de Mallorca, i a qui els correspon gestionar i coordinar l’arribada de refugiats. Així mateix es proposa intervenir en aquelles zones on no arriben els focus mediàtics i per tant tampoc l’ajuda internacional, però si arribades massives de refugiats.

Projecte

Jurando ha anunciat que "El Fons Mallorquí i el Consell de Mallorca estan mantenint contacte amb les autoritats de la illa de Quíos, on amb el que va d’any han rebut ja 17 mil persones que refugien del horror de la guerra."

S’estan elaborant i concretant conjuntament els projectes de cooperació tenint en compte els sectors més afectats i els que són prioritaris per el Consell de Mallorca:

Els sectors més afectats són:

  • Salut infantil (suport als hospitals, medicaments, ...)
  • Gestió de residus (reciclatge de materials tòxics, vaixells i guardapits salvavides, maquinària de recol·lecció de residus, etc.)
  • Rehabilitació d’espais municipals malmesos per l’acolliment d’immigrants.

 Actualment les necessitats més bàsiques (alimentació, roba...) i la gestió dels centres de refugiats reben el suport d’ONG i de la Unió Europea.

Jurado ha aclarit que "el pressupost inicial per al projecte, seran 50 mil euros que té el Fons per a causes d’emergència. Però és possible que s’incrementi amb les futures campanyes que es duran a terme després del viatje de prospecció on s’involucraran altres entitats i empreses. No s'ha tocat cap partida d'altres proyectes de cooperació del Fons Mallorquí de Solidaritat."

Coordinació

Dins tot aquest procés cal destacar la importància que està jugant l’associació europea ALDA, que treballa amb la participació d’organitzacions locals i regionals, entre elles el Fons Mallorquí, així com a través d’associacions i entitats de la societat civil. ALDA constitueix una xarxa que involucra prop de 180 membres de més de 35 països europeus, de la riba sud de la Mediterrània i del Pròxim Orient.

ALDA dóna suport al Fons Mallorquí en la coordinació d’una acció per ajudar les administracions locals gregues i s’ha involucrat en l’organització d’un viatge de prospecció per analitzar les necessitats més urgents i prioritàries d’aquestes administracions.

A més a més, ALDA proposa fer una convocatòria entre altres administracions locals i regionals sòcies, per explicar i multiplicar la iniciativa del Consell de Mallorca obrint la possibilitat que se sumin al projecte.

Viatge de prospecció: del 2 al 6 de març

Participants:

President del Consell de Mallorca

Vicepresident del Consell de Mallorca

Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació

ALDA

Programa:

Dia 1: Palma-Barcelona-Atenes-Quios

Dia 2: Trobada amb les administracions locals, recepció oficial i reunions per presentar i conèixer la situació. Visita a hospitals, camps de refugiats, zones d’arribada i atenció.

Dia 3: Trobada amb ONG, agents internacionals i voluntaris per conèixer-ne l’experiència de cooperació.

Dia 4:  Concreció amb l’administració de Quíos dels projectes que es volen dur a terme.

Dia  5: Atenes-Barcelona-Palma.